Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
07.08.2014 00:01 - ПУТИН ЗАТВОРИ РУСИЯ ЗА ХРАНИ ОТ СТРАНИТЕ, НАЛОЖИЛИ САНКЦИИ
Автор: kolevm38 Категория: Политика   
Прочетен: 594 Коментари: 0 Гласове:
4


Постингът е бил сред най-популярни в категория в Blog.bg
Путин затвори Русия за храни от страните, наложили санкции
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
От Дневник Последна промяна в 19:34 на 06 авг 2014, 10138 прочитания, 510 коментара   image

image

  Руският президент Владимир Путин подписа в сряда указ за прилагане на специални икономически мерки, с които се забранява или ограничава за срок от една година вносът на "селскостопанска продукция, суровини, полуготови материали и продоволствени продукти от държавите, наложили санкции на руски юридически или физически лица или присъединили се към такова решение".

Новината разпространи пресслужбата на Кремъл, като официалното обяснение е, че контрамерките "целят защита на националните интереси" на Русия.

Указът влиза в сила незабавно, а на правителството е възложено да състави списък с продуктите, които попадат под руските санкции. Зам.-министърът на икономиката Алексей Лихачов каза пред агенция "Интерфакс", че накзателният списък вече е готов и само трябва да се приеме от правителството.

Списъкът ще се дописва, а обхватът му ще е доста широк, казва източник от правителството пред "Ведомости". Деловото издание изрежда различни видове плодове, месна продукция, но засега няма да се спират вина и детски храни. Друг правителствен източник говори за месо, сирена и млечни продукти.

Освен това на министерския съвет е възложено "да предприеме мерки за балансиране на стоковите пазари и недопускане бърз ръст на цените на селскостопанската и продоволствената продукция".

Заедно с руските производители и търговски мрежи трябва да се предприемат мерки за увеличаване предлагането на местни стоки, се казва още в задачите за правителството.

Путин дава на министрите право "при необходимост да внесат предложения за промяна срока на действие на забраната".
Дипломатически източник от ЕС казва преди РИА "Новости", че решението на Путин е "непродуктивно и неоправдано". Официалната позиция на Брюксел ще е ясна, когато се разберат подробностите и списъкът със забранени стоки и суровини.

Марина Балабанова, представител на "Данон", коментира, че в момента е трудно да се оценят последиците за целия члене пазар, но в частност тази продукция на компанията изцялf се произвежда в Русия и Беларус от местни суровини.

Всяка година Русия внася хранителни стоки за над 30 млрд. долара, като основната част идват от държави, наложили санкции, а най-големият партньор е Европейският съюз.

При търговията с рибни продукти има известна разлика – там водещи са Норвегия, Исландия и Дания. Първите две не са членки на ЕС и засега не са се присъединили към санкциите. Виталий Корнев, президент на Рибната асоциация на Русия, коментира, че спрените храни могат лесно да бъдат заместени с внос от Латинска Америка, Югоизточна Азияи и Турция.

Подробности очаквайте по-късно на www.dnevnik.bg.




Гласувай:
4



Няма коментари
Търсене

За този блог
Автор: kolevm38
Категория: Изкуство
Прочетен: 10393631
Постинги: 7858
Коментари: 2111
Гласове: 1996
Календар
«  Април, 2024  
ПВСЧПСН
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930