Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
07.12.2014 20:00 - "КРИМИНАЛИЗИРАНЕТО" НА БЕДНОСТТА ОЗНАЧАВА , ЧЕ 60 % ОТ БЪЛГАРИТЕ СА ПРЕСТЪПНИЦИ ЛИ ?
Автор: kolevm38 Категория: Политика   
Прочетен: 807 Коментари: 1 Гласове:
1


Постингът е бил сред най-популярни в категория в Blog.bg
„Криминализирането“ на бедността означава, че 60% от българите са престъпници ли?

В някои от най-богатите западни държави и САЩ все по-масово се приемат закони, които превръщат бедните и дори бездомните хора в престъпници, или лица към които властите имат специални изисквания

image

Така, например, в много от американските щати да дадеш пари на бездомник вече е нарушение, за което ще се плаща глоба. И така, докато безработицата се увеличава, както и бедните и

изнемогващите граждани управляващите елити мислят не как да изкоренят най-големия порок на съвременното общество – неравенството и бедността, а как да я скрият далеч от очите си. Може би за това във Флорида – последния щат, който последва примера за наказване на бедността от няколко седмици насам е забранено да се дава дори и храна на бездомни хора. Докато пътувате по американските магистрали може да видите огромни билборди, призоваващи „Не давайте пари на просяците, пречите на движението!“ – колко важен довод, нали?

Подобни нелепи закони се прокарват и в Европа. Дори в държави като Унгария, чийто лидер – Виктор Орбан се закани срещу монополите, Международния валутен фонд (МВФ), ЕРП-тата и Световна банка. Унгария забрани на бездомниците да спят на улицата. Да, точно така. През октомври Парламентът на Унгария прие закон, който забранява на бездомните хора да нощуват по улиците и площадите на населените места. Нарушителите ще бъдат наказвани с принудителен обществено-полезен труд. Закона уточнява и че бездомните хора вече нямат работа в кварталите, населявани от по-заможните унгарски граждани. Разваля ли „Европейския облик“ на страната, вероятно и пречат на богаташите.

Във Франция и по-точно във втория най-голям град – Марсилия пък беше приет закон, според който всички бездомници трябва да носят оранжев триъгълник над дрипите си. Специални карти за самоличност ще бъдат издавани на всички марсилски клетници. Не знам за Юго, но много жители на Франция и Марсилия намериха в това аналог с принуждаването на евреите от нацистите да носят жълти звезди на дрехите си през Втората световна война.

И докато се лутаме от криза в криза, след които богатите стават още по-богати, а бедните още по-бедни, 1% от населението на Земята притежава 40% от всички нейни ресурси ето какви „мерки“ се взимат срещу все по-увеличаващите се като брой изнемогващи в условията на корпоративния капитализъм нещастници.

Бедността е порок, който трябва да бъде изкореняван, а не криминализиран. Никой не говори и никога не го е правил за „равенство за всички“. Има хора, които чрез таланта си, трудолюбието си и ученолюбието си също имат право на равен шанс в живота. Да, за щастие под „бедняк“ се разбира човек, който не може да си позволи определени луксове, вечери на вън, скъпо палто за любимата жена и…достъп до добро здравеопазване и образование за децата ни. Защото нямаш пари и не си допуснат до „елитните“ лечебни и учебни заведения. Официално, разбира се, имаш право на тях, но практически е друго.

И какво, значи ние българите, в най-бедната страна в Европейския съюз, с около 60% от населението застрашени от бедност скоро може да се окажем криминализирани ли?

Сподели »



Гласувай:
1



1. svejenlist - хм!
07.12.2014 20:08
Сложен въпрос.
цитирай
Търсене

За този блог
Автор: kolevm38
Категория: Изкуство
Прочетен: 10360664
Постинги: 7858
Коментари: 2111
Гласове: 1996
Календар
«  Април, 2024  
ПВСЧПСН
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930