Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
10.12.2014 17:27 - МЕДВЕДЕВ : РАЗШИРЯВАНЕТО НА "СИН ПОТОК" Е ПРОЕКТ, ОТВОРЕН ЗА ДРУГИ СТРАНИ
Автор: kolevm38 Категория: Политика   
Прочетен: 440 Коментари: 0 Гласове:
1


Постингът е бил сред най-популярни в категория в Blog.bg
Медведев: Разширяването на „Син поток“ е проект, отворен за други страни Западните санкции, наложени на Москва за ролята ѝ в украинската криза, вредят както на руската, така и на западните икономики, каза премиерът Теми в развитие "Южен поток" 10 декември 2014, 15:29, oбновена в 15:30 8701 84 Сподели image Дмитрий Медведев   Източник: ЕПА/БГНЕС  

Разширяването на „Син поток“ и създаването на хъб в Турция е интересен проект, който е отворен за други страни, заяви премиерът на Русия Дмитрий Медведев в интервю за руски телевизионни канали.

„По същество ни казаха, че такъв проект („Южен поток“) е ненужен, значи ние ще увеличаваме проекта „Син поток“ и ще създадем хъб на територията на Турция“, обясни Медведев, цитиран от ТАСС.

„Това не е по-малко интересна идея, към която могат да се включат други европейски партньори“,

уточни руският премиер, отбелязвайки, че „там входът ще бъде различен“.

Медведев отбеляза, че руската страна е извървяла огромен път по подготовката на проекта „Южен поток“. „Но проектът се провали, обективно той е замразен и е взето решение да се откажем от него“, посочи още руският премиер. Той напомни, че изпълнението на „Южен поток“ било блокирано от София. България в този случай действа като редова членка на ЕС, която „бе подложена на натиск и от Брюксел, и от американците“, заяви Медведев.

Междувременно руският енергиен министър Александър Новак каза, че министерството му планира да започне преговори с турското енергийно министерство по проекта за газопровод през декември. Новак допълни, че сега се водят преговорите на равнище стопански субекти. Министърът уточни, че предмет на преговорите са определянето на маршрута и мястото на газовия център. По думите му на първо място са необходими всички технико-икономически показатели на проекта. Новак отбеляза, че това е процес, с който сега се занимават руската „Газпром“ и турската „Боташ“ (Botas), отбелязва Интерфакс. Министърът не даде подробности по обсъжданите варианти, но посочи, че някои от тях предвиждат прокарване на тръби през акваторията на Черно море.

Медведев заяви още, че

западните санкции, наложени на Москва за ролята ѝ в украинската криза, вредят както на руската, така и на западните икономики,

съобщи Ройтерс. Санкциите вредят на икономиките и компаниите на страните, наложили санкциите, толкова колкото вредят и на нашите (компании и икономика), посочи Медведев.

Руската икономика е загубила от санкциите няколко милиарда долара, европейската – 40 млрд. тази година и 50 млрд. в бъдеще,

изчисли Медведев, цитиран от ТАСС.

Западните санкции, наложени на Русия, се простират от замразяване на активи до забрана за достъп до чуждестранен капитал от руски компании. В отговор Москва замрази вноса на някои видове храни от ЕС.

Руският премиер подчерта, че финансовите пазари на Изток не са затворени за Русия.

Цената на петрола и санкциите срещу Русия се отразяват на курса на рублата, призна Медведев, цитиран от ТАСС. По думите му руската централна банка и правителството трябва да следят за спекулации на валутния пазар и да вземат мерки. Руският премиер заяви, че

спестяванията му са в рубли и той „е в една лодка“ с населението.

Той посочи още, цитиран от Ройтерс, че на Русия е ѝ трябва доста дълго време, за да ограничи зависимостта на приходите си от енергийния износ.

Според премиера след няколко години Русия напълно ще покрива потребностите си от хранителни стоки със собствено производство и няма да са ѝ необходими чуждестранни продукти, допълни ТАСС.

Източник: По материали на БТА    



Гласувай:
1



Няма коментари
Търсене

За този блог
Автор: kolevm38
Категория: Изкуство
Прочетен: 10391027
Постинги: 7858
Коментари: 2111
Гласове: 1996
Календар
«  Април, 2024  
ПВСЧПСН
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930