Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
02.12.2014 22:08 - ВАСИЛ ВАСИЛЕВ : СТРЯСКАЩО Е НАМЕРЕНИЕТО НА УПРАВЛЯВАЩПТЕ ЗА ПОЕМАНЕТОН НА НОВ ДЪЛГ ДОГОДИНА
Автор: kolevm38 Категория: Политика   
Прочетен: 528 Коментари: 0 Гласове:
0



Васил Василев: Стряскащо е намерението на управляващите за поемането на нов държавен дълг догодина 1 Декември 2014 | 16:00 | Радио „Фокус” imageСнимка: Информационна агенция "Фокус" Васил Василев – председател на Фондация „Братя Василеви” в интервю за Радио „Фокус”

Водещ: Какви са според вас, г-н Василев, грешните ходове на новата власт?
Васил Василев: На мен ми се струва, че има няколко. Най-стряскащо е намерението за нов заем от над 8 милиарда лева догодина и това нямаше да е така стряскащо, ако парите бяха предназначени да отидат под много строг контрол, разбира се, за образованието, за селското стопанство, за армията, развитието на икономиката. Тогава можеше разходът да бъде приет и обоснован, но очевидно тези пари ще бъдат прахосани, така както Орешарски прахоса този 1,5 милиард, който беше взел. Те най-вероятно ще отидат за поддръжка на цените на тока, така че да продължим да купуваме на високи цени тока от възобновяемите централи и американските Марици. Тези пари ще отидат, вместо да се създават работни места, ще се създават и ще се хранят безработни. Една немалка част вероятно ще бъде окрадена и в резултат всеки българин, включително и бебетата, ще задлъжнее допълнително с още 1500 лева главница и поне 75 годишни лихви, само защото правителството очевидно не знае или не иска как да укрепи икономиката. На второ място, много нескопосано изглежда идеята за създаването на някакви мобилни групи за контрол изсичането на горите. И това, като-че ли, се прави, за да се измъкне Министерството на земеделието от единственото правилно решение - пълна забрана за износ на необработена дървесина. Затова измислиха тези мобилни групи, които очевидно ще бъдат толкова неподкупни колкото са и катаджиите, и сигурно някои от тях или много от тях, или всички, ще се превърнат в рекетьорски дружинки, които заедно с контрабандистите и бракониерите ще продължат изсичането на българските гори и обезобразяването на планините. На следващо място особено зловредно изглежда решението за закриване на военното разузнаване. Може ли някой да си представи, че като разкрием агентурската мрежа, някой някога ще бъде в състояние да вербува когото и да е за агент на българското разузнаване и за военното разузнаване. Инициаторите на тази идея видимо държат да докарат България до степен, в която разрухата ще стане необратима и възстановяването на държавността невъзможно. И още нещо, случаят „Слави Бинев“, който доказва колко извратена е нашата демокрация. Каква е разликата с Бай Ганьо-вата хвалба „и магаре да ми дадеш, и него ще го направя депутат“? Тази логика значи, че утре Бат Сали може да оглави образованието, а Делян Пеевски да стане президент, нали. Нашите творци могат да са сигурни, че ако преглътнат този случай и наведат кротки глави, ще бъдат посрещани в чужбина в най-добрия случай със съжаление и подигравки, като хора, които са допуснали да бъдат представлявани и направлявани от въплъщението на чалга културата. Така че, това с действията си демонстрират, че в България тече с пълна сила нов възродителен процес, само че този път е в обратна посока. Все повече и повече българи биват отвращавани, дори деликатно и недвусмислено гонени от държавата си, като-че ли, за да бъдат заместени от бежанци, от ислямски главорези и от етнически малцинства с претенции за мнозинства.
Водещ: Има ли време и възможност да бъдат поправени тези грешки?
Васил Василев: Разбира се, че винаги има време. Разбира се, че в някои области все още има възможност, но, както ви казах, ако се вземат заемите, те трябва да се връщат. Ако се вложат в производителни дейности и в образование, те ще се върнат неминуемо. Ако разузнаването бъде изцяло разрушено, то не може да бъде възстановено, а държава без разузнаване няма. Ако горите бъдат изсечени, те никога няма да пораснат отново. Вижте какво е, голите баири в Гърция или в Турция, или по Близкия Изток. Ако културата ни бъде заличена, смазана, обезличена, обезобразена, това ще доведе до ново съсипване на устоите на българската нация. Така че, възможност за реакция, възможности все още има, но времето тече много бързо и ако бъдат изчерпани наистина, ние отиваме в степен, в която дегенерирането на държавата ще стане необратимо.
Водещ: Ако трябва да посочите полезни решения на кабинета „Борисов“ кои биха били те до момента?
Васил Василев: Полезните решения все още не са ясни, така че да могат да бъдат приети еднозначно и кабинетът да бъде поздравен. Чуват се, разбира се, някои добри мисли. Разбирам за една реформа в образованието, която ще позволи тези осакатяващи децата учебници, имам предвид специално учебника по „Общество“ за трети клас, да бъдат наистина изхвърлени и да бъдат заместени с учебни помагала, които да възпитават децата. В областта на здравеопазването също се чуват някои идеи, които, ако бъдат приложени със сигурност ще бъдат полезни. Но едно правителство трябва да бъде съдено по резултатите, а за съжаление, тези добри неща, за които говорим, все още не са резултати, докато тези елементи, за които могат да бъдат критикувани и упрекнати, както правителството, така и властите, защото правителството няма нищо общо с назначаването на Бинев за председател на Комисията по култура. Говорим въобще за властта като цяло. То би трябвало наистина да се вземат в предвид всички мерки и тогава да се прави някаква оценка. Сега се спираме само на това, което вече е реалност.
Водещ: Виждате ли в това правителство и парламентарно мнозинство решимост за провеждането на тези реформи – в здравеопазването, в образованието, енергетиката, съдебната власт?
Васил Василев: Ще ви излъжа, ако кажа, че виждам. Това не означава, че такива възможности няма, но това, че не се виждат или поне аз не ги виждам, за мен е съвсем ясно.
Димитър ДРАГАНОВ

© 2014 Всички права запазени. Позоваването на Информационна агенция "Фокус" е задължително!
Всички мнения, оценки и твърдения, изказани в интервютата отразяват лични виждания и „Фокус” не носи отговорност за тях






Гласувай:
0



Няма коментари
Търсене

За този блог
Автор: kolevm38
Категория: Изкуство
Прочетен: 10388913
Постинги: 7858
Коментари: 2111
Гласове: 1996
Календар
«  Април, 2024  
ПВСЧПСН
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930