Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
02.08.2014 21:20 - ЛИНЧ В БСП СРЕЩУ "УЕСТИНГХАУЗ", ПРАВИТЕЛСТВОТО ОБВИНЕНО, ЧЕ РАБОТИ ЗА ГЕРБ И ДПС, А ТРУПА НЕГАТИВИТЕ ЗА БСП
Автор: kolevm38 Категория: Политика   
Прочетен: 588 Коментари: 0 Гласове:
0



Линч в БСП срещу "Уестингхауз", правителството обвинено, че работи за ГЕРБ и ДПС, а трупа негативите за БСП

imageВ последните дни от мандата на това управление в БСП назря ново напрежение и обтягане на отношението към кабинета "Орешарски" - този път заради договора с американската компания "Уестингхаус" за седми блок на АЕЦ "Козлодуй".

Министърът на икономиката и енергетиката в оставка Драгомир Стойнев беше извикан да запознае на закрито заседание парламентарната група на левицата с рамковия договор. По думите на социалисти им обяснил това, което каза по-рано днес и пред БНТ - споразумението с "Уестингхаус" само рамкира преговорите до сега за 7 блок в АЕЦ "Козлодуй" и това е първа стъпка от един маратон, който ни предстои и тя трябва да бъде потвърдена от следващото правителство.

"Кой ще плаща", "защо сега - в последния ден и при пълна непрозрачност", "защо без санкция на мандатоносителя" - били само част от въпросите, които депутатите задали на Стойнев. Срещу него възразил и зам.-председателя на партията по организационните въпроси Димитър Дъбов. След заседанието депутати се чудеха какво ще обясняват на актива си, а в кулоарите редови социалисти, дошли за среща с народни представители, се възмущаваха, че "онзи, дето щяхме да го гласуваме за председател в неделя, ни изпързаля така" и коментираха изказването на Румен Овчаров от сутринта, че в партията ще запомнят това управление с договора с американците. "Правим това, което Иван Костов иска", възмущаваха се в кафенето депутати.

Новият лидер на партията и председател на парламента Михаил Миков и шефът на парламентарната група на левицата Атанас Мерджанов се държали дипломатично, а след заседанието Мерджанов обяви, че съветите към БСП тепърва ще изработят политическа позиция.

Сред най-острите критици беше Таско Ерменков (бивш шеф на Агенцията по енергийна ефективност), който преди заседанието на групата коментира пред журналисти, че нито Изпълнително бюро на БСП, нито парламентарната група са давали съгласие за подписване на подобно споразумение. Според него има няколко смущаващи неща по този проект, едно от които е бързината, с която се подписва. Според думите на тези, които го подписват, е един бял лист, който няма никакво значение, защото следващото правителство щяло или нещяло да го потвърди, коментира той. Той посочи, че не вижда логика да се бърза да се подписва нещо, което не предизвика действия и според него това е начин да се изпълнят поети ангажименти.

Второто нещо, което за Ерменков е смущаващо, са приказките за директива, която изисква да се диверсифицират доставките на ядрено гориво от различни доставчици, но на практика такава директива няма, а има идея за такава. Освен това такъв реактор, какъвто предлага "Уестингхаус", в момента никъде в света не съществува, може би някъде в САЩ. Говорят, че това е най-модерният, най-съвременният, най-красивият и ми напомня на алегория на автомобилно изложение, където най-красивият, най-безопасният автомобил е този, който са показали, но никой не ползва прототип и не се вози на него, а се чака серийно производство, коментира още Ерменков.

Той изрази притеснение да не се превърне България в опитна площадка за строителство на блок, който няма някъде другаде своите възможности.

За цената на проекта 5.3 млрд. долара Ерменков заяви, че тя е индикативна и обикновено има тенденция за нарастване. Има много смущаващи неща в този проект, но най-неприятното нещо, което се случва в момента е, че ако ние подпишем това означава, че резервираме тази площадка само за "Уестингхаус" и нямаме възможност да водим преговори, смята той. Нека не забравяме, че французите имат реактори, не само Русия, да не кажете, че лобираме само за руските реактори. Това за мен е нещо, което някак излиза от рамките на нормално поведение на правителство в оставка три дни преди да бъде разпуснато с указа на президента, допълни Таско Ерменков.

Има голяма опасност едно такова решение да бъде лошо изтълкувано от нашите избиратели. Нека не казваме, че е удар срещу БСП, но е едно необмислено решение, което ще има негативни последствия, каза още депутатът.

"Министър Драгомир Стойнев беше поканен да даде информация за подписаното споразумение. От тук нататък ще има заседание на Съвета по енергийна политика към Националния съвет на БСП, ще бъде изработена позиция, която ще бъде санкционирана от Изпълнителното бюро и от Националния на БСП на 8 август, в петък", обяви след заседанието Мерджанов. Добави, че ще настоява за решение на съответните съвети към Националния съвет на партията и цялостна политическа позиция.

Стойнев коментира пред журналисти, че споразумението с "Уестингхаус" е една първа стъпка, която трябва да бъде потвърдена от следващото правителство и едва тогава ще може да се говори, когато има цялата рамка, за конкретни ангажименти на българската държава. До този момент, поне такава е идеята, никакви пари да не се харчат, докато не е ясно колко ще струва, за разлика от други проекти. Това е една първа стъпка, която трябва да бъде потвърдена и от следващото правителство, ако има съгласие между политическите сили, добави той.

Министърът добави, че става въпрос за одобряване на досегашни стъпки, а за да се направи един реактор ще бъдат необходими 10 години. Все още нямаме най-важните неща – финансов модел, който да определи каква ще е крайната цена, каква ще бъде крайната цена на произведената електроенергия, кои ще бъдат банките кредитори", обясни той. Стойнев каза, че все още няма договор за проектиране, доставка на оборудване и строителство, което да има тръжни процедури.

Източник: Дневник.бг



    •  
    •  
    •  
    •  
    •  
    •  
    •  
    •  
    •  
    •  
    •  
    •  
    •  
    •  
    •  




Гласувай:
0



Няма коментари
Търсене

За този блог
Автор: kolevm38
Категория: Изкуство
Прочетен: 10365116
Постинги: 7858
Коментари: 2111
Гласове: 1996
Календар
«  Април, 2024  
ПВСЧПСН
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930