Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
21.01.2014 23:04 - ДОКЛАДЪТ НА ЕК ЗА БЪЛГАРИЯ: ЗАГУБИХМЕ ДОВЕРИЕ ВЪВ ВАС С
Автор: kolevm38 Категория: Политика   
Прочетен: 925 Коментари: 1 Гласове:
2


Постингът е бил сред най-популярни в категория в Blog.bg
Докладът на ЕК за България: Загубихме доверие във вас Президентът призова властите към честна и открита позиция2014-01-21 17:50:37 ч. |  image С тази снимка на Делян Пеевски EurActiv илюстрира публикацията си Мониторинговият доклад на Европейската комисия за България ще бъде остро критичен, вероятно най-лошият от всички досега. Очаква се в него дори да бъде казано, че българските власти за загубили доверието на европейските си партньори заради назначението на медиен магнат за председател на ДАНС.

Това съобщава близкото до ЕК електронно издание EurActiv във вторник, ден преди официалното публикуване на доклада.

 

Днес няколко български медии съобщават за критични елементи в доклада, който се очаква с безпокойство заради обстановката у нас след скандалите около парламентарните избори и злополучното назначение на Пеевски. 

 

Изданието отбелязва, че в доклада не се посочва изрично името на Делян Пеевски, каквато е и практиката, но "посланието е ясно". Цялостният напредък на България е определен в доклада като "ограничен и крехък".

 

Медияпул акцентира върху параграфа, който се отнася за Пеевски, като го цитира дословно:

 

"Отговорностите на ДАНС бяха размити с назначаването на нов директор. Препоръките на Комисията за назначения, основани на ясна процедура, позволяваща истинска конкуренция и вземаща предвид заслугите и почтеността, са изключително важни за подобен пост. Комисията направи публични изявления в тази връзка. Назначеният се оттегли и парламентът промени решението си в резултат на тази и други реакции. Като цяло тези събития оставят трудно наследство от гледна точка на доверието на обществото и на партньорите на България, което властите ще трябва да работят да преодолеят".

 

Изданието припомня скандала с Пеевски и последвалите масови протести, като задава и въпроса "Кой предложи Пеевски".

 

Докладът на ЕК този път е отпечатан на специална хартия, която не позволява да бъде копиран, а на всички страници е изписано името на конкретен официален представител на комисията, на който е бил поверен.

 

В миналото докладите по Механизма за сътрудничество и проверка винаги изтичаха предварително в медиите и изглежда този път ЕК е направила всичко възможно да предотврати изтичане на информация, така че раздадените копия да могат да се проследят, посочва изданието.

 

Европейската комисия вече официално съобщи, че в докладите за България и Румъния са включени серия от "конкретни препоръки за в бъдеще, но и въпроси като правовата държава и други по-общи проблеми".

 

Премиерът Пламен Орешарски и други представители на правителството в аванс обявиха, че очакват силно критичен доклад. Вицепремиерът и правосъден министър Зинаида Златанова напомни преди време, че той ще бъде резултат от дейността на три правителства и не трябва да се политизира.

 

В тази връзка се предполага, че управляващите ще наблегнат в коментарите си на по-дългия период, който е отразен в доклада и отговорността на предишните кабинети.

 

Президентът Росен Плевнелиев засега отказва да коментира предстоящия доклад като заяви, че ще изчака позицията на правителството.

 

"Важно е да се фокусираме върху подхода, важно е дали правителството ще излезе с честна и открита позиция, включително и пред българския парламент и какво ще бъде отношението им към казаното от ЕК. Дали ще търсим някой отговорен, прехвърляйки си топката, или ще кажем, че ЕК е партньор на България и като такъв е честно да ни показва проблемите. Трябва да има дебат как ще постигнем прогрес по посочените от ЕК проблеми", заяви държавният глава.

 

Vevesti.bg





Гласувай:
2



1. truthful - До ЕС
21.01.2014 23:30
И ади де, кво чакате освобождавайте ни от ЕС? За кво сме ви? Само за да ви плащаме годишно над 500 000 000 евро вноска май?
цитирай
Търсене

За този блог
Автор: kolevm38
Категория: Изкуство
Прочетен: 10392669
Постинги: 7858
Коментари: 2111
Гласове: 1996
Календар
«  Април, 2024  
ПВСЧПСН
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930