Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
01.12.2014 22:53 - ЗАПАДЪТ : МОСКВА КРОИ КОНФЛИКТ НА БАЛКАНИТЕ
Автор: kolevm38 Категория: Политика   
Прочетен: 615 Коментари: 0 Гласове:
0


Постингът е бил сред най-популярни в категория в Blog.bg
Западът: Москва крои конфликт на Балканите Сподели 19.11.2014 00:03; 24 Часа; 5738; 25; image ВЛАДИМИР ПУТИН СНИМКА: РОЙТЕРС

Русия прави всичко възможно, за да превърне Балканите в своя зона на влияние. Това се твърди в анализи в германските медии след срещата на Г-20 в Австралия, на която фронтовете между Москва и Запада бяха втвърдени.

Според коментар на в. “Райнишер пост” действията на Путин са отговор на обвиненията му, че САЩ се опитват да властват сами в света. Западната преса и политици предполагат, че за да противодейства на стремежа на Щатите за световно господство, Путин крои нов конфликт на Балканите - след украинската криза или паралелно с нея. Според експерти руският президент ще се възползва от това, че балканските страни се намират в политическа и икономическа зависимост от Москва.

Русия укрепва връзките си със Сърбия. Преди няколко седмици Путин беше посрещнат помпозно в Белград на държавна визита. В Сърбия той сключи много договори за военно и икономическо сътрудничество. В съседна Черна гора една трета от чуждестранните компании са руски.

България пък е изцяло зависима от газа и петрола

на Русия и макар да е членка на ЕС, ревностно защитава интересите на Москва, пише германският вестник, цитиран от “Нюз.ру”.

В друг анализ, публикуван в списание “Шпигел”, като най-притеснителен се посочва договорът за създаване на център за контрол на бедствията в Ниш. Според дипломатически източници всъщност е възможно да става дума за опит да се създаде шпионска централа.

Що се отнася до България, “Шпигел” цитира вътрешен доклад на германското канцлерство, според който Путин можел да се възползва от 300 000 руснаци, закупили имоти в България, като поиска да защити интересите им. Берлин и Брюксел са притеснени, че българското правителство може да се огъне под натиска на Русия и да блокира бъдещи външнополитически акции на ЕС повече, отколкото това е ставало досега.

В Германия на дневен ред е как да се спре руската експанзионистична политика най-вече по отношение на нестабилните Балкани. “Това е част от мащабен стратегически план на Русия за

превземане на отделните страни

там чрез политически и най-вече икономически лостове”, казва германският евродепутат Елмар Брок.

Според оценки на Берлин Москва е твърдо решена да осуети приема в ЕС на онези страни от Балканите, които още не са част от европейските структури, твърди “Дойче веле”.

По думите на Елмар Брок целта на Путин е да засили натиска върху страните от Балканите до такава степен, че те или да се дистанцират от ЕС, или вече като членки на общността да работят активно за

прокарване на руските интереси вътре в ЕС

“Шпигел” цитира и поверителен доклад на външното министерство в Берлин (“Руското влияние в Сърбия”), в който се казвало, че “Русия отделя голямо стратегическо значение на Западните Балкани” и се опитва да придърпа Белград отвъд сближаването във военното сътрудничество и газовите доставки, включително с демонстрирането на панславянски чувства и реторика.

Друг документ, цитиран от списанието (“Руската стратегия на меката сила”), изработен за Кремъл от Съвета за международни отношения в Москва, отбелязва: “В този район, който традиционно е свързан с Русия, не можем да се ограничим само в инвестиране в компании. Трябва да отделим средства за инфраструктура и за хората, гледащи на Русия като на алтернатива на силата на Запада”.

“Трябва непрекъснато да обясняваме на балканските държави, че е в техен интерес приемането им в ЕС”, казва Михаел Рот от външното министерство на Германия.





Гласувай:
0



Няма коментари
Търсене

За този блог
Автор: kolevm38
Категория: Изкуство
Прочетен: 10386552
Постинги: 7858
Коментари: 2111
Гласове: 1996
Календар
«  Април, 2024  
ПВСЧПСН
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930