Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
14.03.2014 20:30 - МАРИН ИЧЕВ : В ТРПЯН МАСОВО СЕ УПОТРЕБЯВАТ НАРКОТИЦИ
Автор: kolevm38 Категория: Политика   
Прочетен: 961 Коментари: 0 Гласове:
0


Постингът е бил сред най-популярни в категория в Blog.bg
Марин Ичев: В Троян масово се употребяват наркотици * За три години - криминалната престъпност намаляла с 43 %, кражбите с над 50%; „Превенцията – това е разковничето” * „Ако се разчита само на МВР, битката с наркотиците е загубена предварително
 и безвъзвратно” Гореща тема
image
гл. инсп. Марин Ичев
ПОРЕДНАТА силна реч в Общинския съвет направи началникът на Районно управление „Полиция” (РУП) – Троян главен инспектор Марин Ичев (сесията на 28 февруари). Поводът – представеният пред съветниците годишен полицейски отчет и заформилият се дебат в залата, който, трябва да отбележим, бе необичайно смислен, конструктивен и дори консенсусен. Въпреки похвалите – към управлението и лично към началника – г-н Ичев насочи дискусията в друга посока; със самочувствие очерта безспорните успехи, но не спря дотук, а бръкна надълбоко в проблемите, които никак не са малко и не са повод за особен оптимизъм. Кои бяха основните акценти в казаното от полицейския шеф? Най-напред той наблегна върху две възлови направления – криминалната престъпност и наркотиците.

 КРИМИНАЛНАТА ПРЕСТЪПНОСТ
„ОТ 2010 Г. криминалната престъпност при нас е намаляла с 43%. Това са реални цифри, не сме си играли с цифрите с цел да се представим пред вас (съветниците) или пред дирекцията. Така е – полицейското управление в Троян от години е водещо в това направление за цялата Ловешка област”, обобщи гл. инсп. Ичев. Стана ясно, че от три години спад бележи и криминалната престъпност с най-голям обществен отзвук и обществена нетърпимост – посегателствата върху собствеността (кражбите), които са намалели с над 50%.

„НИЕ НЕ ЧАКАМЕ медийни кампании и други подобни, на каквито сме свидетели в последно време. Или някой друг да ни казва какво да правим и да разчитаме на жандармерията да дойде да ни помага. Защото мерките, които прилагаме, не са от вчера или днес, те са от години”, бе обяснено къде се коренят добрите резултати на РУП – Троян в битката с криминалната престъпност. Наблегнато бе и на друго: „Ние присъстваме постоянно в селата, денонощно, през почивните и празничните дни също и резултатите са каквито ги виждате”.

„ПРЕВЕНЦИЯТА – това е разковничето в борбата с криминалната престъпност, да изпревариш събитията, а не да тичаш след тях”, приключи темата началникът на РУП – Троян.
 
НАРКОТИЦИТЕ
НА ТОЗИ проблем бе обърнато особено внимание, а тонът на г-н Ичев бе доста по-различен, мрачен. „Проблемът с наркотиците ние не го замитаме, бъдете сигурни в това, за разлика от на други места”, бе категоричната декларация в началото. След което бяха очертани основните грешки и слабите места в битката с наркотиците в Троян и района (РУП – Троян отговоря за двете общини Троян и Априлци); и не бе премълчана истината, че „в Троян масово се употребяват наркотици”.

„АЗ ВИНАГИ съм казвал – и не само защото преди да заема този пост 10 години съм работил основно по линия на наркотиците и проблемът ми е много добре известен – само МВР като институция не може да се справи с проблема, не че няма ресурс, възможности и подготвени кадри, не. Просто проблемът е такъв, че ако се разчита само на МВР, битката с наркотиците е загубена предварително и безвъзвратно, много други институции също трябва да се намесят”, предупреди полицай №1 на Троян.

ПРОБЛЕМЪТ със скъсаната нишка на информацията за разпространението и употребата на наркотици бе „разчепкана” детайлно. „Информацията, която постъпва при нас, е оскъдна, като се има предвид каква информация има у учениците, в училищата, у педагозите. И опре ли с проблема да се занимаваме ние (полицията), животът и съдбата на един човек могат да бъдат силно засегнати. Едно, че с криминалната регистрация той никога няма да може да работи в държавна институция, по-големите фирми също държат на това – искат справка от нас, и ако се лепне такова петно, един млад живот отива в друга насока”, напомни г-н Ичев.

НАПРАВЕНО бе и важно уточнение – че голямата цел е да се ловят разпространителите, да се води битка с корените на злото. „Виждате цифрите от последните няколко години – ние изцяло наблягаме на разпространението на наркотиците. Има опити за спекулации, че за 1 цигара някой е вкаран в затвора – такова нещо няма нито по стария наказателен кодекс, нито по новия. Истината е, че за 1 цигара може да се образува наказателно дело. Но вече има квалифицирани съдебни състави, които знаят за какво става въпрос и могат да отсеят”. Но гл. инсп. Марин Ичев бе абсолютно категоричен: „Важно е притежанието на наркотици да остане инкриминирано деяние! Така превантивният ефект е много голям”.

image ДАДЕНИ бяха и конкретни факти: „За тази година, само за два месеца, сме хванали петима разпространители на наркотици, за жалост – двама от тях са ученици. А това, че в Троян не се произвеждат и не се разпространяват в големи количества наркотици, не ни успокоява. Тия дни говорих с председателя на Ловешкия окръжен съд и от него научих, че най-много дела по линия наркотици в този съд, където се гледат само дела за разпространение, са от Троян”.

ПОСЛЕДВА една доста рязка констатация за нещо, което, по оценката на полецейския шеф, е сред сериозните спънки в битката с наркотиците при нас. „В община Троян има Общинска комисия за борба с наркотиците. В нея има представители на училищните ръководства, на различните правораздавателни органи. Ние също имаме двама представители и по техни данни за 2013 г. комисията не се е събирала нито веднъж, а през 2012 г. – само веднъж. Истината е, че тази комисия не работи! Информацията, която трябва да постъпва при нас, е от веригата „ученик – класен ръководител – педагогически съветник – директор – комисия/инспектор в Детска педагогическа стая”. Такава информация при нас изобщо не е постъпвала. Информацията я има, но тя не достига до полицията, а ако я има в училището, никой там не взема никакви мерки”.

ТЕМАТА за наркотиците бе завършена с едно обещание – че от тази година в РУП – Троян вече има служители, които ще работят само по линия наркотици и резултатите се виждат.




Гласувай:
0



Няма коментари
Търсене

За този блог
Автор: kolevm38
Категория: Изкуство
Прочетен: 10395019
Постинги: 7858
Коментари: 2111
Гласове: 1996
Календар
«  Април, 2024  
ПВСЧПСН
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930