Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
02.12.2014 22:28 - УПРАВЛЯВАЩИТЕ: ЗАГУБИТЕ НИ ОТ СПИРАНЕ НА "ЮЖЕН ПОТОК" ЩЕ СА ГОЛЕМИ
Автор: kolevm38 Категория: Политика   
Прочетен: 537 Коментари: 0 Гласове:
0


Постингът е бил сред най-популярни в категория в Blog.bg
Управляващите: Загубите ни от спиране на "Южен поток" ще са големи За мен проектът не е затворен, докато не видим становището на руската страна, заяви икономическият министър Божидар Лукарски Теми в развитие "Южен поток" 2 декември 2014, 16:32, oбновена в 17:21   image Томислав Дончев и Божидар Лукарски   Източник: БГНЕС  

Ако на ниво Европейска комисия ситуацията с "Южен поток" предизвиква загриженост, в България ситуацията предизвиква тревога.

Това заяви вицепремиерът Томислав Дончев на специална пресконференция в Министерски съвет по повод изявленията на президента на Русия Владимир Путин за спиране на проекта "Южен поток".

Дончев подчерта, че до момента България не е уведомена официално за намеренията на руската страна. По думите му днес е провел серия от телефонни разговори с представители на ЕК.

Вицепремиерът е обяснил, че това не е абстрактен проблем за нашата страна, а е проблем, който има много измерения - политически, външнополитически, пряко свързан със сигурността на газовите доставки, икономически и юридически.

От страна на комисарите е пояснено, че като йерархия на приоритетите на ЕК най-високо стои сигурността на газовите доставки и солидарността като фундаменти на изграждащия се енергиен съюз. Изразена е и позиция, че ЕК ще се въздържи по случая, докато документално не бъде уведомена.

Вицепремиерът е получил уверения от еврокомисаря Шевчович, че по отношение на сигурността на газовите доставки България може да разчита на съдействие за изграждането на алтернативно трасе за доставки на газ от Гърция, в това число и на финансиране за междусистемните газови връзки.

Приех с благодарност това уверение, но поясних, че една помощ от ЕС в никакъв случай не може да бъде считана за алтернатива на "Южен поток", заяви Дончев. Той е декларирал позицията на България, че в разногласията с Русия от другата страна не стои България, а Европа.

"Мислим да действаме, но по правилния начин - да играем честно, партньорски, открито, но в същото време при всички срещи, разговори и преговори да отстояваме категорично интереса на България", заяви Дончев.

Истината е, че от едно подобно развитие на нещата България може да се окаже губеща, което не бива да допускаме, добави той.

България като държава членка, намираща се в периферията на Европа, подложена на изключително висок геополитически риск, с реално застрашени в дългосрочен план газови доставки, би трябвало да е обект на особено внимание и това е нашата позиция, заяви Томислав Дончев.

Вицепремиерът призова политическите сили да направят опит България да има една единна позиция по темата и това да не е позиция на правителството или на мнозинството в парламента, а на България. Това би ни дало сила във всичко, което следва от тук нататък, заяви вицепремиерът.

Загубите за България от спирането на "Южен поток" биха били големи, каза пред журналисти след извънредна пресконференция в Министерски съвет по повод отказа на Русия да реализира проекта "Южен поток" министърът на икономиката Божидар Лукарски,

предаде Агенция "Фокус". Надяваме се и държим наистина проектът да се изпълни и да не се стигне до спирането му, заяви Лукарски.

На пресконференцията той посочи, че са за проекта и, ако "Южен поток" не се реализира, ще загубим най-вече в секторните инфраструктурни инвестиции в България.

По-рано вицепремиерът Меглена Кунева заяви, че България ще излезе с официална позиция за спирането на проекта "Южен поток", след като и Русия обяви официалното становище по този въпрос. България е "за" да има икономически изгоден проект и спазване на европейското законодателство, заяви още вицепремиерът.

"За "Южен поток" становището на Министерството на икономиката беше, че не отговаря на европейските изисквания. За мен проектът не е затворен, докато не видим становището на руската страна", обясни Лукарски.

Източник: БГНЕС, БТА    



Гласувай:
0



Няма коментари
Търсене

За този блог
Автор: kolevm38
Категория: Изкуство
Прочетен: 10388555
Постинги: 7858
Коментари: 2111
Гласове: 1996
Календар
«  Април, 2024  
ПВСЧПСН
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930