Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
30.11.2014 22:01 - ПОСЛАНИК ГЬОКЧЕ: МАХНЕТЕ ЛИ НОВИНИТЕ НА ТУРСКИ, ЩЕ СЕ ОЗОВЕТЕ В ГРЕШНАТА СТРАНА НА ИСТОРИЯТА
Автор: kolevm38 Категория: Политика   
Прочетен: 2925 Коментари: 1 Гласове:
1


Постингът е бил сред най-популярни в категория в Blog.bg
Посланик Гьокче: Махнете ли новините на турски, ще се озовете в грешната страна на историята

29 ноември 2014 16:06 | Кирил Вълчев )

  image Посланик Сюлейман Гьокче © снимка: БГНЕС, архив   .

Решението на бежанския проблем в България не са огражденията по границата с Турция. България и Турция тясно си сътрудничат и благодарение на това сътрудничество бежанците в България са около 10 000. Ако ги нямаше тези съвместни двустранни усилия, тогава щяхме да говорим за стотици хиляди бежанци, заяви в „Седмицата" на Дарик турският посланик у нас Негово превъзходителство Сюлейман Гьокче.

От разговорите с предишното българско правителство останахме с впечатление, че оградата по българо-турската граница е по-скоро временно явление, което има за цел да послужи за разрешаването на големия поток от бежанци, сега обаче имам чувството, че огражденията се превръщат в официална политика, каза още Гьокче.

„Ние сме против това българо-турската граница да бъде затворена чрез заграждение. Имаше договореност с предишния външен министър Кристиан Вигенин, той посети Турция, аз също участвах в този преговорен екип, тогава постигнахме договореност за изграждане на временно заграждение и то в планинските участъци, където осигуряването на охрана бе затруднено. Беше споделено мнението, че не е необходимо по другите участъци да бъде изградено такова заграждение. Сега виждаме една политическа позиция в това отношение". Половината от бежанците, които пристигат на територията на България, те не преминават само през турска територия, а включително и през другите съседни страни като Македония, Гърция, Румъния. Може би в този смисъл е интересен фактът да се попита дали България обмисля подобни заграждения и на тези граници", коментира турският посланик.

Запитан дали България е заплашена от радикални ислямисти, привърженици на т. нар. Ислямска държава, посланик Гьокче заяви: „Отговорът на този въпрос не мога да го дам аз. Този въпрос трябва да се зададе към компетентните български власти, но мога да кажа следното. Погледнато от Турция, както в много други сфери ние имаме тясно сътрудничество с българските власти и в борбата срещу тероризма, и ние имаме общ интерес от това да се борим съвместно срещу ислямофобията и радикалното отношение срещу мюсюлманите и в Турция, и в България. Смятаме, че в името на борбата срещу Ислямска държава не би трябвало невинни мюсюлмани да бъдат потърпевши".

Относно обсъжданата идея новините на турски език да бъдат свалени от национален ефир в България, Негово превъзходителство Сюлейман Гьокче коментира: „Историята има една посока, в която се движи и с пълно право България има право да се гордее със своя етнически модел. Ако тези новини бъдат премахнати, България ще се озове в грешната страна на историята. Ще изпадне в ситуация, в която ще изпита затруднение да го обясни това пред Евроатлантическите партньори. Ние като съседна и приятелска страна на България не бихме желали това да се случва и сме загрижени за едно подобно развитие на нещата".

 





Гласувай:
1



1. a440 - Този рязан джагал дори се опитва да ...
01.12.2014 04:26
Този рязан джагал дори се опитва да заплашва. Ако не покажем на такива нагли типове че ,у нас решенията се взимат от НАС самите- спукана ни е работата
цитирай
Търсене

За този блог
Автор: kolevm38
Категория: Изкуство
Прочетен: 10375486
Постинги: 7858
Коментари: 2111
Гласове: 1996
Календар
«  Април, 2024  
ПВСЧПСН
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930