Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
14.03.2014 22:14 - ЗАПАДЪТ ЩЕ СЕ ОПИТА ДА ИЗПРАВИ КИТАЙ СРЕЩУ РУСИЯ ЗА УКРАЙНА
Автор: kolevm38 Категория: Политика   
Прочетен: 643 Коментари: 0 Гласове:
1


Постингът е бил сред най-популярни в категория в Blog.bg
Западът ще се опита да изправи Китай срещу Русия за Украйна image 08:01  |  13 март 2014 / Редактор Виктор Стефанов / обновено преди 2 минути   Китайският президент Си Цзинпин каза на Путин, че ситуацията е много сложна и деликатна и ще има глобални последици (   С резолюция в ООН Западът има намерение да убеди Китай да се разграничи от Русия по темата Украйна. Западните страни проучват възможността да внесат за гласуване в Съвета за сигурност на ООН резолюция в отговор на планирания за неделя референдум в Крим, съобщи Франс прес, като се позова на дипломатически източници.

Обсъжданата резолюцията ще потвърди необходимостта от спазване на суверенитета и териториалната цялост на Украйна и отново ще заяви, че референдумът нарушава украинската конституция.

Тексът на документа ще бъде в умерен тон, в опит да се убеди Пекин да се разграничи от Москва.

"Русия във всички случаи ще наложи своето вето", обясни дипломат, но ако Китай се въздържи от гласуване, това още повече ще изолира Москва.

На петте заседания на Съвета за сигурност по украинската криза Китай се задоволи да изтъква двата основни принципа на своята дипломация - подкрепа за териториалната цялост и ненамеса във вътрешните работи на държавите - но без да критикува директно Русия, отбелязва агенцията.

Всички страни трябва да действат със спокойствие и сдържаност в украинската криза, за да се избегне покачване на напрежението, каза неотдавна президентът на Китай Си Цзинпин на американския президент Барак Обама.
Мнение:

Освен вакуума в нишата за чуждестранни инвестиции в Русия китайците виждат за себе си още две печалби от украинската криза: първо - разпадането на промишлеността в Украйна, и второ - вероятното нарастване на енергийните доставки от федерацията за Китай.
Михаил Сергеев, ”Независимая газета”

Прочети още »
Пред руския президент Владимир Путин китайският лидер описа ситуацията около Украйна като "много сложна и деликатна" и с регионални и глобални последици.





Китай - САЩ

Общите интереси между Китай и САЩ далеч надхвърлят различията между двете страни, заяви китайският премиер Ли Къцян.

Двете страни могат да направят много повече, за да разгърнат потенциала на двустранното сътрудничество и да надградят солидния си стокообмен, който годишно достига 520 милиарда долара, каза Къцян.

Той цитира китайска поговорка, която казва, че "Мъдрите хора гонят общи интереси, а неразумните се фокусират върху своите различия".

Думите на премиера идват след лекото търкане между двете страни, до което се стигна заради неотдавнашна среща на американския президент Барак Обама с тибетския духовен водач Далай лама, когото Пекин заклеймява като сепаратист, коментира АП, цитирана от БТА.



Гласувай:
1



Няма коментари
Търсене

За този блог
Автор: kolevm38
Категория: Изкуство
Прочетен: 10394760
Постинги: 7858
Коментари: 2111
Гласове: 1996
Календар
«  Април, 2024  
ПВСЧПСН
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930