Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
03.08.2014 22:30 - ДОЙЧЕ БАНК Е НА "ЧЕРВЕНО" С 55,6 ТРИЛИОНА ЕВРО
Автор: kolevm38 Категория: Политика   
Прочетен: 1954 Коментари: 1 Гласове:
0


Постингът е бил сред най-популярни в категория в Blog.bg
Krassimir Ivandjiiski - Красимир Иванджийски
Дойче Банк e на "червено" с 55,6 трилиона евро
Дериватният дълг на основните американски банки надминава 300 трилиона долара
06.2013

image

Повечето финансови експерти са убедени, че американската JP Morgan е с най-голямо дериватно задължение (през четвъртото тримесечие на 2012 г. с 69,5 трилиона долара).

Но през месец март 2013 г. се оказа, че банката с най-голям дериватен дълг не се намира в САЩ, а в сърцето на Европа, по-точно във Франкфурт, и се нарича Deutsche Bank. Става дума за 55,6 трилиона евро (преизчислено дава 72,8 трилиона долара), с 2 трилиона повече от JP Morgan.

Това е и основната причина, заради която през последните четири години Германия и Европейската централна банка правят всичко възможно да не се стигне до ефекта на доминото от колапса на банките. Това ще е краят на Еврозоната, на еврото и на Германия. Още по-страшно е, че ако започне паниката, те имат покритие само от 573 милиарда в реални депозити, тоест 100 пъти по-малко. И съвсем малко е необходимо Германия да тръгне по следите на Кипър.

Най-простата дефиниция на банковите деривати би могла да е "пари от въздуха". В буквалния смисъл. По-сложното обяснение е, че банковите деривати са вторични финансови инструменти или споразумения между две страни, при което едната прави редовни вноски на другата, която поема задълженията да погаси отпуснат кредит в случай на фалит на трета страна, тоест на длъжника.

Ако не сте разбрали за какво става дума, ще обясним, че дериватите се използват от банките за колосални спекулации, заради което бяха наречени "финансово оръжие за масово поразяване". Пазарът на дериватите е извън контрол и е непрозрачен.

Заради това никой не знае каква реално е стойността на тези деривати. Едни говорят за 300 трилиона долара, други - за 700 трилиона, трети - за 1 квадралион долара.

Но ужасът се крие в нещо друго - тези трилиони въобще ги няма. Това е най-голямата финансова измама на съвременния капитализъм. И ако някой извика "кралят е гол", пирамидата ще рухне за една минута.

Пазарът на дериватите е наистина грандиозен.

Още през 2007 г. бяха регистрирани транзакции с деривати за 1 квадралион долара. Не можем да ви обясним какво представлява 1 квадрилион, тъй като и ние не знаем. Но можем да си представим какво ще стане, когато такава величина се срине до пълна нула - земетресение, което ще унищожи напълно пирамидата на съвременния капитализъм.

Лазенето по ръба на бръснача продължава. Кризата ще свърши с взрива на най-големия балон - дериватният. Няма начин светът да бъде спасен от тази дериватна ядрена бомба.

Започва последната фаза на глобалната криза? Това е кризата с държавните и частни дългове, тоест онова, което наблюдаваме в Гърция, Испания, Португалия, Италия. Но преди всичко в САЩ.

Както писа един известен финансов експерт, "САЩ не са в задника на света, а много по-дълбоко."

Няма нужда да се извиняваме, защото нещата наистина са страшни. Втората цунами на глобокризата ни поглъща. Така наречената "голяма седмица" е една супер Гърция. В момента гърми балонът на държавните задължения на богатите страни на Запада. Към 2014 г. те ще достигнат рубежа от 125 процента от техния общ брутен продукт. Ще изгърми и този балон. Това ще е страшен взрив, спрямо който пукането на балоните на недвижимостите и дериватите през 2008 г. ще изглежда като леко недоразумение.

Богатият Запад в сегашния си вид прекратява своето съществуване. Така завършва старият свят, който навлезе в период на жестоки сътресения.

Положението прилича на нагнетяване на пара в прегрят парен котел плътно затворен с предпазни клапи. Рано или късно той ще изгърми. Вътре се нагнетяват колосални държавни дългове, по-точно държавите поемат дълговете на частните корпорации и банки. По този начин страните от Г-8 вървят към банкрут на държавните финанси. Засега управляващата върхушка на Запада, страхувайки се от социални сътресения и от икономическия крах на големия бизнес, увеличава своите дългове и ги прехвърля върху държавата. Но това вечно не може да продължи.

Че балонът на държавните дългове ще се взриви се разбира от много експерти. Прогнозираме това от няколко години и предвиждаме, че взривът е неизбежен до 2015 г. Други прогнозират разрушителната вълна на глобокризата до 2016-2018 г. Трети говорят за много тежък преход на света към "шестата техническа система" през 2015-2020 г.

До какво ще се стигне е достатъчно да се погледне Гърция. Заемайки в брутния продукт на Еврозоната само 2,5 процента, през пролетта на 2010 г. тя предизвика сътресение на цялата система. Банкрутът на гърците застраши банковата система в Германия, Франция, Италия, Испания. Заради Гърция трябваше, да се надуе още един балон - 760 милиарда еврофонд за поддръжка, който в две трети се състои от гаранции от страните от ЕС, които сами се нуждаят от помощ, тъй като са потенциални "Гърции". Това на първо място се отнася за Испания, Италия и Португалия. В тежко състояние са държавните финанси на Германия и Англия. Повтарят се гръцките събития в Италия. На дъното на колосална дългова яма е Япония.

Но преди всичко САЩ. Всъщност в САЩ се таи ядрена дългова бомба. Достатъчно е да се спомене, че Калифорния се равнява на десет Гърции.

Основната причина за кризата е самата система. Властите на САЩ още от 1981 г. по времето на Рейгън, започнаха да стимулират потреблението за сметка на растящата емисия, тоест печатане на пари. Това неминуемо трябваше да предизвика висока инфлация. Тогава, за да продължат живота на тази схема, властите намаляваха стойността на кредита (лихвата на Федералния резерв падна от 19 процента през 1981 г. до 0 процента през 2008 г.).

Но парите продължаваха да се печатат, тоест трупаше се излишна ликвидност, която трябваше да бъде обвързана по някакъв начин, за което служеха така наречените "деривати", различните балони и т.н. В резултат, без да влизаме в подробности, САЩ като цяло - население, правителство, фирми и така нататък, натрупаха космически дълг около 300 трилиона долара.

Още през 1998 г. стана ясно, че заради разрива между потреблението и доходите икономиката на САЩ я очаква спад минимум с 25 процента. Но те продължиха да симулират потреблението, задълбочавайки неговите мащаби. Така спадът на брутния продукт след кризата ще достигне 60 процента. Това означава срив на жизненото равнище с около 50 процента. А това вече е колосална икономическа и обществена катастрофа, която ще премине в гражданска война или революция.

Печатането на зелени хартийки, изчерпа своите възможности. Напълно и окончателно.

Да се отпишат дълговете също е невъзможно, тъй като това ще унищожи западния проект и западната банкова система начело с долара. Това означава край на тези държави, разрушение на цялата западна политическа система. Към средата на текущото десетилетие, ако сме живи, ще видим крушение на системата на долара и на еврото, девалвация, хиперинфлация, вълна от банкрути в сферата на финансите и обслужването. Гърми нещо такова, в сравнение с което Великата депресия от 1929 г. ще изглежда като рай. Започна разпадането на единния световен пазар.

Заради това кризата не само не свършва, но и продължава с все по-голяма сила. Нещата стигнаха дотам, че на Икономическия форум в Давос световната върхушка най-накрая трябваше да признае, че наличните ресурси са недостатъчни за запушване на образувалите се в икономиката финансови дупки. Но засега не могат и да помислят, че проблемът може да бъде решен само с изчезването на системата. Защото това е системна криза.

На първо място, става дума за дълговете на всички субекти на икономиката - държави, корпорации, домакинства и т.н. Те не могат да бъдат върнати. Ако не могат да бъдат върнати, трябва да бъдат отписани или преструктурирани. Но за това е страшно да помислят, тъй като всеки дълг е актив на западната финансова система. Отписването е ликвидиране на банки, застрахователни кампании и на цялата кредитна система, която е сърцевината на сегашната финансова западна система. Но ако дълговете останат, това пък е пълно разрушение на едвам дишащия реален сектор на икономиката и срив на социалнополитическия модел на Запада.

САЩ се опитват да се спасят като прехвърлят кризата си върху другите и нещата закономерно стигнаха и до Европа, където може да се появи срив на жизненото равнище.

Според наши оценки жизненото равнище в Европа след кризата ще бъде 60 процента от предкризисното равнище, което ще доближи ситуацията до сегашната в Египет, тоест разходите за продоволствие в Европа, които сега възлизат на около 40 процента от доходите, ще стигнат 80 процента, тоест толкова, колкото са в Египет. Но народът не обича падането на жизненото равнище.

Ще се задълбочават и различията между Севера и Юга на Европа. Южните страни рано или късно единично или групово, ще си отидат от Еврозоната и ще дойде времето за нейното сериозно преконфигуриране. Тук вече едва ли някой може да се обвързва с някакви срокове. Но лошото вече е по-близо, отколкото по-далеч.

Това е реалната картина. За да се схване не е необходимо да сте носители на нобелова награда по икономика. Трябваше да излезем от тази система преди 20 години. Сега вече е късно.

По отношение на глобалния брутен продукт може да се каже, че в момента светът е на половин път към депресията. Ако се погледнат равнището на продажбите и промишленото производство, светът вече е в депресия. А що се отнася до строителството и новите поръчки на стоки с дълготрайна употреба, светът вече е във втора Велика Депресия. Ако се случи и хиперинфлация, която виждаме в недалечно бъдеще, тя ще нанесе такъв удар по системата, че ще престанат въобще да работят много отрасли на икономиката.

Какво ще е равнището на новата хиперинфлация. Може да е такава каквато беше във Ваймарската република. Тогава парите се обезцениха до такава степен, че бяха използвани за тоалетна хартия. Това ще бъде най-катастрофалната хиперинфлация в историята. Икономиката ще премине на бартер, хората ще се върнат към обменната търговия.

Дали е възможно да се избегне хиперинфлацията. Не, не е възможно. Беше направено всичко тя да се случи. И вече е извън всякакъв контрол.

Стигна се до абсурдната ситуация мошеникът, тоест САЩ, хванат с фалшиви карти, да обявява великодушно "на всички, на които дължа пари, прощавам." Кошмар. Доларите, както е известно, не са държавна собственост на САЩ. Те са собственост на една частна банка, но се гарантнират с ... държавни облигации на САЩ. Сами сте си виновни, кой ви е карал да ги приемате! Разбира се, има и риск да почнат да стрелят по мошеника. Но тогава печели онзи, който има по-голям пищов.

САЩ ги очаква срив на потреблението от 40 до 50 процента. С голяма вероятност трябва да се очаква дезинтегриране на САЩ на няколко държави. Но на този етап в САЩ ще изчезнат последните технологични компоненти и страната ще получи аграрна специализация, тоест ще стане страна от Третия свят.

Кризата продължава вече шест години - от август 2007 г. Само че тогава малко хора разбираха, че тя стартира от проблемите с ипотечните кредити в САЩ. Оттогава до днес наливането на кухи пари в икономиката на САЩ продължава. Ако трябва да се изразим по медицински, гангрената е стигнала дотам, че вече има смисъл да говорим за ампутиране, тоест за мерки, които ще разрушат самата база на съвременните финанси. Да се прави ампутация е страшно, но във всеки случай поне има някаква надежда, че пациентът може да оживее.

Засега няма никакви признаци за края на кризата. Обратното. Той въобще не се вижда. Тя може да продължи седмици или месеци. Но не и няколко години. Сега е затишието пред бурята. Може би последното затишие преди дълги кризисни години.

Светът е тръгнал към крах на глобалните финанси. Очаква ни изгърмяване на планетарния дългов балон.

Рано или късно тази пирамида ще рухне. И тогава ще видим какво означава глобална криза.

За да избегнат катастрофата американците ще се опитат да подпалят голяма война, с която да "нулират" своя дълг. Срещу кого? Ще припомним думите на Бжежински, че "новият ред трябва да се строи за сметка на Русия, върху руините на Русия и срещу Русия."

Кризата в края на 2008 г. беше предвидена с голяма точност. Същото се отнася за 2013-2014 г., а след това за 2018 г. Кризата ще бъде дълга и по-силна от Великата депресия от началото на XX век.

Сумарната световна скорост на държавните дългове скоро ще достигне невъобразимата цифра от 1 трилион долара месечно. Балонът на държавните и общи дългове ще изгърми с мегатонна сила. Ще настъпи глобален фалит.

Изводът е един - катастрофата е неизбежна. Предотвратяването й е невъзможно. Капитализмът не може да направи това заради своята същност.

Въпросът вече не е по какъв начин да оцелее капиталистическата система, а какво ще дойде на нейно място.

Сегашната криза е безпрецедентна и ще доведе до безпрецедентен социален взрив. Заради това сега главната цел на САЩ е отлагането на неизбежния по всички земни закони техен колапс. САЩ приличат на локомотив, който е останал без спирачки и се спуска по нанадолнище и завлича цялото човечество.

image




Гласувай:
1



1. raders - :)))) Айде бе, че те не видели и на сън ...
03.08.2014 23:12
:)))) Айде бе, че те не видели и на сън такава сума. Що ли толкова наивници има на този свят, бе Боже???
цитирай
Търсене

За този блог
Автор: kolevm38
Категория: Изкуство
Прочетен: 10388878
Постинги: 7858
Коментари: 2111
Гласове: 1996
Календар
«  Април, 2024  
ПВСЧПСН
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930