Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
12.08.2014 22:59 - КРАЙНА НАДАЛИ ЩЕ МОЖЕ ДА ВЪЗСТАНОВИ ЯДРЕНИЯ СИ СТАТУТ
Автор: kolevm38 Категория: Политика   
Прочетен: 877 Коментари: 1 Гласове:
0



Украйна надали ще може да възстанови ядрения си статут image

© Архивно фото: РИА Новости/Соловев

Неотдавна, в секретариата на украинския парламент беше регистриран проект за резолюция на Върховната Рада за възстановяване на статута на Украйна като ядрената държава. Инициатор на документа е националистическата партия "Свобода".

Поддръжниците на възстановяването на ядрените сили смятат, че това може да бъде направено само за няколко месеца и идеята може да се реализира с помощта на САЩ и Великобритания.

Украйна се отказа от ядрения си статут през 1993 година. Киев подписа Договора за неразпространение на ядреното оръжие (ДНЯО), от Украйна в Русия бяха транспортирани всички ядрени боеприпаси, по-голямата част от носителите на ядрено оръжие - балистичните ракети и стратегическите ракетоносци - бяха ютилизирани. Също така бяха унищожени обекти от инфраструктурата по обслужването на ядреното оръжие. Украйна не разполага не само с инфраструктурата, но също така и с финансовите ресурси за да разработи свои собствени ядрени боеприпаси, отбеляза експертът Иван Коновалов:

- Създаването на ядрени сили е много скъпо мероприятие. Наистина, това се отплаща, защото те са по-евтини за издръжка в сравнение с флота и авиацията. Но трябва да се инвестират много пари, за да бъдат създадени отново те. Не мисля, че подобна инициатива ще бъде одобрена от Вашингтон и Брюксел.

Сега ситуацията рязко се влоши на фона на украинската криза. Но, въпреки това, именно ДНЯО е това, което Вашингтон винаги е готов да подкрепи със всички сили. От това, в клуба на ядрените държави да влизат възможно най-малко страни, са заинтересовани и Русия, и Китай, и НАТО, каза Иван Коновалов:

- НАТО и ЕС са най-малко заинтересовани от появата даже на тактическо ядрено оръжие в Украйна. Те ще положат всички усилия, за да го предотвратят. Европа, както никой друг, е заинтересована от това, Украйна да не е източник на безпокойство, каквато е тя сега за европейската сигурност.

Европа е готова да направи всичко, за да бъде конфликтът окончателно решен. Но Вашингтон е заинтересован от това, сегашният режим Киев да остане на власт. Затова на Европа е оказван силен натиск.

Украйна наистина разполага с няколко находища на уранова руда. Но за получаването на уран за оръжия са нужни предприятия, с които Украйна не разполага. Няма и научни институти, способни да разработят модерен ядрен боен заряд. Това показва, че Киев в близките години надали ще възстанови ядрения си статут.
Цялото: http://bulgarian.ruvr.ru/2014_08_12/Ukrajna-nadali-shhe-mozhe-da-vzstanovi-jadrenija-si-statut-2210/





Гласувай:
0



1. injir - След сдобиването на Крайна с яд...
12.08.2014 23:50
След сдобиването на Крайна с ядрено оръжие, Светът престана да съществува...
цитирай
Търсене

За този блог
Автор: kolevm38
Категория: Изкуство
Прочетен: 10390151
Постинги: 7858
Коментари: 2111
Гласове: 1996
Календар
«  Април, 2024  
ПВСЧПСН
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930