Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
12.08.2014 22:31 - АКАД. ГЕОРГИ МАРКОВ: БОЙКО БОРИСОВ СЕ НАПЪВА ЗА МНОЗИНСТВО, НО НЯМА ДА СТАНЕ
Автор: kolevm38 Категория: Политика   
Прочетен: 664 Коментари: 0 Гласове:
0



image Валентина Петкова Акад. Георги Марков: Бойко Борисов се напъва за мнозинство, но няма да стане 26 7200  

12.08.2014 07:56 | Интервюта

image

 

 Историкът
акад. ГЕОРГИ МАРКОВ

- Акад. Марков, анализатори определят служебното правителство и като тест за коалиционна политика между леви и десни. Мислите ли, че ще се справят?

- Лявото и дясното остават в ХХ век. Все повече се съмнявам, че лявото е срещу дясното. Нещата в България доста се объркаха. Виждам вляво милионери, а вдясно хора, които искат да правят социални политики. Вярно е, че проф. Близнашки е от БСП. Но за последните 25 г. БКП даде кадри на всички партии.
Въпросът е, че за тези два месеца Плевнелиев натовари правителството с тежка програма, за която трябва не един, а два мандата. Той иска да се изяви, но “неговото” правителство няма да има време, освен да подготви, както се казва, честни избори. Най-важното е да не се допуснат никакви съмнения и да не се иска тяхното касиране. Поне това да свършат.

- Има ли опасност след 5 октомври т.г. спечелилите изборите да не успеят да направят правителство?

- Никой вече не трябва да си прави илюзии, че ще управлява еднопартийно. Бойко Борисов се напъва за абсолютно мнозинство, но няма да стане. Обществото е толкова разделено и обезверено, че не е възможно неговата харизма пак да проработи. Това не стана, когато беше на върха, така сега ли. Политиците, като тръгнат на избори, все едно ни водят на война. За тях това е на живот и смърт, защото политиката е доходна професия. Някои, ако не влязат в парламента, изпадат в депресия. Затова не бива да се хващаме за приказките им. Има избори на 5 октомври, живот и здраве ще има и други. Не е важно кой ще управлява, а как ще управлява.

- Важно е и кой ще управлява. Ако ГЕРБ спечели най-много гласове, ще може ли да направи коалиция с Реформаторския блок?

- Възможно е, стига Реформаторският блок да не се разцепи. Там се борят за постове, а рибата е още в морето. Реформаторският блок има прекалено големи претенции и трудно ще се разбере с Бойко Борисов, който държи еднолично да посочва министри. При него има само “аз”. Някои го сравняваха несполучливо с Тодор Живков.

- Защо да е несполучливо?

- Въпреки че Живков държеше цялата власт, не казваше “аз”, а “ние, другари”, “партията, другари”... Не знам как ще стане тази коалиция. Тя би могла да е и между ГЕРБ и новата патриотична коалиция на ВМРО и НФСБ... Трудно ще бъде, криза има навсякъде. Вчера слушам вицепремиера Екатерина Захариева и се чудя как е възможно след 25 г. демокрация да ни плашат с режим на тока. В коя държава от ЕС има режим на тока?

- Партийните лидери виждат, че няма как да управляват без коалиции. Защо настървението им едни срещу други не намалява, а расте?

- Малко хора знаят, че Чърчил става министър-председател през май 1940 г., когато Германия е на върха на бойната си слава. Тогава той прави коалиционно правителство на националното спасение. Заместник на консерватора Чърчил става лейбърист и той го наследява в края на Втората световна война. Т.е. трябва първо да имаме политическа култура. Нашите политици трябва да правят разлика между кръчма и парламент и първо да мислят, после да говорят.

- Възможно ли е в България да има правителство на националното спасение? Всички говорят с голяма загриженост за бедния народ, а защо отказват да си подадат ръка?

- Защото искат предварително да направят сделка и преди изборите започват да се пазарят кой какъв пост ще заеме. Редно е, след като се види кого народът ще изпрати в парламента, да седнат на една маса и ако трябва да вземат валериан, или друго успокоително, да разговарят за спасението на отечеството. Не на себе си и на груповите си интереси. Политиците трябва да преглътнат огромното си его, дори да се задавят. Някои бързо ги хваща наркотикът на властта и поставят себе си над националните интереси.

- Голямо е безпокойството на хората, чиито пари са блокирани в КТБ. Вие за оздравяване или за ликвидация на банката сте?

- Аз съм за това всеки да си носи риска. Моите пари са в банка, където ми дават лихва два пъти по-малка от тази в КТБ. Съжалявам за Вежди. Не се ли напарихте бе, хора, от финансови пирамиди! Когато ми дават двойна лихва, аз казвам - не, защото имам историческа памет. Трябва да се спази европейският закон да се изплатят до 100 хил. евро и нито един лев повече. Данъкоплатците няма да плащаме на тези, които са искали да печелят. Дядо ми, който беше търговец, казваше: лошо е да си без пари, но лошо е и да имаш много пари. Постоянно трябва да ги мислиш.

- Разводът между БСП и ДПС здравословен ли е? Ще се случат ли заканите на повечето партии ДПС да бъде изолирана от властта?

- Нека не ме разбира погрешно Лютви Местан, когото познавам, обаче ДПС е един вампир. Който се е хванал с ДПС, все е загубил, а ДПС непрекъснато набира мощ. Не знам Бойко Борисов дали ще се реши да се прегърне с тях, но те изсмукват силата на своя партньор в името на собствените си политически и икономически интереси. Не знам при крайна нужда кой ще се хване на коалиция с ДПС.

- Преодолим ли е дефицитът на недоверие, обхванал цялото общество?

- Трудно е да се преодолее, тъй като много сме патили. Затова и в народопсихологията си имаме недостатъка да сме мнителни дори когато ни предложат нещо положително. Аз лично не понасям да ми говорят, че сме малка държава и трябва да слушаме големите сили. Винаги съм давал за пример Унгария и маджарите. Това е народ с достойнство. През 1956 г. се изправиха срещу съветските танкове. Сега вижте какво прави Виктор Орбан и защо го преизбраха. Това е десен политик. Унгария единствена запази атомната си централа със съветски реактори. Въпреки че от Брюксел я санкционират, ще има два нови реактора. А какво стана с нашата ядрена централа? Затворихме четири реактора, “Белене” я зачеркнахме, сега викат - я да вземем един американски реактор. Съжалявам, но си заслужаваме тези политици.

- Може ли един народ да върви напред с отрицание и негативизъм?

- Историческият оптимизъм ме кара да кажа, че е имало и по-тежки времена. Но днес народът ни, ако не е подменен, то е много променен, и то не към добро. Сега повечето от родените бебета са извънбрачни. Няма семейство, няма отговорност. Семейство, род и родина - това винаги ни е крепяло. Няма ги вече тези ценности.
Мой приятел с черния си хумор казва: “Спокойно, корабът потъва нормално”. Други ме успокояват, че имало и по-зле от нас - в Сомалия и Централна Африка гладували. Ама нали сме в Европа и се мерим с други държави.
След 10 ноември по телевизията показваха вилите на висшата номенклатура на ул. “Секвоя”, включително и на внучката на Живков. Сега под Витоша са вдигнали такива палати, че тия къщи са като бедни колиби. Шепа хора много забогатяха. Но не знам как човек може да живее щастливо зад високи зидове с охрана, когато наоколо клошарите ровят в кофите за боклук.

Визитка 

Роден е в Пловдив през 1946 г. Завършва история в СУ “Св. Климент Охридски”.
През 1981 г. специализира в Института за европейска история в Майнц, ФРГ.
През 1977 г. постъпва на работа в Института по история към БАН. От 1993 до началото на 2012 г. е негов директор. През 2008 г. става академик. Автор на много книги и учебници по история.
 
 





Гласувай:
0



Няма коментари
Търсене

За този блог
Автор: kolevm38
Категория: Изкуство
Прочетен: 10314607
Постинги: 7858
Коментари: 2111
Гласове: 1991
Календар
«  Март, 2024  
ПВСЧПСН
123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728293031