Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
01.08.2014 22:41 - ПЛЕВНЕЛИЕВ - МАРИОНЕТКА НА ПАРТИЯТА НА НЕЕВСКИ
Автор: kolevm38 Категория: Политика   
Прочетен: 861 Коментари: 0 Гласове:
1


Постингът е бил сред най-популярни в категория в Blog.bg
Плевнелиев – марионетка на партията на Пеевски 2014-07-31 18:37:44 | Прочитания: 8826 | Коментари: 28 Принтирай Изпрати Ден след като лидерът на ДПС Лютви Местан заяви, че партията му е готова да подкрепи дори и в последния момент актуализацията на бюджета, ако президентът свика разговори и би участвал в тях, Росен Плевнелиев свика консултации с парламентарно представените политически сили в 42-рото народно събрание, Реформаторския блок и "България без цензура”. Така за пореден път Плевнелиев бе активиран като крайно средство за влияние от страна на партията на Делян Пеевски за постигане на корпоративните цели на тази партия, надхвърляща далеч очертанията на ДПС и обединена около финансовите си интереси в КТБ.

След като изцедиха Орешарски докрай, а Бойко Борисов се провали по специфичния си за него начин, Местан, Пеевски и Доган активириха последния си коз, който се оказа президентът на Република България.

Искането за актуализация на бюджета и вземането на нови заеми не е заради лекарите и българските граждани, както казва Местан, а заради двата милиарда и половина, които трябва да покрият кражбите в КТБ и източените от нея средства.

Партията "КТБ" 

обединява различни политически фигури и частни интереси, което прави разнищването на тази афера доста сложно и неразбираемо за външната публика. На това разчитат и архитектите на огромния грабеж, който трябваше да бъде маскиран като актуализация на бюджета. Няма съмнение, че основното авторство принадлежи на Доган, Пеевски и ДПС в съучастие с ГЕРБ (да не забравяме, че само един от най-приближените хора на Бойко Борисов от кръга "Котараците" има личен влог от 20 милиона в тази банка, какво да говорим за истински големите пари, изпирани от контрабанда и наркотици или вземани за създаване на медийна империя по време на управлението на тройната коалиция и главно - ГЕРБ).

До 

активирането на Плевнелиев 

се стигна след провала на Борисов, който подкрепи актуализацията на първо четене, но след бурната реакция за внезапния им съюз с ДПС и риска това да навреди сериозно на имиджа им преди предсрочните парламентарни избори, Бойко Борисов даде заден ход и обяви, че повече няма да влиза в пленарната зала. Това накара мнозина да побързат в радостта си, че готвената кражба е предотвратена. Оказва се, че Плевнелиев има също роля в този театър. Ролята на най-обикновен параван.

Ето как изглеждат нещата зад кадър:

Подкрепата на ГЕРБ за актуализацията и внезапното им влизане в парламента след едногодишно отсъствие от него нанесоха сериозна щета върху имиджа на Бойко Борисов като преродил се борец срещу корупцията и сегашното управление. Това го накара да отстъпи, но не и да се откаже от намеренията си. Може би сте забелязали, че ДПС малко се забави с връщането на мандата, което дори породи съмнения в някои среди, че няма да се случи въобще. По-вероятно е тази пауза да е била нужна на Доган и Пеевски да обмислят следващия си ход, който Местан пробута вчера след среща с държавния глава, продължила доста по-дълго от обичайното. 

От изявленията на Местан след нея става ясно, че по-голямата част е преминала в инструктаж. На излизане лидерът на ДПС заяви буквално следното: "Ако има воля за разговори (по отношение на актуализацията на бюджета - б.ред.), ние ще участваме в тях. БИХМЕ ПОДКРЕПИЛИ ИНИЦИАТИВИ НА ДЪРЖАВНИЯ ГЛАВА В ТАЗИ ПОСОКА. АКО ТОЙ ПРЕЦЕНИ, ЧЕ ИМА НУЖДА ОТНОВО ДА СЕ СЪБЕРЕМ ДА НАПРАВИМ ОЩЕ ЕДНО ПОСЛЕДНО УСИЛИЕ ДА ПОСТИГНЕМ СЪГЛАСИЕ, НИЕ СМЕ ОТВОРЕНИ. Върнах проучвателния мандат с отказ да го реализирам. Самата процедура наистина продължи две минути, просто имахме разговор по другите актуални теми на деня. На първо място за това, че трябва да продължат усилията по отношение актуализацията на бюджета…", обяви Местан. 

24 часа по-късно от администрацията на президента бе разпространена новината, че Росен Плевнелиев свиква консултации с парламентарно представените политически сили в 42-рото народно събрание и партиите, които имат представители в Европейския парламент, за да бъдат обсъдени неотложни финансови въпроси, както и необходимостта от актуализация на бюджета. 

С две думи, 

президентът направи онова, което Местан обяви предишния ден

Личното ми предположение е, че влияние върху него е оказал и Бойко Борисов, който също има интерес от въпросната актуализация и бързо е пресметнал, че Плевнелиев може да послужи за параван. 

Интересно ще ми бъде поведението на Реформаторския блок на тази среща, както и реакциите на "Протестна мрежа" и протестиращите от миналата година, които вече се обявиха срещу актуализацията на бюджета под надслова "Няма да платим". 

Днес Росен Плевнелиев още веднъж открито застана на страната на интересите на Пеевски. От формална логическа гледна точка няма никакъв смисъл той да свиква консултации по въпрос, от който се отказаха всички парламентарно представени сили, с изключение на ДПС, което показва, че той участва в 

задкулисен сценарий. 

Всички, дори и БСП, започнаха да очакват краят на този парламент да се случи още преди месец, но изглежда, че Росен Плевнелиев не мисли така и е готов да услужи на Пеевски и Доган. Това е единственото възможно обяснение за нелогичното поведение от страна на президента. 

По-долу ще ви припомня и цялостната му линия на поведение спрямо този скандал, но преди това ще направя и една малка забележка по повод кьорфишеците, които се пускаха в медиите през последните два дни, за да прикрият нелицеприятния факт, че 

държавният ни глава изпълнява поръчките на ДПС и ГЕРБ.

Също така нелогично и внезапно името на Георги Близнашки бе завъртяно като основно за поста служебен премиер. Малко преди Плевнелиев да обяви намерението си за консултации по актуализацията на бюджета, стана ясно, че истинският фаворит се казва Калин Христов, подуправител на БНБ и част от проблема с КТБ. Дотолкова, доколкото Христов заедно със своите колеги, начело с Иван Искров, съзнателно прикриваше далаверите в тази и други български банки. 

Продължавам с текст, който написах за в. "Галерия" преди три дни и който смятам все още за актуален, а горните думи прибавих като потвърждения на основната ми теза и за да бъда адекватен на събитията, които се разиграха в последните 24 часа.

                            Не президент, а мекере

Росен Плевнелиев се оказа обикновен подлизурко на Борисов и Доган. Думата мекере означава точно това. Използвам я, за да опиша, а не да обидя Плевнелиев. През миналата седмица той лично се яви в Народното събрание, за да довърши мръсната работа около грабежа на КТБ и замитането на следите. Имам всички основания да мисля, че неистовото желание на ДПС и ГЕРБ за актуализация на бюджета е свързано със сценария за окончателното прилапване на банката на Цветан Василев и заличаването на огромните злоупотреби с държавни пари. По парадоксален, но само на пръв поглед начин това заличаване може да се случи единствено чрез наливането на още държавни пари. Огромният грабеж чрез бюджета не прави впечатление на никого. Виж изчезналите (!?!)  милиард и петстотин милиона лева от НЗОК по времето на ГЕРБ. Впрочем не съм чул Плевнелиев да каже нещо по този въпрос. 

Парите, от които уж има недостиг, в България се пилеят по безумно-ориенталски маниер, но досега не съм чул принципна позиция от президента по този въпрос. Точно преди една година той върна актуализацията на бюджета, приета от редовно избран парламент и предложена от правителството с ясните цели да се попълни фискалния резерв, оставен от Борисов под критичния минимум, да се посрещнат плащания по задължения, направени от правителството на ГЕРБ, и държавата най-после да се разплати с бизнеса, защото правителството на ГЕРБ отказваше да връща ДДС за стотици милиони левове. Точната цифра преди година бе 776 милиона лева. Не съм чул Плевнелиев (и като бивш предприемач, който добре познава естеството на проблема) да се застъпи за бизнеса, да каже нещо критично срещу Дянков и политиката на Борисов, които попълваха дупките в бюджета с невърнатите на бизнеса пари. Преди година с акта на вето Плевнелиев подплати политически безпочвените обвинения на ГЕРБ и обслужващите ги протестъри, че правителството на Пламен Орешарски иска да открадне един милиард. Всички те бяха опровергани, защото парите отидоха по предназначение, а мотивите на президентското вето нямаха нито един сериозен аргумент. Днес, при положение че почти всички сериозни анализатори, публично ангажирани лица, политици и журналисти казват, че актуализация не е необходима и че приказките за нея са мотивирани само от политическа гледна точка, Плевнелиев най-изненадващо се яви в парламента, за да лобира за нови заеми. Не само, ами и с нахалното искане правителството, което той ще назначи за два месеца, да има правомощия да сключва заеми, каквито според сегашното законодателство не му се полагат. Ето какво намери да каже за важно Росен Плевнелиев в края на този парламент: 

 

Въпросите, които парламентът като минимум трябва да реши преди разпускането си, са три: да актуализира държавния бюджет и бюджета на Националната здравноосигурителна каса; да приеме решение, с което да позволи на служебното правителство да води преговори и да сключва споразумения с други държави и международни институции за заеми, както и да приеме мерки БНБ да бъде работеща институция“. 

 

Все искания на новата коалиция между ГЕРБ и ДПС. Интересно е прозрението на злополучния ни президент, че БНБ не е работеща институция. И той като останалия политически елит се направи на изненадан от поведението на Иван Искров и подопечната му институция, които криеха години наред злоупотребите в няколко български банки и не предприемаха нищо, за да пресекат порочната практика на директни кражби от вложителите – нещо, което не може да се случи в нито една демократична страна.

Впрочем Росен Плевнелиев е копие на Иван Искров

Момче за политически поръчки, което бе извадено от ръкава на поредния политически шмекер и поставено на президентския пост, за да слугува на силните на деня. Дори и от интелектуална гледна точка двамата – гуверньор и държавен глава – поразително си приличат. Иван Искров и Росен Плевнелиев са глупави, инфантилни мъже, което проличава от първата минута, в която си отворят устата. И двамата са сервилни и престорено любезни като келнери във ВИП ресторант, а излъчването им предизвиква моментална скука. Дори и вроденият еротизъм на властта не може да ги спаси, защото от километри личи, че самите те нямат нищо общо с нея. Те са подставени лица, които изпълняват чужди заповеди и които не черпят силата си от институционалното си положение, а от онзи или онези, които са им го подарили. Оттам идва кухото излъчване на Плевнелиев, което дразни дори и неизкушените в политиката. И на двамата много би им подхождала униформата на пиколо или портиер, но нищо повече. Поставянето им на такива отговорни длъжности е престъпление, а собствената им некомпетентност не ги извинява, защото те самите са съучастници в престъпление.

 

И Иван Искров, и Росен Плевнелиев служат за параван, за прикритие на злоупотребите и безчинствата на истинската власт. Не си спомням за последните три години, откакто Плевнелиев е президент, да е казал нещо по принцип и в интерес на истината. Всичките му публични акции, с изключение на кукунделските му поздравления за Нова година, са в интерес или услуга на конкретна политическа изгода – най-вече гербаджийска. Нахалството му мина всякакви граници, когато миналата седмица той излезе, за да официализира съюза между Борисов и Доган. И не само. Той влезе в активна роля на икономически лобист в полза на двамата, което пак няма нищо общо с патоса му срещу задкулисието от миналото лято, което тогава обслужваше ГЕРБ и протестната мрежа на приятеля му Иво Прокопиев. Няма да се спирам на всичките му двулични безобразия, защото съм ги изброявал неведнъж – сега само ще припомня два факта. Плевнелиев подписа преправения заради Делян Пеевски закон, така че Пеевски да оглави ДАНС. Президентът бе част от хората, които направиха Пеевски шеф на ДАНС. Ден след избора се обърна срещу него и развя байрака на протеста срещу назначението. И другото, което никак не ми е маловажно, защото е свързано с фалшивите бюлетини, подготвени от ГЕРБ в Костинброд:

три дни преди Бареков да направи скандал в ТВ7, Росен Плевнелиев и отговорните фигури от служебния му кабинет са били уведомени от прокуратурата за наличието на тази грандиозна фалшификация.

Още в четвъртък президентът, премиерът Райков и вътрешният министър Петя Първанова са били информирани за наличието на близо 400 000 фалшиви бюлетини, подготвени за транспортиране по специално указани маршрути, но не са предприели нищо. А това беше мястото, в което и Плевнелиев, и Райков да реагират адекватно, защото единствената им задача в рамките на служебното правителство бе да подготвят предсрочните парламентарни избори. Тази информация бе обявена от най-високо място в прокуратурата. Друг е въпросът защо така и не си проби път в големите медии и защо скандалът в Костинброд никога не бе разглеждан именно от тази гледна точка – бездействието от страна на Росен Плевнелиев и на назначения от него Марин Райков – пряко отговорни за изборите. Впрочем изненадващата му бележка за БНБ, която цитирах по-горе, може да бъде разглеждана и в този контекст.

Звучи доста глупаво това Народно събрание, което с единия крак вече е в историята, тепърва да приема мерки за заздравяването на БНБ,

както съветва президентът. Няма логика в това. Лично аз бих бил по-склонен да търся връзка между изказването на Плевнелиев и факта, че бюлетините за новите избори ще се печатат именно в БНБ. Ще ми е интересно и ще следя, да не би в последния момент НС да реши да прави промени в тази посока. Не защото съм параноичен, а защото и ГЕРБ, и Плевнелиев имат богат опит във фалшифицирането на избори. Нямайте съмнение, че новото правителство ще е подредено от Борисов и ГЕРБ с мълчаливото одобрение на ДПС, а една от основните му задачи определено няма да е провеждането на свободни, демократични и честни избори. Както разбрахме от самия Плевнелиев, заемите и контролът върху БНБ ще са далеч по-важни за служебното правителство от всичко останало. Лично на мен ще ми е интересно дали ще успеят да излъжат българите втори път по-абсолютно същия начин. Не съм готов да се обзаложа, но ми става мъчно, защото и Плевнелиев, българският президент се оказа мошеник от долнопробна класа. Все пак в началото на деветдесетте Росен е продавал хороскопи и гледал на карти пред ГУМ-а на Благоевград. Тогава е бил на 27-8 години. Не на 18, а на 28. Само това е достатъчно, за да си създадете ясна представа с какво си имаме работа. Става дума за  пълен потрес, разбира се! 

 

Бележка на автора:

Малко след като публикувах този коментар стана ясно, че БНБ ще удължи надзора над Корпоративна банка и ще покани акционерите в нея да декларират дали могат да осигурят капитал и ликвидни средства: 

http://www.dnevnik.bg/biznes/2014/07/31/2354013_bnb_shte_udulji_nadzora_nad_korporativna_banka/

Нещо, което трябваше да се случи още в самото начало на скандала. Така отпада необходимостта от актуализация на бюджета, която се прави предимно заради тази банка. В този контекст ще е интересно да проследим какви ще бъдат консултациите при Росен Плевнелиев и как ще обясни той своята закъсняла е неадекватна активност.





Гласувай:
1



Няма коментари
Търсене

За този блог
Автор: kolevm38
Категория: Изкуство
Прочетен: 10365499
Постинги: 7858
Коментари: 2111
Гласове: 1996
Календар
«  Април, 2024  
ПВСЧПСН
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930