Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
07.12.2014 17:13 - ДАВАТ ОДЕСА НА САЩ ?
Автор: kolevm38 Категория: Политика   
Прочетен: 2992 Коментари: 2 Гласове:
6


Постингът е бил сред най-популярни в категория в Blog.bg Постингът е бил сред най-популярни в Blog.bg
Дават Одеса на САЩ ? 06.12.2014 · by Светът днес · in Начало. · image

Украинската фрегата „Гетман Сагайдачнъй“

Черноморският град-герой ще стане военно-морска база на НАТО срещу Русия?

Украинските патриотари продължават да се фиксират налудничаво около темата „Как да се защитим от агресора Русия“.
Бившият кримски икономист, а понастоящем член на Съвета по външна политика на Майдана Андрей Клименко, например, в името на безопасността на Украйна предложи тези дни градът-герой Одеса да бъде предоставен на НАТО за база.

Клименко изплю тази кръгла мисъл по време на кръглата маса „Украинският юг: съвременност и стратегически приоритети за развитие“. Какви са аргументите на украинския патриот: морският флот на Украйна е в плачевно състояние, той фактически липсва. А „лошата“ Русия се „разпорежда“ в региона, превърна Крим „в многофункционална“ военна база. Затова от подобни заплахи Украйна трябва да се защити, твърди експертът.

Като истински националист, Клименко, разбира се, призовава спешно да се започне създаването на нов военен флот на Украйна:

„Необходима ни е мащабна програма за създаването на украински флот и на мощна система за брегова отбрана“.
Въх, как звучи само! Грандиозни, почти космически планове духат в главата на всеки националист-шовинист, но, хайде, нека да не обобщавам…

Да видим сега как е със съвременността този Клименко, който си е хубава отправна точка за изводите, които можем спокойно да правим за национализма във всичките му етнически прояви.

Създаването на военен флот е трудно и продължително занимание и за момента Клименко достига до „гениалния“ извод, че целокупният украински народ трябва да се помоли на съюзниците на НАТО да държат в района на Одеса военните си кораби постоянно.
Каква мощно националистическо прозрение, нали?

„Мисля, че наличието на американската фрегата с ръкетите „Харпун“ и тези противоракети, които свалят руските балистични ракети още при излитането им, са най-добрата гаранция за инвестициите в региона. Ние нямаме други гаранции. Когато в Одеса постоянно пристигат на гости американски кораби от рода на „Ърли Бьорк“ – в очите на чуждестранния инвеститор това е най-добрата гаранция, повярвайте ми“, – резюмира позицията си представителя на Майдана за външните работи.

Ми, какво да кажем по горния цитат, освен да изкоментираме, че нещо май не могат да се превъртат добре мозъчните колела на този националист?!

Кой инвеститор ще се чувства добре, ако във врата му дишат непрестанно военни кораби?! Военните кораби се паркират често в някое пристанище, когато в района има военно напрежение, това да не са туристически лайнери с акробати и танцьорки? Този чужд инвеститор трябва да е невменяем, за да вложи пари в държава, в която военните кораби се смятат за туристически лайнери с басейни и шезлонги.
Но да се върнем към действителността, защото лирическите отклонения само развеселяват и ни разсейват.
А каква е действителността.

Одеса никога не е била базов град за флота. Никога. Такъв град винаги е бил Севастопол. Разбира се, че американците могат да преформатират Одеса, но за целта са нужни свръх-гигантски вложения.

По-точно е да се каже, че такова преформатиране на Одеса може да се случи САМО в някой филм.
Или в главата на някой националист :)

Що се отнася до присъствието на американските сили или тези на НАТО в Черно море за защита на украинските интереси, то трябва да се разбере следното: натовците са прагматични хора. Те знаят прекрасно, че тяхното присъствие в близост до Крим и Севастопол, където е руската база, ще предизвика само излишно напрежение и излишна конфронтация. А понастоящем ситуацията и без това е на максимален форс. Колко още да й дават газ? Накрая от много газ като нищо ще гръмне…

Затова никой нормален американец или натовец няма да се вслуша в сополивите молби и екшън-мечтите на този украинец. Просто ще го сметнат за глупак.

От друга страна знаем, че присъединяването на Крим в голяма степен беше свързано с апетитите на САЩ да превърнат полуострова във военно-морска база на НАТО.

И, много моля, когато някой говори за „апетити и агресия“ Москва, нека не забравя това горното.

Все едно Кремъл да реши да си тупне една нежна руска военна база в едно от групата Големи езера Great Lakes, намиращи се на границата между САЩ и Канада и с големина половин Черно море, и Вашингтон да отговори на Путин така: „Добре дошъл, братко от КГБ, заповядай един кекс, като за новодошъл наш приятел и съсед“.
Та, същото и с Крим.

Натовска база в Крим, под носа на Червения площад?! Плува ли корабче тук, казваме, посочвайки долната част на окото си, когато някой безуспешно се напъва да ви надлъже.

Що се отнася до Одеса, от гледна точка на стратегическата ценност на одеската военна база (ако въобще може да се говори за такава), то ценността е минимална. Защото базата вече е неутрализирана, имайки предвид наличието на Крим. И двете бази са разгърнати на една и съща географска територия, но базата в Одеса практически липсва, докато при Крим това съвсем не е така.

Да, напълно възможно е в Одеса да се базират американски кораби.
Но това ще бъдат кораби, които няма да могат да джиткат почти никъде. Защо? Защото срещу тях стои с широко отворени очи и дула военно-морската база в Севастопол.

Тук не мога да се въздържа да не се засмея: Крим си стои на място, да, с широко отворени очи, а онези си се киснат в пристанището на Одеса до хващане на ръжда.
Ми, да се киснат, ама няма да е за дълго, защото всяко пристигане на американски кораб от майната си Райна до Одеса струва мнооого пари…

А това, погледнато реалистично, са си напразно хвърлени пари – да изпратиш кораби в Одеса и те да висят като чучела в пристанището, без могат да мръднат? Е, голям смях! Всичко в региона е под контрола на базата в Севастопол. Факт! И това няма да се промени. Вероятно никога.

Да се поставя за задача създаването на украински военен флот тепърва, е другото безумие. Защото през демократичните години в Украйна се вършеше само едно – разграбване и унищожаване.
Тук пак ми идва лирическо отклонение на тема мултиетнически национализъм и има ли той почва у нас и по света, а каква трябва да е почвата, а трябва ли и от кого се тори и напоява той, но…това е друг филм, за друг разговор.

Украйна ще трябва да започне от нулата. А има ли сили украинската държава да направи това? Военният флот е много скъпа играчка.
Това не ти е кукла с розова рокличка и дантелени гащички от 75 лева, която сега мощно рекламират, и която ти казва римувани кратки стихчета.

Това за 75-те лева за кукла целенасочено го вметвам, защото знам, че сами ще си направите правилните изводи за комерсиалната истерия и безумието на опростачената ни нация.
Да се върнем към Украйна.

Да, тя може да си вземе западни кораби на лизинг. Някакви отписани корита, защо не, ще й дадат, а и пари ще й вземат за целта. Фрегати едва ли ще получат. Но патрулни катери, десантни кораби, корвети – да. Няма лошо, нека да се въртят парите между западните капиталисти и славянските идиоти, както се казва :)

Но пак ще възникне въпроса за въоражаването им. Т.е. ракети, както става ясно, тези лодчици няма да имат. E, ще кажат някои, сега пък ракети. Да има там някакви лодки, да бръмчат, да порят вълните, да развяват байраци, да викат „Слава Украины, слава“, стига толкова. Какво още му трябва да национализма, освен байраци, Ура и Наздраве на маса?!
Ако оставим Ура-тута, какво се казва, защото самите националисти са нещо като Ура-тута в политиката винаги…, ето какво има днес Украйна като ВМС:

„Херман Сагайдачнъй“, който и до днес и е флагманът на украински ВМС, си е фрегата, това не е военно-морски звяр. Това си е само една фрегата, май френд! Кой ще изплашиш с една фрегата? Баба Гицка само ще изплашиш.
А това е фактически всичко, което остана от украинските ВМС.

Ще реанимират флотата на Украйна? А каква е задачата на ВМС на Украйна? Както иска да направи Украйна с военния си флот?

Да се сбори с „коварните планове на Русия“ ли?

Хайде да поразсъждаваме логично.

Черно море е достатъчно тясно пространство, но в него са съсредоточени интересите на доста държави: Турция, Русия, Украйна, Румъния, България, Грузия. В този клуб на интереси къде по величина са интересите на Украйна?

Пък и Украйна няма военно-морска доктрина. Не че България има де хе-ех :), но сега говорим за Украйна.

Какво ще прави Украйна с военно-морския си флот, ако й направят такъв? Ако на Украйна й трябва някакво показване на мускули по отношение на Черно море, то за целта ще са й достатъчни няколко десетки патрулни и още толкова ракетни катери. Така ще има очи пред света да каже, че държавата все пак си е гарантирала границата по море.

Апропо, тук подозирам, че си мислите за българската граница, но от тази тема ме заболява корема и не искам въобще да я отварям…

Може би амбициите на Украйна са по-големи и тя иска да стане пълноправен член на НАТО, а алианса от своя страна с готовност ще я превърне в своя марионетка и ще направи тази славянска държава в представител на Вашингтон…
Звучи отвратително – едни славяни да станат военни представители на някакви сбърни западняци срещу други славяни…
Не съм някаква славянофилка, но дори ми прозвуча зловещо, потискащо и чак грозно, чак предателско. Не че е важно кой от кое племе е, но все пак сме много различни със запада и много близки с изтока. Поне някои от нас се чувстват така.

Тези, които се чувстват близки до запада, са от друга порода и не подлежат на коментар, защото би трябвало да са обект на здравната каса.
Проблемът е, че в Украйна във всеки момент може да се случи някаква поредна смяна на властта. И концепцията във всички сфери пак ще трябва да бъде променена.

С една дума: ситуацията е парадоксална – флот няма, но Украйна иска да си създаде, макар още да не зае защо да си го създаде…
Едва ли НАТО ще тръгне да строи кораби на Украйна за своя сметка. Там няма толкова луди.

Когато Украйна осъзнае, че тя трябва сама да развива промишлеността си, икономиката си, само да си печели парите, сама да си строи военно-морски и всякакъв друг флот, когато осъзнае, че Русия не я заплашва, че я заплашва вътрешната нестабилност и майданските неонацистки истерии, когато украинците осъзнаят, че трябва да се измъкнат от пропастта, в която сами се набутаха, тогава може и да стигнем до военни кораби там.

На този етап Украйна ще има само…катери, които бръмчат като моторчета балканчета и веселят руснаците в Крим и Москва.

Родната България дано има за Черно море поне няколко платноходки.

Аз лично мога да купя и да подаря на военния ни министър едно дървено гребло.

За да го сложи на надгробната плоча на някога мощния ни морски флот.

Вечна му памет!

И Господ да ни пази!

Понеже няма кой друг.

Петя Паликрушева





Гласувай:
6



1. olivie - Тия живеят в 19 век.
07.12.2014 17:59
Бах ти павияните /с извинение за маймуните/
цитирай
2. aboychev - НЕ РАЗБРАХ КОЙ/Я
08.12.2014 07:09
ОЛИГОФРЕН/КА Е НАПИСАЛ/А ТАЯ ГЛУПОСТ
цитирай
Търсене

За този блог
Автор: kolevm38
Категория: Изкуство
Прочетен: 10359575
Постинги: 7858
Коментари: 2111
Гласове: 1996
Календар
«  Април, 2024  
ПВСЧПСН
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930