Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
01.08.2014 21:50 - РУСИЯ ЗА ПЪРВИ ПЪТ ЩЕ ПОЧЕТЕ ПАМЕТТА НА ГЕРОИТЕ ОТ ПЪРВАТА СВЕТОВНА ВОЙНА
Автор: kolevm38 Категория: Политика   
Прочетен: 551 Коментари: 0 Гласове:
1


Постингът е бил сред най-популярни в категория в Blog.bg
Русия за първи път ще почете паметта на героите от Първата световна война

авг 1

Posted by infobalkani

            1 Vote
image

Фото: РИА Новости

На 1 август Русия за първи път на държавно равнище ще отбележи Денят на памет за войниците, загинали в Първата световна война.

В този ден в 1914 година Германия обявила война на Русия. На фронтовете на тази война се сражавали 15,5 милиона руски войници, което било почти половината от възрастното мъжко население на страната. Всеки десети загинал. Милиони били ранени, или безследно изчезнали.

Първата световна война, в която били въвлечени 38 държави, започнала на 28 юли 1914 година, когато Австро-Унгария нападнала Сърбия. Във връзка с това император Николай II издал указ за мобилизация, което и послужило като повод на Германия да обяви на Русия война. Русия не се стремяла към завоевания, твърди историкът Леонид Решетников:

- Ние не можехме да не участваме в тази война. Ние бихме се оказали страна, която предала приятелите си. Неотдавна се върнах от Сърбия. Там поставят въпроса за издигане на паметник на император Николай II и паметник на руската армия. В съветско време за Първата световна война сякаш забравиха. Сега ние трябва да възстановяваме историческата памет. И това, че сега има Ден на памет на загиналите в Първата световна война, е важно за съвременна Русия.

Фактите свидетелстват, че към момента на Февруарската революция от 1917 година, Русия била готова за успешно продължение на военните действия. Страната въоръжила и разположила на бойното поле 60 армейски корпуса вместо 35, с които разполагала през август 1914 година. Боеспособността на фронтовите части била потвърдена от сериозни настъпателни операции. Уинстън Чърчил, който по време на онази война оглавявал английския флот, веднъж отбелязал, че съдбата се отнесла най-несправедливо към Русия: „тя държеше победата в ръцете си, и изведнъг падна на земята”. Поради сепаративния Брест-Литовски мир от 1918 година, който болшевиките подписали с Германия няколко месеца преди завършване на войната, Русия не била поканена на Версайлската конференция на страните-победителки. По-късно решаващата й роля на Източния фронт била забравена не само в западните, но и в съветските учебници по история. Появата на новата паметна дата в руския календар говори за това, че най-после общественото съзнание се обърна към тази важна и актуална тема, смята историкът Елена Рудая:

- Възстановяването на историческата памет за ролята на Русия в Първата световна война е нужно не за да бъде поласкана националната гордост, а за да бъде създадена приемственост на историческото съзнание. Без познаване на уроците на миналото не могат да бъдат решени проблемите на настоящето.

Тези дни в Москва в Държавния исторически музей са представени 15 конкурсни ескизи на паметник „На руските герои, загинали през годините на Първата световна война”. На 15 август, като се вземе под внимание мнението на обществеността, която ще гласува на официалния сайт на конкурса, журито ще обяви победителя. Паметникът с народни пожертвания ще бъде издигнат в Москва следващата година – по случай 100-годишнината на Първата световна война.

Мненията на редакцията и на автора могат да не съвпадат.

Михаил Аристов
Гласът на Русия – http://bulgarian.ruvr.ru/ Share this:



Гласувай:
1



Няма коментари
Търсене

За този блог
Автор: kolevm38
Категория: Изкуство
Прочетен: 10392299
Постинги: 7858
Коментари: 2111
Гласове: 1996
Календар
«  Април, 2024  
ПВСЧПСН
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930