Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
19.04.2014 16:48 - В ОТНОШЕНИЯТА СЪС ЗАПАДА ПОВЕЧЕ НЕ МОЖЕ ДА ОТСТЪПВАМЕ
Автор: kolevm38 Категория: Политика   
Прочетен: 458 Коментари: 0 Гласове:
1


Постингът е бил сред най-популярни в категория в Blog.bg

В отношенията със Запада повече не може да отстъпваме 18/04/2014 14:000

imageДоверието между Москва и Вашингтон е загубено, смята Путин

Русия иска добри отношения със Запада, но няма да позволи на никого да спекулира с това, каза Владимир Путин в отговорите си на зададени му въпроси по открита линия в пряк ефир.
“Ние сме част от общата християнска цивилизация. Искаме добри отношения, но не можем да си позволим някой да спекулира с това, че за това добро отношение трябва постоянно да отстъпваме от своите интереси”, каза руският президент, цитиран от ИТАР-ТАСС. За да може просто да поседим един до друг, “ние трябва да отстъпваме там, да отстъпваме тук, там да премълчим, тук нищо да не направим и изобщо да си кротуваме, сякаш нищо не забелязваме. Това е невъзможно”, продължи той. Такава политика ни доведе до чертата, зад която повече не можем да отстъпваме. “И казахме какви са нашите аргументи”, отбеляза Путин.
“Ние не се стремим да развалим отношенията на Русия с Европа. Надявам се, че това не влиза в плановете и на нашите европейски партньори”, добави той.

 “Трябва да се стремим – и много пъти съм говорил за това – да създаваме Европа от Лисабон до Владивосток. Ако направим това, имаме шанс да заемем достойно място в бъдещия свят. Ако тръгнем по друг път и започнем да разделяме Европа, европейските ценности и европейските народи, да се занимаваме със сепаратизъм, то всички ние ще се окажем малозначими, неинтересни играчи и няма да можем да окажем никакво влияние върху световното развитие, и даже върху своето собствено”, каза руският лидер.
Рестартът в отношенията между Русия и САЩ приключи не във връзка с Крим, а след събитията в Либия, заяви още Путин.
“Въпросът не е в това, което сега приключи, във връзка с Крим. Това приключи по-рано, във връзка със събитията в Либия. Тогава президентът Дмитрий Медведев подкрепи западните партньори и подкрепи резолюцията за Либия”, припомни Путин. “Но в нея (резолюцията) ставаше дума за прекратяване на полетите на бойната авиация на либийското правителство. А до какво реално доведе това? До удари по територията (на Либия), до свалянето от власт на самия Кадафи, до убийството му, до убийството на посланика на Съединените щати и до разпад на страната. Оттам възниква и недоверието. Затова и приключи рестартът”.
Путин подчерта, че “Русия е заинтересована от развитие на отношенията със Съединените щати и ще направи всичко, за да се възстанови това доверие”.
В изказването си руският президент призова световната политика да се избави от лъжите и двойните стандарти.
Путин се съгласи, че “доверието между Москва и Вашингтон е загубено в значителна степен”. “Защо се случва това? Ние смятаме, че тук нямаме вина. Защо ли? Защото постоянно ни разочарова подходът на двойния стандарт. Какво се получава? Да се действа така, както Съединените щати действаха в Югославия, Ирак, Афганистан, Либия, може, а на Русия не е позволено да си защитава интересите”, заяви руският лидер. В тази връзка той спомена и Косово. “Няма никаква логика в тази позиция, абсолютно никаква”, каза Путин по повод политиката на САЩ.
По негово мнение, “за да се повиши доверието, трябва да отчитаме интересите си, да говорим на един език, да избавим международната политика от двойния стандарт и лъжите и повече да отделяме внимание, да придаваме по-голямо значение на международното право, а не на политиката на силата”.
Путин изрази надежда, че това ще е възможно и увери, че Русия със сигурност ще се стреми към такъв подход, пише БТА./dnes.bg  



Гласувай:
1



Няма коментари
Търсене

За този блог
Автор: kolevm38
Категория: Изкуство
Прочетен: 10393403
Постинги: 7858
Коментари: 2111
Гласове: 1996
Календар
«  Април, 2024  
ПВСЧПСН
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930