Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
13.12.2014 19:11 - ПЕНТАГОНЪТ ПРИЗНА ВОЕННИТЕ ДОСТОЙНСТВА НА РУСКАТА ВОЙСКА, ПОДГОТВЯ СЕ ЗА РЕАЛНА ВОЙНА
Автор: kolevm38 Категория: Политика   
Прочетен: 2794 Коментари: 0 Гласове:
1


Постингът е бил сред най-популярни в категория в Blog.bg
ПЕНТАГОНЪТ ПРИЗНА ВОЕННИТЕ ДОСТОЙНСТВА НА РУСКАТА ВОЙСКА, ПОДГОТВЯ СЕ ЗА РЕАЛНА ВОЙНА

дек 10

Posted by infobalkani

            4 Votes
image

Комплексът за радиоелектронна борба „Красуха“ защитава Русия от шпионски спътници

Месец преди да обяви, че се оттегля от поста си, министърът на отбра­ната на САЩ Чък Хейгъл направи доста неочак­вано заявление. На ежегодното събра­ние на асоциацията на армиите на САЩ той призова американските военни да бъдат готови, „да си имат работа с руската армия”. При това главата на Пентагона не само похвали руската ар­мия, наричайки я „съвременна и боеспо­собна”, но веднага постави руските военнослужещи редом с ислямските терористи.

Хейгъл заяви още, че на американците ще им се наложи да отблъскват атаки на терористи на нерегламентирани во­енни формирования, а също така и на „боеспособната армия на Русия”. И наис­тина това никого не удивлява, защото изказването на военачалник от такъв калибър изцяло поддържаше войнстве­ната риторика на своя пряк шеф. Още преди това президентът на САЩ Барак Обама постави Русия като заплаха на­равно с ИДИЛ и епидемията от ебола.

По-рано риториката на шефа на Пен­тагона по адрес на Русия имаше съвър­шено друг оттенък. При едно от по­следните си изказвания той изтъкваше, че Русия, както и по-рано, продължава да предприема много опасни стъпки, които изострят напрежението в Ук­райна, но въпреки всичко САЩ „няма да започнат да водят военни действия поради този факт с Русия”.

Шефът на Пентагона отново пред­ложи още по-жестоки изисквания към американската армия и това, по думите му, също така е предизвикано от руска­та заплаха. Той нарече руската армия „ревизионистка” като я обвини, че тя вече се намира на прага на НАТО.

Ракетният кораб „Велики Устюк” – заплаха за морските цели

Шефът на Пентагона не премълча и въпроса за хибридната война. В тази връзка той не спомена Русия, но изказа­ните от него формулировки намекваха именно за нея. Според думите му при­знакът за т.нар. хибридна война става още по-голям, когато „нашите проти­вници прилагат тактиката на местни въстаници, използвайки в такива случаи високо оборудвани въоръжени сили и сложни технологии”.

Шефът на Пентагона си замълча как­ви тактики за смяна на режимите ще използват властите на САЩ. В също­то време заплашителното заявление на американския военен министър не предизвика никаква тревога в Русия. Най-накрая и САЩ признаха, че руските бойци в камуфлажна униформа са една сериозна сила, която е невъзможно да бъде пренебрегната.

Тук трябва да подчертаем, че руски­те граждани забелязват през послед­ните години позитивните изменения, които се наблюдават в армията. Стана възможно решително да бъдат измене­ни структурата, състава, въоръжение­то и като резултат имиджа на въоръ­жените ни сили.

Взимайки в ръцете си кормилото на армейската машинария, новият минис­тър Сергей Шойгу през 2012-та година направи първите стъпки по „очовеча­ването на армията” и това, разбира се, му донесе много врагове. Смяната на партенки с чорапи, поставянето на душ кабини в казармите и отпуските за срочно служещите бяха приети поло­жително. Някои даже си помислиха, че министърът превръща армията в сана­ториум, но впоследствие всички тези стъпки, както и други в тази посока на­пълно се оправдаха.

Като резултат днес Русия има макар и не най-големите в света Въоръже­ни сили (числеността им е около 1 млн. „щикове”), но затова пък те са едни от най-боеспособните в света. През последните години за техническо оси­гуряване на армията и флота държава­та е похарчила огромни средства.

И в резултат това помогна не само сериоз­но да бъде обновен арсеналът на воен­ните, да бъде преустроено военното обучение във видовете войски, като се започне с масова професионализация на войнишкия строй, но и да решим за­дачата свързана с разработката, про­изводството и доставката на високо технологично оръжие в различните бойни части и съединения. Заедно със самолетите на стратегическата бойна авиация и стратегическите подводни­ци, комплексите на ракетните войски със стратегическо назначение днес със­тавят руската ядрена триада – главния фактор за сдържане от външна агресия.

Сухопътните, военновъздушните и военноморските сили заедно с въз­душно-десантните, войските от въз­душно-космическата отбрана както и ракетните войски със стратегическо назначение – всяка една от тях има ста­тут на род войски. А десантът освен това е личен резерв на върховния глав­нокомандващ.

Тук трябва да кажем нещо повече за войските на въздушно-космическата отбрана (ВКО). Това е най-младият род войски в руската армия. Разчетите на ВКО, контролират земната орбита и охраняват небето над руската страна.

И най-накрая си струва да споменем и за силите за специални операции (ССО). Те не се отнасят към нито един от вече споменатите видове и родове войски: това е особена структура, за чиито за­дачи знаят единици и по правило въоб­ще не се афишират. През март миналата година началникът на генщаба Валери Ге­расимов за първи път открито спомена за създаването на силите за специални операции, без обаче да спомене детайли. Стана ясно, че войниците и офицерите от ССО могат да действат съвсем от­делно от основните сили, включително и в дълбокия тил на противника. И това, че те са прекрасно обучени и снабдени с най-нови средства.

И разбира се, важно е също, че държа­вата абсолютно навреме реши да от­деля необходимите средства за превъ­оръжаване на армията. Председателят на комитета на Държавната дума по отбрана адмирал Владимир Комоедов сподели, че за 2015-а година за национална отбрана в проекто-бюджета на стра­ната са планирани рекордни разходи за три трилиона и 286,8 милиарда рубли, което е значителните 4,2% от БВП на страната.

В сравнение с 2014 г. средствата за отбрана са с 812,16 милиарда рубли пове­че и това не са еднократни траншове.

За 2016-та година са планирани разходи от 3,7% от БВП, а за 2017-та съответ­но – 3,6%. „Това е значително повече от параметрите за 2014-та година, когато частта от БВП беше 3,4%, през 2013-та 3,2% и 2012-та 3%”, поясни допълнително Комоедов.

При това основното място в струк­турата на разходите е отделен под­разделът „Въоръжени сили на Руската федерация (РФ)”, на който се пада през 2015-та и последващите две години от 81,2% , до 86,5% от разходите. Именно Министерството на отбраната ще преведе по-голямата част от сред­ствата за по-нататъшно превъоръжа­ване.

 

 

image

КОНСТАНТИН СИВКОВ, президент на Академията

за геополитически проблеми:

Със своето гръмко изявление ми­нистърът на отбраната на САЩ ни дава ясно да разберем, че страната му ще търси на всяка цена повишение на финансирането на военните програми, увеличаването на групировката НАТО в Източна Европа, а също така възобно­вяване на патрулирането от американ­ските кораби на бреговете на Русия и Китай, както и разполагането там на групировка на морски сили за проти­вовъздушна отбрана (ПРО). Причината за тези заявления се крие в кризата на Запада, който принуждава САЩ и съюзниците му да мобилизират до край военната си промишленост”.

 

ИГОР КОРОТЧЕНКО,

член на обществения съвет при МО на РФ:

Изтъквайки боеспособността на руската армия, министърът на отбра­ната Хейгъл несъмнено е отчел и тези безспорни успехи, които тя е пости­гнала през последните две години. Към днешна дата руската армия е значител­но укрепнала: вървят доставките за нови видове въоръжения, увеличиха се внезапните проверки и учения. Затова смятам, че подобно заявление съвсем не е блъф. Пентагонът е взел насериозно Русия в качеството на потенциален военен противник, като приготвя армиите на САЩ и НАТО към възможно противоборство с Руската федерация, отработвайки на практика формите за водене на перспективни видове военни действия.

 

АЛЕКСЕЙ АРБАТОВ,

член на експертния съвет на Москов­ския център „Карнеги”:

Боеспособността на руската армия действително е нараснала. За да бъде постигнато това бяха приложени големи усилия от страна на цялото во­енно-политическо ръководство и това намира поддръжка сред обществото. Омръзна ни да живеем с армия, за коя­то даже в локалните конфликти се включва неефективно и с много големи загуби. И в този смисъл ситуацията у нас действително се е изменила. Но за САЩ не си струва да се плашат от на­шата армия, защото от наша страна не излиза никаква агресия и руските войски не заплашват никого. Безотговорните заявления на отделни политиканстващи лица, действително наплашиха и бал­тийските страни, Полша, Украйна, Мол­дова и Грузия. Но в САЩ, както винаги, е имало хора, които говорят повече, отколкото трябва. И ако обръщаме внимание на всичко това, то според тях трябва вече утре да започваме да се бием.

Не е изключено обаче шефът на Пен­тагона да преследва свои ведомствени задачи и разиграват с военната заплаха, за да получи повече пари и по-малко съкращения в бюджета.

 

 

Източник: http://www.vestnikataka.bg

Share this:



Гласувай:
1



Няма коментари
Търсене

За този блог
Автор: kolevm38
Категория: Изкуство
Прочетен: 10316206
Постинги: 7858
Коментари: 2111
Гласове: 1991
Календар
«  Март, 2024  
ПВСЧПСН
123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728293031