Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
08.08.2014 00:16 - СЛУЖЕБНОТО ПРАВИТЕЛСТВО ЩЕ ПРЕДЛОЖИ ЗА НАГРАДА ФИЛИП ОТИЕ И МАТИАС ХЬОПФНЕР
Автор: kolevm38 Категория: Политика   
Прочетен: 747 Коментари: 1 Гласове:
0



  •  
Служебното правителство ще предложи за награда Филип Отие и Матиас Хьопфнер image

Снимка Клуб Z

Клуб Z

Посланикът на Германия Матиас Хьопфнер и бившият френски посланик Филип Отие ще бъдат предложени за удостояване с "висши държавни отличия". Това научи Клуб Z от свои източници. Решението за това ще бъде взето от служебното правителство на първото му заседание днес.

Хьопфнер предстои да отпътува от България, а Отие напусна поста си още през септември миналата година. Той бе "наказан" от бившето правителство, което не го предложи за орден, защото активно подкрепи протестите срещу кабинета на Пламен Орешарски.

Двамата дипломати разпространиха безпрецедентна съвместна позиция три седмици след началото на протестите.

"Ясно е вече, че българското общество изисква настойчиво неговият политически, административен, съдебен и икономически елит да изповядва принципите на обществения интерес. Очевидно е, че то се притеснява от проникването на частни интереси в публичната сфера", заявиха тогава посланиците. 

Категоричната им подкрепа за протестите и за позицията на президента Росен Плевнелиев, който сне доверието си от правителството, предизвика ответна реакция. Т.нар. контрапротестиращи организираха демонстрации пред посолствата на Германия и Франция.

В знак на признателност протестиращите поздравиха Франция по случай националния й празник на 14 юли с възстановка на сцена от картината на Дьолакроа "Свободата води народа" и преминаха покрай посолството на Париж. Няколко дни по-късно протестът мина и пред посолството на Германия, където символично бе съборена стена от кашони.

През септември Филип Отие трябваше да напусне България и тогава правителството на Орешарски не го предложи за орден, каквато е традицията за всички отпътуващи посланици. Днес служебният кабинет поправя този пропуск.

В действителност, днес новото служебно правителство проведе първото си заседание, на което взе две решения. Първото - за номинирането на Кристалина Георгиева за зам.-шеф на Еврокомисията и второто - за удостояване на Хьопфнер и Оланд не с какви да е ордени, а с най-висшето държавно отличие - "Стара Планина" Първа степен. 

Официалният мотив: "затехните заслуги за развитието на двустранните отношения и за активната им подкрепа за утвърждаването на гражданското общество в България".

"И двамата имат огромен принос за укрепването на гражданското общество. Това е морален акт", посочи след заседанието служебният премиер проф. Георги Близнашки.

 





Гласувай:
0



1. kmetova - Боже, мили!
08.08.2014 00:57
В каква гнусна, демагогска среда живеем, Господи! Как търпим това лицемерие? Как е възможно?
цитирай
Търсене

За този блог
Автор: kolevm38
Категория: Изкуство
Прочетен: 10375857
Постинги: 7858
Коментари: 2111
Гласове: 1996
Календар
«  Април, 2024  
ПВСЧПСН
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930