Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
22.05.2014 00:52 - КЛИФЪРД ГАДИ: НИКОЙ НЕ МОЖЕ ДА ПОСТАВИ РУСИЯ НА КОЛЕНЕ
Автор: kolevm38 Категория: Политика   
Прочетен: 1271 Коментари: 1 Гласове:
3


Постингът е бил сред най-популярни в категория в Blog.bg
Клифърд Гади: Никой не може да постави Русия на колене

Клифърд Гади, икономист и експерт по руските въпроси във Вашингтонския Brookings Institution коментира икономическите санкции на САЩ и Европа срещу Русия и противопоставянето им в Украйна

image

Единственото решение на спора между Москва и Запада е неутрална Украйна, това твърди пред „Дойче веле” Клифърд Гади – специалист по въпросите на Русия и автор на биографичната книга за руския президент, написана съвместно с офицера от разузнаването на САЩ, отговарящ за региона на Евразия Фиона Хил,  „Г-н Путин – силният човек в Кремъл“.

Съвсем наскоро ЕС разшири санкциите си срещу Русия, след неделният референдум (11.05.2014) в Източна Украйна. Какви ще бъдат обаче следващите стъпки на Съединените щати? Ще има ли повече санкции в условията на подготовката за избори в Украйна на 25 Май? Или все още съществуват условия за постигане на съгласие?

Това, което могат да направят Съединените щати и ЕС преди изборите е да повторят заплахите си за строги санкции срещу Русия, ако Русия попречи на изборите. По същество, това което е най-важно за Съединените щати е: в момента американската администрация отчаяно търси решение как да излезе от противопоставянето с Русия, но по такъв начин че това да не навреди на авторитета на САЩ.

Какво може да е обаче едно такова решение, което би запазило авторитета на Съединените щати и ЕС?

Първото нещо, което те искат е да накарат Русия да седне на масата на преговорите, а след това евентуално да се стигне до решение за „Финландизиране” на Украйна, т.е.Украйна, с изключение на Крим, да остане териториално цяла. Това номинално означава, че Украйна остава независима и суверенна държава, но фактически неутрална. Тоест, Украйна определено няма да може да се присъедини към НАТО.

Но Съединените щати и ЕС искат така да направят нещата, че това да изглежда като победа за Запада и съответно да могат да му предадат формата на отстъпка от страна на Путин. Всъщност всичко това е „публик рилейшънс”(реклама), тъй като фактически точно това иска и Путин и това е и неговата крайна цел. На практика, за него е важно Украйна да не може да бъде използвана като платформа за каквито и да е операции насочени против Русия и Русия да може да упражнява строг контрол върху това.

Постигнаха ли санкциите изобщо някакъв ефект върху Русия?

Санкциите причиняват болка. Но оказаха ли те някакво въздействие върху руската икономика? С абсолютна сигурност може да се твърди, че те постигнаха нещо. В този ред на мисли може да се каже, че строгите санкции биха причинили по-голяма болка. Въпросът обаче е това може ли да доведе до промени в руската стратегия, цели и стратегическо поведение? Не, те са напълно неефективни. Дори и по-силните санкции не могат да доведат до нищо.

Какво е това, което прави руснаците да изглеждат неподатливи на икономически натиск?

Те могът да издържат на много по-голям икономически натиск, отколкото този на който ние можем да ги подложим и нещо повече – това ще създаде много повече проблеми за нас, тъй като обратният ефект ще се стовари върху нас. И всичко това произтича от особеностите на руската история, руската култура и не на последно място е въпрос на руската психология. В Русия съществува култ към страданието, което е част от руската белетристика и национална идентичност.

Никой не в състояние да накара руснаците, при каквито и да е обстоятелства, да паднат на колене и да ги направи покорни, на която и да е външна сила. Те ще се бият до последният човек!

 

Превод: Е.Енев

 

Сподели »



Гласувай:
3



1. aboychev - ВИЛИКА
22.05.2014 08:28
ГЛУПОСТ
цитирай
Търсене

За този блог
Автор: kolevm38
Категория: Изкуство
Прочетен: 10394607
Постинги: 7858
Коментари: 2111
Гласове: 1996
Календар
«  Април, 2024  
ПВСЧПСН
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930