Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
07.12.2014 17:31 - ВРЕМЕ ЗА ОСТАВКА Е, Г-Н БОРИСОВ
Автор: kolevm38 Категория: Политика   
Прочетен: 2311 Коментари: 0 Гласове:
2


Постингът е бил сред най-популярни в категория в Blog.bg


 


Време за оставка е, г-н Борисоff … Публикувано на 04.12.2014 от admin

 

Премиерът Бойко Борисов вчера изигра театър с опашатки в Народното събрание, като каза, че не може да докладва нищо за „Южен поток“. Заблуждаващо е неговото твърдение, че няма достъп до договора по проекта, и че не можел да потвърди информацията на президента на Русия Владимир Путин, че България би печелила по 400 млн. евро годишно от тръбата ?!

image

За подобни фалшове премиерите на Запад си подават оставките, г-н Борисов ! Можете вече да си подадате оставката, защото много българи имат сериозни мотиви да Ви я поискат, макар че БЪЛГАРСКИТЕ ПОЛИТИКАНТИ МЪЛЧАТ И СИ НАТИСКАТ ЗАДНИТЕ ЧАСТИ В ПАРЛАМЕНТА ?!

imageПредлагаме на г-н Борисов да си пусне видеото от „Здравей България“ на Нова ТВ от 12 ноември 2012 г., ако няма време да прочете това интервю публикувано на сайта на Министерството на икономика и енергетиката.

Дори се погрижихме да му свалим видеото и да го гледа на този линк и да разбере, че е абсурд неговият министър да знае параметрите, а той да не ги знаел ?!

Борисов ни чул, ни видял, ни разбрал за Южен поток

imageснимка : „Под лупа“

Делян Добрев: Няма нови условия по проекта „Южен поток“

Водещ: В студиото на „Здравей, България“ вече е енергийният министър Делян Добрев. Ще си говорим за цената на тока и подписването на проекта „Южен поток“. Добро утро.
Делян Добрев: Добро утро.
Водеща: Добро утро. Днес темата е водеща за повечето ежедневници. Тази седмица предстои подписването, в сряда получихте мандат от кабинета за подписването на инвестиционното решение. Какво обаче означава то, с две думи за българите – има ли някакви нови условия по-различни от старите или пък скрити такива?
Делян Добрев: Няма нови условия. Окончателното инвестиционно решение е на техническа стъпка, крачка в изпълнението на такъв газопровод. Всъщност, основните параметри са заложени още 2008 година с междуправителственото споразумение ратифицирано от Народното събрание и окончателното инвестиционно решение е логическа стъпка, след като са извършени редица дейности като ОВОС, ПУП, предпроектно проучване, геоложки анализи и така нататък, следващата стъпка е окончателно инвестиционно решение. Всъщност, ние тази седмица ще подпишем окончателно инвестиционно решение, за което сме упълномощили – Българският енергиен холдинг, съответно Министерски съвет мен и сме запознали Народното събрание с всички параметри. Няма нови параметри с изключение на технически параметри по самия газопровод – колко ще е дълга тръбата, колко цола ще е самата тръба, колко компресорни станции ще има, какво ще е налягането, къде ще се свърже с българската система, къде ще излезе от България. Това са параметрите, които са уточнени от 2008 година до сега.
Водещ: Ще гарантирате ли прозрачност по време на изграждането и после при употребата му на въпросния газопровод? И защитен ли е българският национален интерес изцяло, каква ще е изгодата за страна ни от „Южен поток“?
Делян Добрев: Мисля, че точно това правим – няма нито един параметър по „Южен поток“, който аз да не съм съобщил на обществото по няколко начина. Първо, в сряда миналата седмица в продължение на 20 минути запознавах всички колеги от Министерския съвет с окончателното инвестиционно решение по „Южен поток“, включително техническите параметри. В последствие следобед в продължение на повече от час и половина пред народните представители от Икономическа комисия, пред всички телевизии и всички журналисти отново повторихме всичко по отношение на „Южен поток“. Така че няма нищо скрито, няма нищо, което да не е пред очите на обществото. Със сигурност българският интерес е защитен. Моето най-голямо притеснение беше собственото финансиране в размер на 30% на тръбата. През 2010 година е създадена компанията „Южен поток“ България с двама акционери – БЕХ от българска страна и „Газпром“ от руска страна с равно акционерно участие по 50%. В това акционерно споразумение при създаването на компанията е записано, че тръбата ще се финансира 70% с привлечени средства и 30% със собствени средства на акционерите. Тези 30% бяха едно от нашите най-големи притеснения.

Водещ: Колко пари бяха това приблизително?
Делян Добрев: Това беше, защото не бяхме уточнили как ще бъдат финансирани тези 30%. Сметките на проектантите показват, че тази тръба ще струва 3.3 млрд. евро, което означава, че 30% от 3.3 млрд. евро е около 1 млрд. евро. В тази компания са двама акционери с равни дялове – на единият акционер се падат 500 млн. евро, което означава, че тези до 30% за българската страна означаваха пари, които ние да инвестираме от размер на 500 милиона евро или 1 милиард лева. Не само, че ги нямаме тези средства готови, за да ги вложим, но влагайки ги ние носим и съществен риск от реализиране на инвестицията. Докато финансирайки проекта на проектен принцип без да даваме държавни гаранции, корпоративни гаранции, без да залагаме каквато и да е част от енергетиката, проектът сам по себе си носи риска от тази инвестиция, което също е много важно за нас, освен това, че трудно ще намерим средствата.
Водеща: Преди подписването на този документ успяхте ли да договорите по-голяма отстъпка в цената на газ за България? Днес се появява противоречива информация в пресата, решихме да ви попитаме направо каква ще бъде и ще има ли някаква нова по-добра отстъпка?
Водещ: Колегите пишат „Криви сметки – вместо 120 милиона всъщност ще получим 70 милиона от тази отстъпка“.
Водеща: В другите вестници други варианти има. Кажете ни каква е?
Делян Добрев: Това е предварително очакване за отстъпката от 1 април до 31 декември. Нашите предварителни разчети показваха, че тя трябва да е около 115 милиона долара, а най-вероятно ще се окаже по-малка поради две причини: От една страна „Булгаргаз“ нямаше достатъчно финансов ресурс, за да закупи такива големи количества газ, за да се възползва напълно от тази отстъпка, но пари можеха да се намерят. По-важното в случая е, че ние не го направихме, защото очакваме от 1 януари цената да бъде по-добра, отколкото цената, която плащаме в момента. И няма логика ние в последните 1-2 месеца да нагнетяваме количествата газ в Чирен, които не ползваме, нагнетяваме при цена, която е по-висока след 1 януари.

Водещ: Какво намаление очаквате в цената след 1 януари?
Делян Добрев: Това ще стене ясно в четвъртък, със сигурност очакваме по-голяма от получената до 31 декември 11% отстъпка.
Водещ: Единадесетте процента отстъпка.
Водеща: Ще отидете ли на първата копка на 7 декември, така четем днес от вестник „Стандарт“, че сте поканени с премиера на първата копка?
Водещ: Премиерът обаче не го е заложил в програмата си.
Делян Добрев: Не съм сигурен каква е и моята програма. Аз имам две важни посещения в чужбина до края на годината, на два инвестиционни форума в Китай и в Япония и за мен те са много важни, наистина. Там ще загубя по 3 дни, дори 4 с пътя във всеки един от форумите, може би ще се концентрирам само върху тези две посещения в чужбина. Защото наистина и тук имаме много работа.
Водещ: Първо чухме за шоково поскъпване на електроенергията после се оказа, че няма да е така. От къде дойде грешката и колко всъщност по-скъп ще е токът от юли догодина?
Делян Добрев: Мисля, че няма да е по-скъп. Нямаме причини да смятаме, че ще има увеличение на тока от 1 юли, объркването се получи от една хипотеза изказана от регулатора. На следващия ден ние обяснихме това пред вашите колеги журналисти, че ако не се плати цената за достъп от страна на производителите на зелена енергия, тази цена за достъп някой трябва да я плати и няма кой да я плати по веригата освен крайният клиент. Но аз не виждам основания тази цена за достъп да отпадне, според мен тя ще продължи да се плаща от производителите на зелена енергия, които предизвикват тези разходи за системата. И всъщност това е честното – който предизвиква разхода той да го покрие, а не някой друг по веригата. На този етап аз не виждам основание за увеличение на цената. Имаме достатъчно буфери, ако достигнем по-добра цена на газа, това знаете, че влияе и върху цената на електроенергията.
Водещ: Тоест никакво увеличение да не очакваме от средата на следващата година?
Делян Добрев: На този етап няма такива предпоставки.
Водеща: Няма как да не ви попитаме: Беше широко тиража информация, че Турция се кани да стой своя АЕЦ край Резово. Опровергана ли е тази информация, могат ли да бъдат спокойни хората, които живеят там и така цяло какви са фактите?
Делян Добрев: Информацията е опровергана. Аз в петък тази седмица ще бъда на един енергиен форум в Турция и се чух миналата седмица още с министъра на енергетика на Турция Йелдъз, и очаквам в петък да се видя с него и да получа повече информация, но ядрена централа със сигурност няма да се строй край Резово.
Водещ: Каква е опасността да си променят съседите ни мнението? Знаете на мястото на „Белене“ щяхме ние пък да строим газова централа. Там в Турция, пък близо до Резово се планира в момента ТЕЦ. Не съществува ли някаква вероятност да се променят концепциите и в крайна сметка да се окажем с атомна централа близо до Черноморието?
Делян Добрев: Това ще уточня в петък, но по информацията, която имам няма да има ядрена централа. Евентуално има планове на частен инвеститор за ТЕЦ.
Водещ: Благодарим ви много за този разговор.
Водеща: Благодарим ви много за гостуването.

И каква стана тя г-н Борисов, да не сте били на мач на „Бистришките тигри“ по онова време или на тенис, че сте „пропуснали“ да се запознаете с това важно споразумение ?! Все пак сте премиер …

„Под лупа“ по материали от „Здравей България“ Нова ТВ





Гласувай:
2



Няма коментари
Търсене

За този блог
Автор: kolevm38
Категория: Изкуство
Прочетен: 10390525
Постинги: 7858
Коментари: 2111
Гласове: 1996
Календар
«  Април, 2024  
ПВСЧПСН
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930