Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
13.03.2014 22:04 - ПРЕЗИДЕНТЪТ РОСЕН ПЛЕВНЕЛИЕВ В НЕДОПУСТИМ НАТИС СРЕЩУ ПЕТЪР ВОЛГИН И "ДЕКОНСТРУКЦИЯ"
Автор: kolevm38 Категория: Политика   
Прочетен: 641 Коментари: 0 Гласове:
1


Постингът е бил сред най-популярни в категория в Blog.bg
ПРЕЗИДЕНТЪТ РОСЕН ПЛЕВНЕЛИЕВ В НЕДОПУСТИМ НАТИСК СРЕЩУ ПЕТЪР ВОЛГИН И „ДЕКОНСТРУКЦИЯ” Публикувано на 13.03.2014 / 10:01 ч. от afera  

 

imageСкандално бе заседанието на комисията по култура и медии в парламента. На него бяха поканени и изслушани представители на СЕМ и на БНР, които нищят предаването на Петър Волгин „Деконструкция”. „Въпросът за плурализма е важен, и то не само в държавните, но и в частните медии. Защо обаче се атакува конкретно предаване и журналист? Притеснителното в случая е, че президентът се опитва да упражнява натиск върху държавните медии чрез своите представители в регулатора.”, попита в прав текст депутатът Антон Кутев.

Повод за скандала стана поведението на Мария Стоянова, назначена от Плевнелиев в регулаторния орган. Именно тя постави въпроса с предаването „Деконструкция” на Волгин. „След размяната на кореспонденция повече от месец взехме решение да изслушаме ръководството на БНР”, обясни председателят на СЕМ доц. Георги Лозанов. Заключението след срещата било, че журналистът системно нарушавал принципа за плурализъм на гледните точки. Според правилата на регулатора това не било редно, тъй като следвало да се дава трибуна и на хора с други гледни точки, пише в. Монитор.
Татяна Буруджиева от БСП контрира обаче, че мотивите за дадената оценка се коренят в избирателното отношение на регулатора към предаванията в обществените медии. „Констатирате, че няма плурализъм в медиите. Интересно е как стигнахте до този извод и защо точно за предаването с водещ Петър Волгин по БНР”, настоя за отговор тя. Кутев пък оспори инструментите, чрез които е извършена проверката. Практиката била да се изпращат писма с питания, а не журналисти и техните шефове да се привикват в СЕМ. Освен това имало и други примери за предавания в държавни медии, в които не се спазвало правилото за плурализъм. Случилото се с Волгин показвало, че СЕМ прави опити да оказва политически натиск върху медиите.
Депутатът от „Атака” проф. Станислав Станилов напусна възмутен заседанието на комисията. „Не мога да се примиря с това, че шайка разпасани костовисти искат да запушат устата на неудобните журналисти”, заяви той и удари по масата. Станилов, който недоумявал защо те ще определят кой трябва и кой не бива да гостува в предаването на Волгин, обвини регулатора в „лов на вещици”, информира още в. Монитор.

Преди заседението Петър Волгин написа на стената си във Фейсбук:

Комисията по култура и медии в Народното събрание днес е поканила на разговор СЕМ по повод отношението на органа към “Деконструкция”. Надявам се на тази среща СЕМ да отговори на няколко въпроса:
- Защо някои членове на Съвета толкова силно се дразнят от предаването “Деконструкция”?
- Защо на някои дами от Съвета не им правеше впечатление няколкомесечното едностранно отразяване на случващото се в София, а сега им прави впечатление личната позиция на водещия Петър Волгин?
- Имат ли журналистите право на лично мнение или имат право само тогава, когато мнението им съвпада с точно определени тези на един олигархично-политически кръг?
- Дали пък причината, поради която президентската политкомисарка Мария Стоянова толкова емоционално атакува “Деконструкция”, не е критичното отношение към нейния патрон?
- Има ли политици, партии и групички които не бива да бъдат критикувани – например Плевнелиев, Борисов, хунвейбините от Протестна мрежа?
- Опитват ли се протестърски настроените членове на СЕМ да заглушат гласовете, които не им харесват и така на практика да наложат цензура в националните медии?
Надявам се да има смислени отговори на тези и други въпроси.”

Afera.bg





Гласувай:
1



Няма коментари
Търсене

За този блог
Автор: kolevm38
Категория: Изкуство
Прочетен: 10396264
Постинги: 7858
Коментари: 2111
Гласове: 1996
Календар
«  Април, 2024  
ПВСЧПСН
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930