Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
03.12.2014 21:32 - ВОЙНАТА ВЛЕЗЕ И В ЧЕРНО МОРЕ
Автор: kolevm38 Категория: Политика   
Прочетен: 843 Коментари: 0 Гласове:
4


Постингът е бил сред най-популярни в категория в Blog.bg Постингът е бил сред най-популярни в Blog.bg

image ВОЙНАТА ВЛЕЗЕ И В ЧЕРНО МОРЕ
02 дек 2014 | 21:21 | pan.bg image (1952) image(22)

  image image  

Красимир Иванджийски
Войната влезе и в Черно море
Крим става гигантска база


От няколко години войната неотклонно навлиза в района на Черно море. Етапите бяха войната на Грузия срещу Южна Осетия, войната на Израел срещу Сирия, усложнената обстановка, заради добива на газ в Източното Средиземноморие и около Кипър, взривяването на кюрдския проблем и появата на Ислямска държава в Ирак, войната в Украйна, появата на американски военни бази за ПРО в Румъния, базите на САЩ в България и т.н.

Това показва, че Черно море става основен театър на Третата световна война.

Качествено нов момент е засилването на руските военни части в Крим. Според източници на НАТО в Крим Русия създава с ускорени темпове голяма военна база, която няма аналог в Черно море.

Това е истина. Достатъчно е да се погледне картата и да се види, че Крим има контролираща позиция над цялата акватория на Черно море и с новите елементи ще се "покрива" цяла Европа, източното и южно Средиземноморие.

С влизането на Крим в състава на Русия военната и стратегическа картина стремително се променя. Москва получи възможност да извърши радикално обновяване на групировката на своите сили на полуострова. Това става в рамките на широка програма за превъоръжаване на армията до 2020 г.
image
В Крим бяха прехвърлени около 300 единици нови оръжейни системи и военна техника. Военните части получиха най-новите самоходни противотанкови комплекси Хризантема-С, 152-милиметрови гаубици Мста С, реактивни системи за залпов огън Торнадо-Г. Бреговите войски се попълниха с най-новите мобилни противокорабни комплекси Бал, в чийто състав влизат и крилатите ракети Х-35 Уран.

САЩ изразиха веднага безпокойство заради евентуално разполагане на руски ракети, които могат да носят и тактически ядрени бойни глави и заявиха, че руските бази се приближават до НАТО, но не отговориха на въпроса какво НАТО прави плътно до руските граници. Отговорът на министъра на отбраната на Русия Шойгу беше ясен: "Където искаме там ще ги поставим. Това е наша територия".

Що се отнася до носителите на тактическо ядрено оръжие, става дума за оперативно-тактическите комплекси Искандер-М и фронтовите бомбардировачи Ту-22М3. Те наистина могат да бъдат разположени на Крим. Според американски източници Москва в началото на август вече е взела решение за прехвърлянето на тези оръжейни системи в Крим, като Искандер може да нанася удари с високоточни крилати ракети Р-500, въоръжени и с ядрени бойни глави.

Според Комитета по въоръжаването на Сената на САЩ появата на полуострова на Р-500 е нарушение на Договора за ликвидиране на ракетите със средна и малка далечина /РСМД/, подписан между САЩ и СССР през 1987 г., според който страните се договориха да не разработват, произвеждат и да унищожат вече съществуващите балистични крилати ракети с наземно базиране с далечина на полета от 500 до 5500 км, които могат да бъдат заплаха за цяла Европа. Далечината на полета на руската ракета възлиза на 2600 км, а това е достатъчно за поразяването на всяка точка на територията на Европа.

Но американците отново използват двойни стандарти и заблуждават неинформираната публика. Достатъчно е да припомним, че на американските военни бази в Европа има над 200 ядрени авиобомби В-61, което е грубо нарушение на Договора за неразпространение на ядреното оръжие, забраняващ разполагането на такова оръжие на територията на неядрени държави. Забранено е и обучението в действие с това оръжие на страни, които не го притежават. Въпреки това в НАТО има комитет по ядрено оръжие, който осъществява обучение на пилотите на ВВС от страните от пакта в неговото използване.

Русия неведнъж поставяше пред САЩ въпроса за необходимостта от пълно извеждане на тактическото ядрено оръжие от Европа. Тя го обосноваваше с това, че изнесе своето тактическо ядрено оръжие от Беларус, Казахстан и Украйна на своя територия още преди 20 години, а Вашингтон досега го поддържа в четири европейски държави и в азиатската част на Турция.

Но предложенията на Москва за контрол над въоръженията в Европа не намериха отговор от страна на САЩ и НАТО. Освен това американците продължават да изграждат първия ешалон за изпреварващ удар по Русия - ПРО в Полша и Румъния, и създадоха военна инфраструктура в Прибалтика и България. Американски кораби носят бойно дежурство в Черно и Балтийско море, изстребители F-16 – с ядрени бомби носят дежурства в Балтика и т.н.

Това означава, че отговорът на Москва в Крим от военна гледна точка е неизбежен.

Разполагането в Крим на Ту-22М3 и на оперативно-тактическите комплекси Искандер-М, според Министерството на отбраната на Русия, не се регламентира от никакви международни договори. Именно заради това Искандер могат да се появят в Калининградска и Ленинградска области. В първия случай те парират заплахата от ПРО на САЩ в Полша, във втория – поставят под прицел военната инфраструктура на НАТО в Прибалтика.

Разполагането на тези системи в Крим гарантира в случай на необходимост унищожение на базата с американски противоракети в Румъния. Ту-22М3 ще могат не само да поддържат този удар с крилати ракети Х-22 и Х-15, но и напълно ще елиминират военното присъствие на САЩ в Черно море. През лятото едно от ракетните съединения на Западния военен окръг на Русия – който има на въоръжение Искандер и Ту-22М3, проведе демонстрация на възможностите в акваторията на Черно море, отработвайки комбинирано поразяване с високоточно оръжие с наземно и въздушно балиране на обекти на условния противник.

Ту-22М3 позволява да бъдат неутрализирани както текущи, така и потенциални заплахи, в това число влизане в Черно море на ескадрени миноносци, които са пряка заплаха за стратегическите ядрени сили на Русия. Последва и облитането от руския бомбардировач Су-24, който шокира екипажа на американския "Доналд Кук", заглушавайки неговата система Eagis.

Американците са прави, че Ту-22М3 и Искандер-М и даже крилатата ракета Х-35 могат да носят ядрени бойни глави. Освен това ракетите на бреговия комплекс имат още една неприятна за американците особеност. Бойната им самонасочваща се част не реагира на радиолокационните смущения на противника. Работи в два режима – активен и пасивен. Активен е когато ракетата за част от секундата включва своята глава за насочване и търсене на целта, и пасивен – когато за откриване на целта машината не скенира пространството, а обратно, лови импулсите, изпускани от целта. Х-35 атакува целта на височина 3 метра над морското равнище, т.е. под нивото на палубата на кораба, което прави нейното откриване трудно за радиолокационните станции.

Известно е, че комплексът Искандер-М може да използва до 10 различни бойни глави и, че една от тях наистина е ядрена. Във варианта Искандер-К комплексът се въоръжава с две крилати ракети с голяма далечина, Калибър, а не Р-500, както считат в САЩ. Тези ракети могат да унищожават не само наземни обекти, но и да бъдат използвани като противокорабно оръжие. Говори се, че увеличаването на тяхната далечина от сегашните 480 км до няколко хиляди не е проблем.

Това не означава, че Москва ще разположи в Крим тактическо ядрено оръжие, но означава, че може да направи това при необходимост за няколко часа. В областта на тактическото ядрено оръжие, за разлика от стратегическото, не съществуват международни договори. Досега Москва и Вашингтон нито веднъж не са съобщили какво тактическо оръжие притежават. САЩ твърдят, че Русия има не по-малко от 19 000 тактически ядрени бойни глави. От своя страна САЩ започнаха програма за модернизиране на тактическите ядрени заряди и на бомбардировачите F-35А, които ще останат на въоръжение до 2075 г.

Появата на Ту-22М3 в Крим се очаква до 2016 г. Кога ще се появят Искандер не е ясно. Обстановката в района на Черно море заради войната в Украйна се промени рязко. В Крим ще има огромна военна база то която Русия ще контролира не само морската акватория, но и Европа, Близкия Изток, почти цялото средиземноморие. Руснаците успяха да изпреварят американците, които от тази есен планираха изграждане на своя база на полуострова.

imageПрочети още статии от разд



Гласувай:
4



Няма коментари
Търсене

За този блог
Автор: kolevm38
Категория: Изкуство
Прочетен: 10364242
Постинги: 7858
Коментари: 2111
Гласове: 1996
Календар
«  Април, 2024  
ПВСЧПСН
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930