Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
07.01.2014 22:53 - ПЕТ РАЗКАЗА ЗА СМЪРТТА НА ВАПЦАРОВ
Автор: kolevm38 Категория: Политика   
Прочетен: 1360 Коментари: 0 Гласове:
1


Постингът е бил сред най-популярни в категория в Blog.bg
Пет разказа за смъртта на Вапцаров image Великият Вапцаров става жертва на българския модел

София. "Пет разказа за един разстрел" е първият документален филм от много време насам, посветен на Никола Вапцаров. След четири години усилена работа режисьорът Костадин Бонев и сценаристката Ивайла Александрова ще представят творбата си на в кино "Одеон" на 14 януари. Почитателите на големия поет ще могат да края на месеца да гледат лентата само в столичния салон.

Филмът вече спечели "Златен ритон" на XХ фестивал на българското документално и анимационно кино в Пловдив. "Лентата се превърна в събитието на форума, макар в много силна конкуренция", констатира кинокритикът Геновева Димитрова. Тя коментира: "Най-после сложната фигура Вапцаров намери своя филм. Години наред чакахме неговата поява. Дори и за юбилея му преди няколко години нямаше нищо подходящо". Според нея филмът не само третира познатите факти за смъртта на поета, но ги интерпретира през поетика, която влиза директно в душата и "засяда там като буца". "Иска ти се да го гледаш отново и отново", казва Геновева.

Сценарият търси отговор на въпроса защо и как поетът стига до разстрела. "Това са пет фази, които проследяват пътя на Вапцаров към гарнизонното стрелбище. Това, което ни беше интересно и което искахме да разберем, е как идеологията може да унищожи един талант. С Вапцаров се е случило точно това", обясни режисьорът Костадин Бонев в "Денят започва с култура" по БНТ.

В началото на работата по сценария, която продължава четири години, са предвидени осем разказа. "Но това щеше да направи филма труден за гледане", казва Бонев. Тогава решават да отделят петте най-важни неща в пътя на Вапцаров. "За втори път ми се случва толкова много материал да мине през ръцете ми, а нашите емоциите да се слеят с него. Обясних на Ивайла, че филмът трябва все пак да има човешки граници", споделя още режисьорът. Александрова обаче продължава изследването си и дори възнамерява да напише книга за случая. Филмът анализира и причините, заради които поетът е задържан и осъден на смърт. "Според прокурорите и съдиите е нарушил Закона за защита на държавата. Има обаче други хора, които са останали живи, а той не", обяснява режисьорът.

"Този филм е страшно важен заради нещата, които казва, но и заради начина, по който ги казва. Звучи ужасно съвременен, както и Вапцаровата поезия. Той е много вълнуващ - с душевната документалистика, с отговорното отношение към историята", обяснява Александрова.

Цветана Манева чете текста във филма: "На 23 юли 1942 г. един мъж е осъден на смърт от военнополевия съд на марионетното Българско царство и още същия ден е разстрелян. Десет години по-късно светът ще узнае, че той е един от най-големите български поети, раждани през XX век, и хората, които са го познавали, ще започнат да осребряват славата му." Музиката е на известния артист от група "Ом" Николай Иванов.

  •  



Гласувай:
1



Няма коментари
Търсене

За този блог
Автор: kolevm38
Категория: Изкуство
Прочетен: 10396840
Постинги: 7858
Коментари: 2111
Гласове: 1996
Календар
«  Април, 2024  
ПВСЧПСН
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930