Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
14.07.2014 22:25 - МЕРКЕЛ ПИШЕ ОСТАВКА ?
Автор: kolevm38 Категория: Политика   
Прочетен: 748 Коментари: 0 Гласове:
0



Меркел пише оставка? Можело да стане президентка на Евросъюза или шеф на ООН image

Близки до Меркел издават, че тя е готова да си напише оставката, тя отрича. Снимка БГНЕС

  • 14/07/2014 14:22:36|

СИМОНА РУСЕВА

Ангела Меркел е решила да се оттегли като канцлерка, преди да се е провалила на следващите избори в края на 2017 г. или пък да бъде свалена с вътрешен пуч като лидерка на Християндемократически съюз (ХДС). Сензационната новина съобщава в днешния си брой сп. “Шпигел”. Изданието се позовава на няколко министри и на високопоставен християндемократ от обкръжението на Меркел.

Тя искала да остане в историята с три успешни и последователно оглавявани от нея правителства, но и като първия канцлер в историята на ФРГ, оттеглила се дороволно от властта.

“Завладяла я е идеята да се оттегли доброволно”, цитира “Шпигел” един от източниците си без да разкрива името му. Имало мнение в канцлерството да я смени приближената й Урсула фон дер Лайен, предишната социална и сега отбранителна министърка. Точно по тази причина Меркел й поверила ключовото военно министерство – да се докаже в трудния ресор като обигран политик.

Още никой обаче не знаел дали Меркел се стреми към длъжност от международен мащаб. Не се изключвало тя да стане генерален секретар на ООН или президентка на Европейския съвет, какъвто сега е Херман ван Рампьой. Неговият мандат изтича през октомври т. г.

На 31 декември 2016 г. пък изтича мандатът на генералния секретар на ООН Бан Ки Мун.

“Мнозина в Брюксел биха си представили като президентка на Европейския съвет Ангела Меркел да вложи опита и пробивността си, което ще е от полза за Европа. Кандидатурата й ще срещне широко одобрение”, цитиран е от “Шпигел” дългогодишният евродепутат и приближен на канцлерката Елмар Брок.

Самата Меркел в началото на първия си канцлерски мандат заяви, че след 10 години един политик на висок пост се изхабява, втръсва на избирателите и трябва да се оттегли. Пример в това отношение е Хелмут Кол. Той беше 16 години канцлер, благодарение на него се стигна до обединението на Германия и нямаше причини да не вярва, че и през 1998 г. ще спечели общите избори. Германците му показаха червен картон, в канцлерството влезе социалдемократът Герхард Шрьодер. Наблюдателите бяха на мнение, че Кол просто е омръзнал на германците.

Явно Меркел не иска да я застигне подобна съдба.

Самата тя отрича да има намерения да прекрати предсрочно третия си канцлерски мандат. Преди да отлети за снощния финал на мондиала в Рио де Жанейро тя даде тв интервю за гледания обшествен канал ZDF. Попитана дали ще сдаде властта преди следващите избори, Меркел отговори: “Налице е желание да работя добре през този мандат, а после ще видим.” На въпрос дали би станала генерална секретарка на ООН, тя отвърна: “Това със сигурност няма да стане.”

Авторът на днешната публикацията в “Шпигел” Николаус Бломе явно е знаел, че информацията му ще изтече преди списанието да е на пазара и Меркел ще я отрече. По тази причина той посочва в коментара си: “Основно правило в политиката е никога да не се признава за готвена оставка преди изтекъл мандат.” Бломе коментира също и опцията, че Меркел толкова се е сраснала с властта, че не би я пуснала доброволно. Изхождайки обаче от информацията, с която разполагал, това изглеждало малко вероятно.

Слухове, че Меркел ще се оттeгли от властта в Берлин предсрочно плъзнаха още при предизборната й битка за трети канцлерски мандат през есента на м. г. Тя искала да докаже, че пак ще победи на вота и след две години да се оттегли. Тогава тя категорично отрече да има подобни намерения. Доколко е искрена и в двата случая, предстои да видим.





Гласувай:
0



Няма коментари
Търсене

За този блог
Автор: kolevm38
Категория: Изкуство
Прочетен: 10394860
Постинги: 7858
Коментари: 2111
Гласове: 1996
Календар
«  Април, 2024  
ПВСЧПСН
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930