Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
14.03.2014 22:20 - СЪМНИТЕЛНИТЕ ПЕРЕСПЕКТИВИ НА ГРУЗИЯ В НАТО
Автор: kolevm38 Категория: Политика   
Прочетен: 593 Коментари: 0 Гласове:
1


Постингът е бил сред най-популярни в категория в Blog.bg
13.03.2014 г.
Автор : Сергей Дуз
Съмнителните перспективи на Грузия в НАТО image

© Колаж: «Гласът на Русия»

През есента на тази година НАТО отново ще отвори врати за Грузия.

Според експерти, това няма да донесе изгода нито на Брюксел, нито на Тбилиси, нито на Северен Кавказ като цяло.

По време на планираната за септември среща на НАТО, на Грузия най-вероятно ще бъде предоставен План за действия по членството в алианса. Експерти свързват неочакваната старателност на Брюксел със ситуацията в Украйна.

Шансовете за удовлетворение на заявката на Тбилиси са твърде големи. За това сега говорят дори онези страни-членки на НАТО, които преди призоваваха да не се форсират събитията. Ако прецизно бъдат изпълнени всички изисквания, то този път може да отнеме няколко години. Но ако желанието на Брюксел е много голямо, то за това могат да бъдат достатъчни и няколко месеца. С подкрепата на САЩ, Грузия може да попадне в НАТО много по-бързо. Ето какво сподели експертът Иван Коновалов:

- Съществуват два ключови критерия за да може страната да бъде приета в НАТО. Първо, това трябва да бъде, както казват на Запад, „устойчиво демократично управление”. Второ, това трябва да бъдат силни, добре снабдени въоръжени сили. Но Грузия няма нито едното, нито другото.

Страната е с нерешени териториални проблеми. На фона на европейските страни нейната икономика изглежда твърде бледно. А въоръжените сили, независимо че са създадени по западни стандарти, се показаха не от най-добрата си страна. Освен това, приемането за член на НАТО е колегиално решение. Можем да не се съмняваме, че много страни на Европа с голямо нежелание ще се съгласят за членство на Грузия в НАТО. Но от друга страна, САЩ имат сериозни лостове на влияние.

Според редица експерти, всички разговори за встъпването на Грузия в НАТО не са нищо друго, освен „игра на мускули”, своето рода контрапропаганда срещу позицията на Русия по отношение на Крим. Ускорението на процеса на встъпване на Грузия в НАТО ще добави на Тбилиси проблеми. А сегашната ситуация в Украйна убеждава, че включването на Грузия в НАТО би станало погрешна стъпка за организацията. Затова страните трябва да действат много предпазливо и прагматично.

Въпреки че по парадоксален начин призивите на Брюксел могат да накарат Тбилиси да преразгледа позицията си по въпроса за Абхазия и Южна Осетия. Ето мнението на политологът Павел Золотарьов:

- При приемането в НАТО Тбилиси ще бъде принуден да заяви за отсъствието на териториални проблеми и да се откаже от всякакви претенции за Абхазия и Южна Осетия. А твърде е малко вероятно. Но в противен случай, пътят за Тбилиси в НАТО ще бъде затворен.

Едва ли встъпването на Грузия в НАТО ще се хареса на Русия. Преди всичко поради възникване на допълнителна военна заплаха на южните й граници. Но експерти не виждат повод за особено безпокойство. Русия е достатъчно силна за да изпитва комплекси по този въпрос. Както казал Гай Юлий Цезар, спокойствието на боеца трябва да внушава страх на врага. Москва следва тази мъдрост.


Цялото: http://bulgarian.ruvr.ru/2014_03_13/Smnitelnite-perspektivi-na-Gruzija-v-NATO-5432/




Гласувай:
1



Няма коментари
Търсене

За този блог
Автор: kolevm38
Категория: Изкуство
Прочетен: 10393726
Постинги: 7858
Коментари: 2111
Гласове: 1996
Календар
«  Април, 2024  
ПВСЧПСН
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930