Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
10.08.2014 23:04 - САЩ ГОТВЯТ НА ЕС НЕФТЕНА ПРИМКА ?
Автор: kolevm38 Категория: Политика   
Прочетен: 637 Коментари: 0 Гласове:
0


Постингът е бил сред най-популярни в категория в Blog.bg
САЩ готвят на ЕС нефтена примка?

авг 10

Posted by infobalkani

            1 Vote
image

© Фото: «Гласът на Русия»

САЩ фактически престъпиха собствената си забрана за износ на суров нефт. По данни на вестник The Wall Street Journal първият танкер е тръгнал от Тексас за Южна Корея.

Но във Вашингтон смятат, че основният потребител на американски нефт може да стане Европейският съюз.

Заминаването на първия танкер със суровина на обща сума 40 млн долара може да е „ключът от вратата” – цитира The Wall Street Journal заместник-директора на Съвета на директорите на енергийната копания IHS CERA Даниел Ергин.

Работата е там, че формално продължава да действа въведеното преди 40 години на вълната на нефтената криза през 1970-те г. ембарго за износ от САЩ на суров нефт.

Но в подобни случаи е важен прецедентът – включително и правов. И тъкмо тук намериха пролука привържениците на по-активното присъствие на САЩ на световните нефтени пазари.

И именно в този момент се случи украинската криза, провокиран в голяма степен от американците. Но най-силно тя удари по Европа. Според данни на The Washington Post в ЕК се е родила идеята руският газ да се замени с американска сурова нефт.

Но Брюксел иска гаранции. ЕС даде да се разбере на САЩ, че те трябва „твърдо да гарантират свободния износ на нефт и газ”.

В самите САЩ въпросът за суровия нефт отдавна се е превърнал в една от точките на дискусиите между „изолационистите” и „експанзионистите”.

Първите са представени от национални нефтопреработващи компании, на които им е изгодно „домашното” изобилие на сурова нефт по низки цени.

„Експанзионистите” пък смятат, че приетият преди 40 години в САЩ закон противоречи на националните интереси на страната, разбиран като укрепване на присъствието на страната на световните пазари за енергийни ресурси.

Сходна позиция имат водещите национални нефтени компании – ExxonMobil, Chevron и ConocoPhillips.

Засега тези компании не са допуснати да изнасят. Американското министерство на търговията предостави съответни разрешителни на две по-малки тексаски компании – Pioneer Natural Resources и Enterprise Product Partners.

Те получиха правото да изнасят така наречения „свръхлек шистов нефт” , който представлява по-скоро кондезат, натрупващ се в шистовите находища. Но „шистовият нефт”, наситен с газове, е крайно взривоопасен. При транспортиране той може  да се самовзриви.

През 2013 г. в САЩ бяха регистрирани, най-малко, три случая на големи взривове или палежи в композициите, превозващи шистов нефт.

Всички това ни позволява да кажем, че „шистовият нефт”  – както и шистовият газ – предвещават на ЕС сериозни проблеми. И това при все, че европейците напълно могат да си ги решат без САЩ.

Това припомни президентът на Съюза на нефтените и газовите работници в Русия Генадий Шмал:

- Сега т.н. „трети енергиен пакет” позволява Русия да пълни газопроводите, които се разклоняват от магистралната тръба на „Северен поток”, не повече от половината.

Ако Брюксел отмени това съвършено нелепо решение, „Газпром” ще може да пълни газопровода „Северен поток” с толкова газ, колкото им трябва да европейците, за да си решат всички проблеми.

Автор: Пьотър Искендеров

Гласът на Русия: http://bulgarian.ruvr.ru





Гласувай:
0



Няма коментари
Търсене

За този блог
Автор: kolevm38
Категория: Изкуство
Прочетен: 10391810
Постинги: 7858
Коментари: 2111
Гласове: 1996
Календар
«  Април, 2024  
ПВСЧПСН
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930