Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
23.08.2014 00:27 - ЩЕ ИМА ЛИ ВОЙНА МЕЖДУ РУСИЯ И НАТО
Автор: kolevm38 Категория: Политика   
Прочетен: 1001 Коментари: 1 Гласове:
0


Постингът е бил сред най-популярни в категория в Blog.bg
Ще има ли война между Русия и НАТО? image

© Колаж: "Гласът на Русия"

Някой сполучливо написа във Facebook, че „за война говорят днес дори блондинките в метрото“. Не те напуска чувството на тревога, когато четеш последни новини: "В Чехия започват мащабни учения на 12 членки на НАТО, увеличават се чешките разходи за отбрана“, „Срещата на високо равнище на НАТО в Уелс ще се заеме с модернизиране на алианса“, „Балтия и Полша настояват за постоянно разполагане у себе си на сили на НАТО“.

Няма ли тази истерия да доведе до реален военен конфликт в Европа? Какво да се подразбира под „модернизиране на НАТО“, което ще се обсъжда на срещата на високо равнище в Уелс? Ето как отговаря на тези въпроси в интервю за "Гласът на Русия" генерал-лейтенант от запаса Евгени Бужински, старши вицепрезидент на руския Център за политически изследвания:

- Не мога да кажа точно, какво се има предвид под „модернизиране“, но изглежда алиансът е решил да коригира стратегическата си концепция. Те смятат, че са изпуснали рязкото увеличаване ефикасността на руските Въоръжени сили. Изглежда са решили да увеличат своите сили за бързо реагиране, както и специалните поделения.

КОРЕСПОНДЕНТ: А такова нещо, като създаването на обединена военна бригада Украйна-Полша-Литва, може ли да се обсъжда в Уелс?

Евгени Бужински: Украйна, да си спомним, не е членка на НАТО, така че за никакви „мини-макси“ там няма да става дума. Бригада, разбира се, те могат да създадат, но опитът показва, че подобни съединения са слабо ефикасни, било то немско-френски, полско-немско-френски, сега полско-литовско-украинска. Характерът на такива проекти е по-скоро ритуално-политически, и затова те остават само на хартия.

КОРЕСПОНДЕНТ: Съобщава се, че в навечерието на срещата на високо равнище на НАТО в Чехия започват мащабни военновъздушни учения с участието на 12 страни. Премиерът Соботка съобщи за увеличаване на чешките разходи за отбрана. През октомври САЩ изпращат в Полша и Литва елитни поделения за съвместни учения. Когато Русия провежда такива учения, се вдига страшна шумотевица, че руснаците уж плашели с демонстрация на сила. Ние също ли бихме могли да „пошумим“?

Евгени Бужински: Натовци малко понамалиха равнището и интензивността на бойната подготовка, но виждат, че Русия я увеличава. И решиха да не изостават, което е нещо нормално. Разбира се, може по този повод да се изрази някакво вълнение, да се „пошуми“ в пресата, макар че военен смисъл в тази паника не виждам.

КОРЕСПОНДЕНТ: Вие сте толкова спокоен, а в Европа и в Русия се водят толкова разговори за война. Генералният секретар на НАТО заплашва Москва заради Донецк и Луганск.

Евгени Бужински: Мога да кажа със сигурност, че между Русия и НАТО война няма да има, защото никой не е готов към взаимно унищожаване. Всеки конфликт с Русия на блок, в който членуват САЩ, може да доведе до използване на ядрено оръжие. Заявленията на Андерс Фог Расмусен са безотговорни, но той си отива, и какво можем да му предявим. Сред сериозните политици и военни днес не се наблюдава някакво явно безпокойство.

По света, Европа, НАТО, ексклу
Цялото:
http://bulgarian.ruvr.ru/2014_08_22/SHHe-ima-li-vojna-mezhdu-Rusija-i-NATO-6391/




Гласувай:
0



1. shtaparov - Ще има война между Русия и Китай. И ...
25.08.2014 16:22
Ще има война между Русия и Китай. И точно когато Русия най-малко очаква това.
цитирай
Търсене

За този блог
Автор: kolevm38
Категория: Изкуство
Прочетен: 10377691
Постинги: 7858
Коментари: 2111
Гласове: 1996
Календар
«  Април, 2024  
ПВСЧПСН
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930