Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
29.11.2013 20:09 - СЪДЯТ УКРАИНСКИ УЧЕН. ДАЛ НА КИТАЙЦИТЕ СЕКРЕТНИ РАЗРАБОТКИ НА ЕЛЕКТРОМАГНИТНИ ОРЪЖИЯ
Автор: kolevm38 Категория: Изкуство   
Прочетен: 659 Коментари: 0 Гласове:
0



Съдят украински учен, дал на китайците секретни разработки на електромагнитни оръжия Дата: ноември 29, 2013

imageСлужбата за сигурност на Украйна (ССУ) е повдигнала обвинения срещу професора от Харковския национален университет Владимир Чумаков. Чумаков е обвинен в разкриване на секретна информация, свързана с конструкцията на електромагнитните ускорители – релсотрони, както и в предаване на материали, свързани с тяхната конструкция на съвместна китайско -украинска компания. В момента в Харков се провежда съдебен процес над учения, който е обвинен в държавна измяна.

Релсотроните са електродинамични ускорители, които могат да послужат като прототип за оръжието на бъдещето – електромагнитни оръжия. Те ви позволяват на снарадите да развиват скорости, непостижими за традиционните оръжия, които използват енергията на барута. По думите на Чумаков, той се занимава с релсотроните от 2005 г.

През 2008 г. към него се е обърнал бившият му студент Алексей Руд, който му е предложил да развива разработките на Чумаков в чужбина. Ученият се съгласил. Руд го свързал с китайско-украинската компания „Top Science Ukraine” . През 2009 г. Чумаков им предоставил материали за своята работа.

Но, според СБУ, Чумаков е дал на „Top Science Ukraine” не само своите разработки, но и секретните материали, основани на разработките на други украински учени, направени през 90-те години. Властите обвиняват Чумаков в предаване на прогресивни военни технологии на китайците и подкопаване на националната сигурност.

Влиянието на предадените технологии за сигурност на Украйна е спорно. В обозримо бъдеще, едва ли може да се очаква появата на серийно производство на бойни електромагнитни оръжия. Но технологията на електродинамичния ускорител вече има практическо приложение. На тази технология са базирани електромагнитните катапулти за самолетоносачите. Те трябва да заменят по-сложните, по-тежки и по-малко ефективни парни катапулти.

Доскоро, единствената страна, способна да произвежда електромагнитни катапулти, беше САЩ. Наземните изпитания на тази системата се проведоха през 2010 г., като те трябва да бъдат монтирани на най-новите самолетоносачи от типа „Джералд Форд”. Втората страна в света, където се работи по тези катапулти, е Китай . В началото на 2012 г. стана известно, за успехите на тяхната разработка и награждаването на конструкторската група, работеща по катапултите.

Ако обвиненията са верни, и ако разработките на Чумаков са изиграли съществена роля за успеха на китайската програма, то за Украйна това е огромна пропусната печалба. Вероятно, свързвайки се с конкретен учен, китайците за нищожни пари са успели да се снабдят с изключително важна технология, която открива нови перспективи за тяхната програма за самолетоносачи.

Василий Кашин

Източник: bulgarian.ruvr.ru

 





Гласувай:
0



Няма коментари
Търсене

За този блог
Автор: kolevm38
Категория: Изкуство
Прочетен: 10394221
Постинги: 7858
Коментари: 2111
Гласове: 1996
Календар
«  Април, 2024  
ПВСЧПСН
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930