Пригответе се да бъдете шокирани…
Почти 70 процента от американците страдат от диабет или от преддиабет. СЕДЕМДЕСЕТ ПРОЦЕНТА!
Най-лошото е, че повечето случаи могат напълно да бъдат избегнати. Един от последните броеве на списанието Natural Health Dossier даде уникален протокол за излекуване от диабет тип 2 (въпреки че традиционната медицина казва, че това е невъзможно).
Но когато мислят за превенция, повечето хора се фокусират върху нещата, които не трябва да ядат. Сладките неща, хлябът и твърде многото плодове са първи в списъка. Но кое е също така важно? Яденето на повече храни, които спомагат за поддържането на кръвната захар под контрол.
И има един зеленчук, който разгражда скорбялата преди тя изобщо да има шанса да се превърне в глюкоза в кръвотока.
Чушчиците му са познати като ‘пандишпановите полумесеци’ на зеленчуковия свят.
Стабилизиращият кръвната захар зеленчук е бамята. Семената й са пълни с инхибитори на алфа-глюкозидазата, които предотвратяват преобразуването на скорбялата в глюкоза – захар в кръвотока в тялото.
Изследователите казват, че бамята драматично снижава нивата на кръвната захар. Те дори гледат на нея като на потенциално алтернативно лечение на диабета.
Фибрите в бамята стабилизират кръвната захар като регулират скоростта, с която захарта се абсорбира от чревния тракт. Половин чаена чаша сварена бамя съдържа около 4.1 грама фибри.
Бамята съдържа и големи количества витиман А, витамин В6, витамин С, витамин К, магнезий, калий и цинк.
Ако преварите бамята, тя губи всичките си витамини. И става лигава. Като я опитат в това състояние, много хора не я харесват.
Но ако я сготвите както трябва, бамята ще е хрупкава и вкусна. И ще ви покаже различното лице на този не винаги харесван.
Два вкусни и здравословни начина да ядете бамя са на скара и много леко сварена (не я препоръчваме пържена, разбира се).
Преди да я сложите на скарата, оваляйте чушчиците в зехтин и различни подправки. Сложете ги на скарата за дестина минути. Можете да добавите малко счукан чесън в зехтина. Чесънът много отива по вкус на бамята.
Като споменахме чесъна, нарежете скилидките и ги задушете в зехтина. След минута добавете нарязаната бамя и мъничко вода, за да я задушите леко. Ако не я преварите ще получите свежа, леко хрупкава бамя, която изобщо не е лигава.
Така че, ако сте опитвали бамя и сте решили, че не ви харесва, време е да й дадете още един шанс. Като при повечето зеленчуци, от значение е как ще ги сготвим. А яденето на бамя е от голямо значение за кръвна захар в здравословни норми.
Търсете органична бамя с по-дребни чушчици. Когато е презряла, чушките са по-големи и твърди.
Източник: Institute for Natural Healing, This Lady-Finger Vegetable Lowers Blood Sugar, 26 October 2013
Снимка: meghantelpner.com