Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
11.12.2014 21:13 - СИМЕОН ДЯНКОВ: ЗАКРИЙЕ ДАНС, ДАЙТЕ ПАРИТЕ ЗА КУЛТУРА
Автор: kolevm38 Категория: Политика   
Прочетен: 564 Коментари: 0 Гласове:
0


Постингът е бил сред най-популярни в категория в Blog.bg
Симеон Дянков: Закрийте ДАНС, дайте парите за култура Първите са на загуба, вторите подобряват имиджа на България Площад СЛАВЕЙКОВ 11.12.2014 image

Финансовият министър Симеон Дянков бе уволнен от Бойко Борисов малко преди кабинетът на ГЕРБ да подаде оставка през февруари 2013 г.

  Коментирано: 0 пъти Четено: 339 пъти E-mail
 

Бившият министър на финансите Симеон Дянков излиза с революционно решение на проблемите на културата. В статия за „24 часа“ Мистър Малка Пица предлага ДАНС да бъде закрита, а парите да бъдат прехвърлени в Министерството на културата. Това се наричало „програмно бюджетиране“.

Удвояването на бюджета за култура е лесно – закрийте ДАНС и прехвърлете парите за нея в Министерството на културата.

Двете институции са получили една и съща сума от националния бюджет в предишни години. Едната обаче използва парите за финансиране на археология, театри, концерти, реставрация на стари манастири и крепости. Всичко това е оценено от населението и подобрява глобалния имидж на България.

Другата създава скандал след скандал – от подслушвания до изтичането на информация и до предполагаеми връзки с организираната престъпност през голяма част от преходния период. Така че е оптимално да се дадат ресурсите от едната на другата.

Това е пример за програмно бюджетиране. Програмните бюджети се практикуват в няколко държави от Европейския съюз и се считат за най-добра практика. Холандия е по-напред от всички останали в приемането на програмно бюджетиране, следвана от Финландия и Швеция.

Може би е време програмното бюджетиране да бъде прието в България. Ние направихме първите стъпки през 2010 г., но не разширихме тези стъпки след това. Това бе грешка. Но все пак примерът е полезен, за да илюстрира как работи програмното бюджетиране и как то може да увеличи бюджета за култура.

През 2006 г. холандският министър на финансите Герит Залм ме покани като част от екипа на Световната банка да преразгледам бюджетната процедура на неговото министерство. Холандците бяха приложили програмно бюджетиране две години по-рано, през 2004 г. и поискаха международна оценка. Беше извикан екипът за правене на бизнес, който ръководех в онзи момент. Посетихме министерството, парламента, независимата служба за бюджета и разгледахме тази нова практика.

Всяка година през март в Холандия започва бюджетната процедура. Министърът на финансите кани всяко министерство да предложи бюджет за следващата година и да представи оценка за различни инициативи и програми. След като всички бюджети се поставят заедно, става ясно каква е финансовата дупка – министерствата навсякъде винаги искат повече пари. Дотук добре – нищо необичайно.

По-интересна е следващата стъпка. Всяко министерство може да оспори бюджета на други министерства и да твърди, че неговите програми са по-ефективни от тези на други министерства. Така например министърът на културата може да оспори бюджета на Министерството на вътрешните работи и да каже (в случая с България), че ДАНС е загуба на пари на данъкоплатците.

Независимата служба по бюджета преценява ефективното използване на публичните средства. Ако оспорването е успешно, министърът на културата може да вземе част от бюджета на Министерството на вътрешните работи. След това бюджетът се представя на парламента, който прави съответните промени в бюджета.

Третата стъпка е още по-интересна. На всяка половин година всеки министър отива в парламента и защитава своя бюджет. Ако членовете на парламента решат, че някой не изпълнява обещанията си, бюджетът се преразпределя към по-ефективни министерства.

Гледах една такава процедура през юни 2006 г. Бях изненадан колко спокойни бяха дискусиите. В този случай Министерството на промишлеността бе загубило значителна част от своя бюджет в полза на Министерството на здравеопазването заради разбирането, че неговите програми не са достигнали малките предприятия.

Опитайте се да си представите как този процес може да работи в България. Първо, той би бил много по-разгорещен – както в Министерския съвет, така и в парламента.

На второ място, може да се очакват бързи обрати като склонност решенията да се сменят след тежко лобиране от пострадалото министерство.

Все пак може да се наблюдава известно уравновесяване. Мисля, че ще бъде лесно за министър Рашидов да убеди членовете на парламента, че програмите му са по-ефективни от тези на ДАНС.

Това ще направи целия процес на бюджета по-ефективен. А не, както е сега – финансовият министър и министър-председателят срещу всички други министри.

 

Източник: „24 часа“





Гласувай:
0



Няма коментари
Търсене

За този блог
Автор: kolevm38
Категория: Изкуство
Прочетен: 10388332
Постинги: 7858
Коментари: 2111
Гласове: 1996
Календар
«  Април, 2024  
ПВСЧПСН
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930