Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
14.08.2014 23:52 - ОЛИГАРСИ И СЛУГИ НА ПОЛИТИЧЕСКАТА МАФИЯ ЛЪСНАХА И В ТОЗИ СЛУЖЕБЕН КАБИНЕТ
Автор: kolevm38 Категория: Политика   
Прочетен: 798 Коментари: 0 Гласове:
1


Постингът е бил сред най-популярни в категория в Blog.bg

Олигарси и слуги на политическата мафия лъснаха и в този служебен кабинет         image

 

/Поглед.инфо/ Скандалните назначения продължават - директорът на Фонда за „Научни изследвания”, в който бе злоупотребено с 14 млн. лв., е върнат на работа

Проф. д-р Мирослава Кортенска е водещо име в българското театрознание. Била е драматург на Сатиричния театър, редактор в БНТ, член на комисията по култура в парламента. В момента е преподавател в Югозападния университет „Неофит Рилски" в Благоевград. Член е на Националния съвет на регионите на "България без цензура", където се занимава с проблемите на образованието и културата. Именитата професорка сигнализира ПИК за нов скандал в образователното ведомство, свързан с Фонд "Научни изследвания".

Припомняме, че в началото на миналата година там се разрази сериозен скандал, след като стана ясно, че един от главните експерти е дилър със средно образование, но е оценявал научните проекти, кандидатствали за държавно финансиране и всъщност е назначен, без да отговаря на изискванията за заемане на длъжността. Проверка на фонда установи още куп нарушения, след което тогавашния министър председател поиска три оставки - министъра на образованието Сергей Игнатов, на управителя на Фонда Христо Петрови на председателя на изпълнителния съвет на Фонда Рангел Гюров. Христо Петров и Рангел Гюров бяха дадени на прокурор.

- Г-жо Кортенска, защо сте възмутена от новите назначения във властта и от последното интервю на президента Росен Плевнелиев?

- Президентът заяви за чужда медия, че българските олигарси са тясно свързани с публичните финанси на държавата, с поръчките за реализиране на големи проекти. Един вид, че богатите в България са такива, защото смучат от парите на държавата! Това първо трябва да се докаже, преди да се каже - за която и да е медия, г-н президент!

Аз му задавам един друг въпрос. Не е ли политическата класа също така привързана към парите на данъкоплатците, към едрите държавни поръчки и публични финанси, които се отпускат по различни програми, включително и  европейски? Г-н Плевнелиев, правите една и съща грешка и в двата си опита да формирате служебно правителство - уж еднакво отдалечено от олигархията и  партийните интереси.

- Какъв конкретен пример може да дадете?

- Сигурно помните протестите на учените под прозорците на Борисов за злоупотребата с 14 милиона лева във Фонд „Научни изследвания“, SMS-те, които те му изпратиха: „Мафия”! Това беше в началото на 2013 г. Тогава Плевнелиев си мълчеше и явно не е разбрал за какво става дума! А казусът е, че една стегната група - от министър на образованието Сергей Игнатов, директор на фонда Христо Петров и анголската „калинка“ Рангел Гюров, направиха административни и финансови нарушения като разпределиха 14 милиона лева, не за наука, а за приближени на властта фирми.

Помните разкритите от медиите фирми, които са получили финансиране - фирма за ВИК-а услуги- за изследване на агресията в средното образование и други такива „компетентни“ решения, взети от организирана група, защитена от тогавашната власт на ГЕРБ. След като Европа и общественото мнение, доклада на МС и  последното решение на Административния съд разкриха цялата схема за източване на публични средства за наши хора чрез държавната администрация, Министър Игнатов отиде в миналото. Но какво стана с г-н Христо Петров, директорът на фонд „Научни изследвания“?

- Вие каква информация имате?

- Скандална - Христо Петров  не е бил уволнен дисциплинарно, а след всички злоупотреби, които той лично е уредил и защитавал, са му се полагали и изплатени шест заплати при неговото освобождаване, тъй като не е бил уволнен, а освободен. Това е повече е арогантно! Явно тук правосъдието напълно си е затворило и двете очи! Но това е решение на служебния министър на образованието, назначен от президента - акад. Воденичаров.

За това се обръщам пак към г-н Плевнелиев - публично неприемливо е това какво направи назначеното от вас първо и второ служебно правителство. Въпросът пред учените е защо? Или всичко си върви по стария ред? Сега при второто ви служебно правителство Христо Петров отново е във Фонд „Научни изследвания“, точно когато предстои ново разпределение на държавни средства. Представяте те ли си – най- големият виновник затова учените вече три години да не получават пари за изследвания и затихването на дейността на фонда, същият този Христо Петров, е осъдил държавата  и е върнат на работа във фонда? За всички е ясно, че далавераджиите, полезни на властта ще бъдат вечни, за съжаление!

- Какво може да направи Плевнелиев за този казус?

- Налага се да провери случая, защото учените ще информират ЕК и парите по оперативни програми за иновации ще бъдат в критично положение. Защото дори за ЕК името на Христо Петров е доста известно като основен фактор за злоупотреба с публични средства. Той е известен  и на новия заместник-министър на образованието, който е бил в пряка връзка с Петров при скандала с Фонда през 2013/14 г.

Има голяма конкуренция между олигарсите и слугите на политическата мафия и те за жалост лъснаха и във второто служебно правителство на Плевнелиев!

Г-н Президент, когато хора с престъпни прояви, обществено разкрити, не са осъдени и ясно посочени като вредни – обществото ще е убедено, че държавната мафия е доста конкурентноспособна на олигархията! Просто няма държава. Младите учени са готови да ви напомнят за тази верига от държавни чиновници, които всъщност са престъпна група!

Източник: ПИК

Стани приятел на Поглед.инфо във facebook и препоръчай на своите приятели

 

Публикувано на
14.08.2014 @ 16:04

image      
Прочети цялата статия тук: Олигарси и слуги на политическата мафия лъснаха и в този служебен кабинет - Поглед Инфо



Гласувай:
1



Няма коментари
Търсене

За този блог
Автор: kolevm38
Категория: Изкуство
Прочетен: 10362333
Постинги: 7858
Коментари: 2111
Гласове: 1996
Календар
«  Април, 2024  
ПВСЧПСН
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930