Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
02.12.2013 18:42 - НОВИ ПЪТИЩА КЪМ УСПЕХА
Автор: kolevm38 Категория: Бизнес   
Прочетен: 286 Коментари: 0 Гласове:
0



Нови пътища към успеха Как да се развивате в тези бурни икономически времена 30 сеп 2013  
image Снимка: Dreamstime
 

За младите хора, които са се дипломирали наскоро (но все още нямат работа) или им предстои да го направят всеки момент, пазарът на труда изглежда още по-ужасяващ, в сравнение с тези, които вече работят някъде.

На тях може да им отнеме месеци и дори години борба, за да започнат кариерата, за която мечтаят. През това време обаче те не могат да стоят без доходи, тъй като все пак трябва да си изкарват прехраната.

И какво, ако един дипломиран адвокат стане инструктор по йога за известно време, докато се оглежда за позиция като юрист? На всички е ясно, че днешният пазар на труда, е всичко друго, но не и лесен, а безработицата е наистина доста висока.

Малко са младите абсолвенти, които имат достатъчно късмет, за да си намерят квалифицирана работа веднага след като завършат висшето си образование. Изследванията показват, че само един на всеки двама притежатели на бакалавърска степен, на възраст до 25 години, си намира работа по специалността.

Вместо да работят на стажантска позиция в някоя фирма, младите висшисти се примиряват с по-ниско квалифицирана работа, като сервитьор, например, защото с нея изкарват добри пари. Това не означава, че трябва да се отказвате от мечтите си за успех в бранша, за който сте учили.

Ето и няколко съвета как да търсите пътя към този успех, докато се лутате:

1. Продължавайте да работите нещо, дори да не е по специалността ви.

Дори родителите ви да могат да ви издържат и след като завършите университета, не се оставяйте на техните финансови грижи. Не е добре един 25-годишен човек да разчита на майка си да му плати сметката за телефона и да иска джобни пари от баща си. Започнете да работите нещо, дори да бъде неплатен стаж. Поне ще има какво да включите в графата „опит" във вашата автобиография/CV.

2. Не се крийте зад етикета „вечен студент".

Има хора, които са вечни студенти. Те все учат нещо – първо, второ висше, магистърски степени, специализации и т. н., междувременно отлагат изпитите си и дипломирането си като цяло. Трябва да сте наясно, че 25 години е пределната възраст, до която можете да се правите на студент, който не работи, за да има време да учи.

3 . Напишете си едно супер мотивационно писмо

Много работодатели четат мотивационните писма на кандидатите си, за да получат повече информация за тях, отвъд това, което пише в автобиографията им. За това трябва да се постараете с това писмо и да впрегнете целия си творчески капацитет. Колкото по- сложно, ексцентрично и увлекателно е това мотивационно писмо, толкова повече шансове имате някой да ви хареса и да ви назначи на работа.

4. Не пренебрегвайте интернет и социалните медии

Независимо от това на какъв етап сте от вашата кариера, трябва да можете да си търсите работа чрез интернет и социалните медии. Най-добре е да използвате LinkedIn, но и Facebook може да ви бъде полезен. Ако някой от вашите приятели си актуализира профила с новото си работно място, то питайте го как си е намерил новата работа, дали в старата му търсят хора и т. н.

5. Правете това, което обичате.

В епохата на новите технологии, човек без професия, занаят или диплома, може много трудно да намери сигурност в живота. Така че трябва да откриете нещо, което искате да правите, защото тогава ще имате страст да станете добър в дадена област.

6. Помолете вашия университет да ви помогне в търсенето на работа.

Използвайте вашата Алма матер за кариерно консултиране. Поискайте списъци с контакти на хора/фирми, които могат да ви бъдат полезни.

7. Обличайте се за успех.

Не забравяйте, че на интервю за работа трябва да носите костюм, ако сте мъж (но не този от абитуриентския ви бал) или делови тоалет, ако сте дама. Забравете за спортните, износените, екстравагантните и безличните дрехи.

8. Никога не спирайте да учите.

Не става въпрос да се превръщате във вечния студент, но трябва да се опитате да присъствате на всякакви безплатни семинари и обучения, свързани с областта, в която искате да се развивате. Добре е да сте в течение с новостите във въпросната индустрия, дори точно в момента да не работите в нея. Освен това на подобни семинари можете да срещнете потенциален работодател.

9. Намерете си съквартирант.

Ако сте от провинцията и живеете на квартира сами, не е много разумно да харчите повече от една трета от брутния си доход за наем за жилище. Най-добре е да си намерите съквартирант, който освен с наема, може да ви бъде полезен и за намиране на работа.

10. Не се отказвайте.

Не се обезсърчавайте дори да сте без работа в продължение на седмици или месеци. Опитайте се отново да преправите вашето резюме/CV, направете си сайт/блог, в които опишете уменията си. Може точният човек да ги прочете и да ви потърси.





Гласувай:
0



Няма коментари
Търсене

За този блог
Автор: kolevm38
Категория: Изкуство
Прочетен: 10396539
Постинги: 7858
Коментари: 2111
Гласове: 1996
Календар
«  Април, 2024  
ПВСЧПСН
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930