Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
19.06.2015 22:39 - БРИКС СЕ ИЗКЛЮЧВА ОТ SWIFT
Автор: kolevm38 Категория: Политика   
Прочетен: 1684 Коментари: 0 Гласове:
2


Постингът е бил сред най-популярни в категория в Blog.bg
БРИКС се изключва от SWIFT 18.06.2015 · by Светът днес · in Анализи. · image

BRICS’ heads of state, from left, Brazil’s President Dilma Rousseff, Russia’s President Vladimir Putin, India’s Prime Minister Manmohan Singh, China’s President Hu Jintao and South Africa’s President Jacob Zuma pose for a group photo at the G-20 Summit in Los Cabos, Mexico, Monday, June 18, 2012. (AP Photo/Andres Leighton)

“Петорката” реши да създаде алтернативна банкова система

Държавите от БРИКС започнаха консултации за създаването на финансова система, аналогична на SWIFT. Това заяви на 17 юни в интервю за РИА “Новости” заместник председателят на Министерството на икономиката на Русия Сергей Рябков.

Той намекна, че целта на новата система е да се излезе от финансовия контрол на САЩ и ЕС.

“Новата финансова система би гарантирала по-голяма независимост, по-точно би дала за държавите гаранции, предотвратяващи произволни решения в тази сфера”, – отбеляза Рябков.

Понастоящем SWIFT е система Номер 1, в която са включени няколко десетки хиляди банки по целия свят. Ежедневният обем на финансовите операции вътре в системата са в рамките на 6 трилиона долара на ден.

При стартирането на антируските санкции стана ясно, че SWIFT се превръща в един от начините за натиск срещу Русия. Още през есента на 2014 г. Западът започна да заплашва, че ще изключи руските банки от SWIFT. В отговор Централната банка на Русия от декември пусна руска аналогова система. В момента, както виждаме, става дума за разширяване на независимото “банково пространство” до мащабите на БРИКС.

Когато на Запад стартира обсъждането на пакета антируски санкции започнаха да валят предложения за изключването на Русия от SWIFT, както се случи през 2012 г. с Иран. Това изключване и днес присъства в прогнозите на руските аналитици като напълно приложима мярка за санкциониращ натиск срещу Русия. Напълно логично в дадената ситуация е да се стартира независима система, дублираща SWIFT. Това, че през 2014 г. SWIFT не се поддаде на натиска на САЩ и не блокира Русия от достъп до системата, не трябва да бъде повод за успокоение.

SWIFT е бизнес-асоциация, регистрирана по британските закони, с щаб-квартира в предградията на Брюксел. Системата работи под юристдикцията на Великобритания. По същество това е клуб по интереси с огромен брой участници от целия свят.

Подчертаваме, SWIFT не е платежна система, а информационна (информира за плащанията). Системата позволява да се икономисат значителни средства по различни банкови транзакции.

Какво означава за банката да се лиши от SWIFT: това е все едно на съвременния човек да му вземеш джиесема, заедно със стационарния домашен телефон.

Решенията на SWIFT се вземат с консенсус от главните действащи лица – а те са около 150. С други думи, дори администрацията на САЩ се затруднява да притиска ръководството на тази бизнес-асоциация. А Белият дом разбира, че няма как подобна група да се притиска много силно. Ако натискът стане прекалено силен, SWIFT може да се разпадне, а от това ще пострадат най-вече американските и европейските банки.
Да, Техеран беше изключен от SWIFT. Защото имаше резолюция на Съвета за сигурност към ООН за въвеждането на санкции срещу Иран, която резолюция бе подкрепена от болшинството страни-членки на ООН. SWIFT се присъедини тогава към резолюцията.

По отношение на Русия същата схема не е възможна, защото Русия е член на Съвета за сигурност към ООН, т.е. има право на вето. Но рисковете си остават.

Например, от системата могат да се изключат отделни руски банки. А това може да стане много лесно – ако ЕС и САЩ включат тези отделни руски банки към санкционния списък, а след това изискат от SWIFT да спре да ги обслужва.

Това подтиква Русия към създаването на дубликат на SWIFT.

По идеята се работи отдавна. Създадена е руска национална система – Банкова електрона система за плащания, която вече работи успешно.

Същата тази руска банкова електронна система ще бъде елемент от единното финансово пространство на Евразийския икономически съюз. Без такава система е много трудно да се интегрират валутните политики на Евразийския съюз и впоследствие да се премине към единна валутна система.

Понастоящем, както виждаме, се създава аналогична система и за БРИКС. През юли 2014 г. на срещата на БРИКС в Бразилия беше подписано споразумение за създаването на Нова банка за развитие на страните от БРИКС.  Подписа се и договор, който предполага разкриването на кредитни линии в национални валути в Централните банки на страните от БРИКС една към друга. Така при БРИКС възникна чисто технологична потребност от аналог на SWIFT.

Присъствието на долара в платежните операции, които преминават през SWIFT е 68 %. Следват еврото, японската йена, швейцарският франк, британският фунт, австралийският и канадският долар. Юанът заема само 2 % в операциите на SWIFT, а рублата – 1.7 %.

Както всички разбираме, новата система ще доведе до дедоларизация във взаимните финансови операции между страните от БРИКС.

Петя Паликрушева





Гласувай:
2



Няма коментари
Търсене

За този блог
Автор: kolevm38
Категория: Изкуство
Прочетен: 10358539
Постинги: 7858
Коментари: 2111
Гласове: 1996
Календар
«  Април, 2024  
ПВСЧПСН
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930