Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
06.09.2015 23:58 - ВАСИЛ вАСИЛЕВ : КОГАТО БЪЛГАРСКИЯТ НАРОД Е ЕДИНЕН, Е В СЪСТОЯНИЕ ДА ПОСТИГНЕ НЕПОСТИЖИМОТО
Автор: kolevm38 Категория: Политика   
Прочетен: 683 Коментари: 0 Гласове:
0


Постингът е бил сред най-популярни в категория в Blog.bg
Васил Василев: Когато българският народ е единен, е в състояние да постигне непостижимото 6 Септември 2015 |  imageСнимка: Информационна агенция "Фокус" Васил Василев, председател на Общобългарски комитет „Васил Левски“ в интервю за Радио „Фокус“ .

Водещ: В празничното издание на програмата на Радио „Фокус“ търсим измеренията на историческата дата 6 септември 1885 година. Правим го днес, когато отбелязваме 130 години от историческия акт на Съединението на Княжество България с Източна Румелия. Добър ден и честит празник, г-н Василев!
Васил Василев: Здравейте и честит празник.
Водещ: Господин Василев, 130 години ни делят от исторически акт на Съединението. Актуален ли е обаче днес въпросът, нуждаем ли се сега от съединение?
Васил Василев: Снощи, когато бях на тържествата в град Съединение видях, че там се бяха събрали толкова много хора и въодушевени хора. И когато пресъздадоха моменти от Съединението стана ясно, че българският народ, когато е единен, е в състояние да премести планини. Да постигне непостижимото, да учуди света, даже сам самичък без подкрепата и дори срещу кроежите и интересите на Великите сили да направи това, което иска. И затова, когато както дедите ни са имали кауза, мисия за Съединението, аз мисля, че това, което вие говорите съвременните изменения на това имаме ли ние нужда, ние трябва да си поставим като кауза обединението на българите. Без разлика на възраст, класа, пол, занятие, верска принадлежност, етнически характеристики, а да се обединим около националните идеали и интереси. Да се обединят всички хора, които са против корупцията, партизанщината, предателството, продажниците, мошениците, против всички тези, които петнят името на държавата ни и на народа ни. Които са готови да дадат на България повече, отколкото взимат от нея. Които са за чистата и святата република; които са готови да се борят за Отечеството, да го защитят и да въздигнат родината. Съединението ни показва, че България е по-важна от всякакви съюзи, общности и връзки. И непринадлежността към един или друг строй определя интересите на България, а интересите на България определят към кой съюз или общност да се присъединим, ако народът прецени, че има нужда. Така че нека вдъхновени от подвига на Чардафон Велики и на Делка Шилева, на селяните от Голямо Конаре и Голям чардак, от Цалапица и Царацово – да се опитаме ние всички, пак казвам, които сме обединени от желанието си за борба срещу всичко това, което мъчи развитието на държавата, което го препятства. Да се обединим на основата на заветите на Левски, на духа на Ботев, на словото на Вазов, на героизма на Бенковски. Или сещам се за това, което казва дядо Славейков в своята реч по случай Съединението в София – нека покажем, че сме народ вечно съединен, достоен за борба и способен за политическо съществуване.
Водещ: Липсва ли ни според вас днес самочувствие на нация, защото сме забравили историята и примера на политиците от Възраждането, които са дръзнали да се противопоставят на Великите европейски сили, липсва ли ни това самочувствие?
Васил Василев: Това самочувствие се потъпква, то съществува. Но ако погледнете безобразните учебници, особено Човек и обществото за трети и четвърти клас, които втълпяват на децата нихилизъм, безродие, които ги учат да се отричат от историята. И в същото време нека да погледнем един друг интересен факт, който също снощи ми направи впечатление. Представете си само с няколкостотин души, по-малко от 400 души, селяни, слабо въоръжени, без никакъв боен опит – тези 400 души под командването на някой си Чардафон отиват и превземат цяла една провинция или почти държава, за да я съединят с Отечеството. Само 400 души извършиха този чутовен подвиг, който имаше такова съдбоносно значение за България и за българския народ. Също е направил Гарибалди. Но с колко души Гарибалди е обединил Италия? И с колко души, само с една незначителна група Продан Тишков и неговите съратници успяват да реализират мечтата на българския народ за обединение. Това е наистина чутовен подвиг, което те са направили – по-малко от 400 души да извършат един такъв велик подвиг и да направят нещо толкова значимо за цялата история на България. Така че как да нямаме самочувствие, когато може би по този въпрос с примера на тези хора ние сме водещи в света. Кой другаде е успявал с толкова хора толкова слабо обучени, толкова слабо въоръжени да извърши едно такова велико дело.
Водещ: Защо обаче, господин Василев, днес не успяваме да разчетем големият урок на Съединението, а именно, че обединението прави силата?
Васил Василев: Не съм сигурен, че е точно така. Ние започваме да го разчитаме. Това, което ви говорих, това вече го приказват много хора, че е необходимо българите да изоставят своите дребни, политически, верски, религиозни и други различия и да се обединят, за да се премахне тази проказа, която разяжда държавата. Да се премахнат всички тези плевели на разпадането ни като държава. И отново да започнем да градим България като се вдъхновим от една мисъл – всеки от нас трябва да даде на България повече, отколкото взема от нея. И ако това не е валидно за политиците, тогава да си ходят и на тяхно място да дойдат хора, които действително ще бъдат готови да дадат на държавата, на обществото, на отечеството повече, отколкото вземат от него.
Водещ: Споделихте своите впечатления от отбелязването на празника в град Съединение. Имаше ли млади хора, какво видяхте там?
Васил Василев: Пълно беше с млади хора. Това бяха няколко хиляди души, събрани на централния площад на града. Които ръкопляскаха, които викаха, които подкрепяха от деца, от няколкогодишни деца, сигурно всички ученици от града и от околността, от околните села се бяха събрали. Там имаше не знам, може би 5 хил., може би 10 хил. души, които показаха с начина, по който реагираха на речите, на действията на трите военни роти, които бяха строени там – показаха колко им е мило Отечеството. И показаха според мен, че и младите, и не младите, струва ми се, че долових в тях след като чуха това, което беше представено, че са готови да се борят за Отечеството.
Водещ: Дано този заразителен патриотизъм и този порив все повече да се разраства именно у младите хора. Още веднъж честит празник.
Васил Василев: Благодаря и на вас. Да живее Съединението, да живее България.
Росица АНГЕЛОВА

© 2015 Всички права запазени. Позоваването на Информационна агенция "Фокус" е задължително!
Всички мнения, оценки и твърдения, изказани в интервютата отразяват лични виждания и „Фокус” не носи отговорност за тях





Гласувай:
1



Няма коментари
Търсене

За този блог
Автор: kolevm38
Категория: Изкуство
Прочетен: 10396928
Постинги: 7858
Коментари: 2111
Гласове: 1996
Календар
«  Април, 2024  
ПВСЧПСН
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930