Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
01.08.2014 21:26 - AMERIKA E GOTOVA ZA FAWIZYM
Автор: kolevm38 Категория: Политика   
Прочетен: 760 Коментари: 0 Гласове:
1


Постингът е бил сред най-популярни в категория в Blog.bg
AlterNet“: Америка е готова за фашизъм 01.08.2014 · by Светът днес · in Анализи. ·

imageТрагичното състояние на US икономиката я прави уязвима

СиДжей Верлеман

Америка се намира на границата на фашистко въстание. Докато либералите поливат с кал опонентите си от дясната страна на политическия спектър, а консерваторите, от своя страна, наричат „социалисти“ и“ марксисти“ противниците си, започнаха да се появяват данни за подем на профашистките движения.

Някой разрови и съживи уж изгасналите идеи на фашизма. САЩ никога няма да са спосбни честно и грамотно да се справят с икономическата политика на страната, която унищожи работническата класа и едва на изтреби следните словете. Можем да се обзаложим, че усилията на демократите за повишаване на работната заплата ще бъдат поставени под заплаха, за да се защитят богатите от страведливото недоволство.

Безработицата обещава да удари тавана. Работната заплата така и няма да се увеличи, тя ще си остане на минимално допуснимото ниво. Превърналото се вече в постоянна практика лишаване на права върху собствеността  при невъзможност да се платят лихвите, увеличаващият се личен дълг и броят на банкрутите, намалените лични спеспявания и пенсионни банкови спестявания, изнасянето на работните места извън САЩ, продължаващото влошено състояние в училищата, болниците, пътищата, мостовете, аерогарите, както и държавните стандарти за храна, вода и чист въздух – всичко това ще бъде запазено. А всичко това се извършва в името на огромни печалби, бонуси, на гърба на данъкоплатницте, чрез данъчни измами и компенсации, с които постоянно са обгрижвани нашите корпоративни господа.

„Положението в САЩ много прилича на това във Веймархна Германия“, – каза Ноам Чомски. „Паралелите межу двете държави са много големи. На САЩ му правървя, защото на този етап така и не се роди нито една честна и харизматична фигура“.

На фона на тази дълбока структурна икономическа болест и при явното нежелание на Демократическата партия да защити идеалите на Новия курс, Чомски предупреждава: „ако се появи човек, който е харизматичен и честен, държавата ще бъде поставена в реална опасност от фрустрация, разочарование, обоснован гняв и липса на логичен отговор за настоящето и бъдещето. Какво ще си помислят хората, ако някой каже: „Аз имам отговор! Ние имаме враг!“ В Германия това бяха евреите. Тук това са нелегалните емиграти и чернокожите. Тогава ще започнат да внушават на обществото, че белите мъже са малцинство, което се преследва. Ще ни казват, че защитаваме себе си и сме съвестта на нацията. Ще възхваляват военната сила. Ще започнат да избиват хора. Ако това се случи, то САЩ ще се превърнат в много по-опасна от Германия държава. САЩ е свръхдържава. Германия беше силна, но нейните противници някога бяха по-силни. Не мисля, че тези събития са се случили толкова отдавна, за да се правим, че никога не са се случвали. Ако допитванията до общественото мнение са верни, то изборите през ноемри ще бъдат спечелени не от републиканците, а от ненормалните ултрадесни републиканци“.

Неотдавнашната авторска статия в The New York Times със заглавие „Данни за ненавист“ потвърждават опасенията на Чомски. Дон Блек, бившият лидер на ку-клукс-клан, създава през 1995 г. интернет-сайт Stormfront. Неговите най-популярни групи са „Съюз на национал-социалистите“ (иначе казано – нацисти), „Фенове и привърженици на Адолф Хитлер“ (още по-големи нацисти). Според Quantcast, само през юни сайтът е бил посетен от над 400 хиляди човека. Докладът на Центъра по бедността на Юга свързва около 100 убийства, извършени през последните 5 години, с регистрираните ползватели на  Stormfront.

„Националистическите послания в сайта Stormfront имат претенции към много групи. Те често пишат за престъпленията, извършени от афо-америкаци срещу белите, жалват се от „нахлуването“ на мексиканците, обичат да се присмиват на гейовите и феминистките. Но, струва ми се, основният им проблем са ЕВРЕИТЕ“, – пише Сет Стефънс-Давидовиц.

На 5 ноември 2008 г., в деня, когато бе избран Барак Обама за президент, сайтът има изключително голяма посещаемост.

Центърът по бедността на Юга твърди, че понастоящем в САЩ има 939 ултрадесни групи – неонацисти, ку-клукс-клан, бели националисти, неоконфедерати, скинхед-расисти и т.н., и т.н.

От 2000 г. броят на фашизоидните групи нараства с 56 %. Увеличението е факт, заради гнева и страха, които бяха предизвикани от трагичното състояние на икономиката, притока на бели имигранти и намаляването на бялото болшинство население, символ на което стана избирането на първия президент-афроамериканец. Броят на т.нар. „патриотични“ групи, включително въоръжените формирования, значително нараства след избирането на Барак Обама за президент през 2008 г., увеличава се с 831%, от 149 групи през 2008 г. до най-големия брой на подобни групи в историята – 1360 през 2012 г. През 2013 г. броят им спада до 1096 .

Имаме всички основания за безпокойство. Неспособността грамотно да се решават американските проблеми и положението на най-бедните слоеве от населението, неспособността да се намерят работни места за безработните с адекватно ниво на работна заплата и прогресиращото неравенство на доходите довеждат до това, че все по-голямо и по-голямо число американци стават по-възприемчиви към истеричните съждения на ултрадесните.

„Ненавистта към радикалния ислям се трансформира в ненавист към всички мюсюлмани. Ненавистта към работниците без документи, работещи в такива щати, като Аризона, се заменя с ненавист към всички мексиканци и имигранти. Ненавистта на тези, които се смятат за „патриоти“ от движението на белите, се превръща в ненавист към всички авфроамериканци. Ненавистта към либералите се трансформира в ненавист към всички демократични институции, от университетите и правителствените агенции до културните институти и средствата за масова информация“, – пише Крис Едж.

Америка е готова за попадне под ударите на профашистки движения, а това съвсем не е преувеличено.

 



Гласувай:
1



Няма коментари
Търсене

За този блог
Автор: kolevm38
Категория: Изкуство
Прочетен: 10361400
Постинги: 7858
Коментари: 2111
Гласове: 1996
Календар
«  Април, 2024  
ПВСЧПСН
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930