Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
31.07.2014 20:40 - ИВАН КОСТОВ: ГЕРБ ИМА СОБСТВЕН ПЛАН ЗА БЪЛГАРИЯ - РЕКЕТ, ИЗНУДВАНЕ, НАТИСК
Автор: kolevm38 Категория: Политика   
Прочетен: 1262 Коментари: 0 Гласове:
1


Постингът е бил сред най-популярни в категория в Blog.bg
Иван Костов: ГЕРБ има собствен план за България - рекет, изнудване, натиск Последна редакция на 12/04/13 08:45       image   Да се направи ревизия на богатството на политиците, да се осветят офшорните им сметки 

 За 12 години обезценката на лева е 87% 

ДПС остави българските турци да живеят в политическо гето, казва бившият премиер и лидер на ДСБ 

Интервю на Стойко Стоянов

 -  Г-н Костов, пресметнахте, че при управлението на Бойко Борисов с 15% се е обезценил левът, а с колко е олекнал джобът ни от вашето управление до сега? 

-   С 87% е намаляла покупателната способност на лева от 2001 г., тоест, индексът на цените е 187. Анализът е ясен – почти двойно обезценяване на еврото и лева, защото те вървят заедно по отношение на стоките и услугите на вътрешния пазар. Но много повече са се обезценили парите ни по отношение на стоките и услугите, които се предлагат от злоупотребяващите с господстващо си положение фирми – там същият индекс е 220, което е почти два пъти увеличение за същия период. Страшно е, защото има шампиони – тютюнът е скочил 6 пъти, през 2001 г. бензинът  струваше 0,96-0,98  лева, а сега увеличението е с почти с 2,6 пъти. Но тук приносът не е само на господстващите монополи, държавата също допринесе със своите огромни акцизи. Тя фактически спаси себе си и своите доходи през прекомерното качване на цените, което падна върху гърба на хората.

 -  Кои фактори сринаха покупателната сила на лева?

 -  Основната причина е, че огромни средства, които влязоха в България, поради освободените пазари на недвижимост, строителство, офиси, земя и т.н. останаха блокирани, след като се спука балонът за очакванията на инвеститорите. Поради тази причина една огромна парична маса, вероятно над 7 – 8 млрд. евро, практически беше блокирана в непродуктивност, което автоматично доведе до покачване на други цени. Това е една от причините. Тази ситуация можеше и трябваше да бъде спряна и предотвратена. По възможностите на правителствата и на местните власти беше да не допускат такова безобразие в този сектор и да го регулират. 

Вторият по-малък балон се пукна в сферата на ВЕИ – електропроизводството. Там основно правителството на Симеон Сакскобургготски създаде такива предпоставки, че всички се втурнаха да създават ВЕИ – та, които в момента не могат да възвърнат стойността си. Тоест, и в електропроизводството, и в сектора на строителството и недвижимите имоти се натрупаха огромни неподвижни мощности и блокирани пари, в следствие на което се стигна до обезценяване на лева. Но съществува и трета причина - България има изключително лош баланс с Руската федерация. Тоест, една гигантска част от парите, извличани тук поради злоупотреба с господстващо положение и такова третиране на страната ни като цяло, отиват в Русия. 9 млрд. 266 млн. е дефицитът на търговския ни баланс за миналата година. Това са 4 млрд. 800 млн. евро, при 3,5 млрд. предната година и при 3 млрд. по-предната година. Колкото повече затъваме в кризата, толкова повече истински пари изнасяме към Русия. Какво остава да се случи тогава с цените на стоките в България – ясно, че ще се покачват. Тази политика на незатваряне на възможностите да се внасят в огромни количества чужди стоки, от които да изтича добавена стойност от България, плюс блокираните пари, плюс злоупотребите на монополите са факторите, водещи до обезценяване на парите, а то на практика удря всички.

- Преди години, гласувахте против въвеждането на плоския данък, а сега искате той да остане, това не е ли лява позиция?

-  Трябва да е ясно, че в Европа плосък данък без необлагаем минимум има само в Грузия. Навсякъде, където той се използва е комбиниран с необлагаем минимум. Например, минималната работна заплата, или някаква такава величина. Ако се приеме нашето предложение, хората с ниски доходи, едноличните търговци и техните семейства,  ще получат веднага в условията на криза едно 10% увеличение. То ще се усети и от работещите, които са около минималната работна заплата, което е добре. Какво ще струва това на бюджета –  не повече от 170 – 200 млн. лева, които винаги могат да бъдат спестени от някакви неразумни харчове, каквито са правили последните правителства. Тоест, в този дебат позицията ни е последователна, защото така е несправедливо разпределена тежестта.

 -  Темата за кандидат- депутати с досиета вече не е атрактивна, но много по-любопитно е дали в листите на партиите ще има хора с тайни офшорни сметки, как ще се промени политическата система, ако се разкрият тези тайни?

-  Би било чудесно да се разкрият тези сметки. Ще стане явен потайният характер на много хора, набутани в българската политика. Ако се установят такива сметки, това означава, че политиците са излъгали държавата и са подали документ с невярно съдържание, че са престъпници. Ще бъдат уличени хора, претендиращи, че защитават обществения интерес в измама на самия този обществен интерес.

 -  Доста ли са офшорните политици?

 -  Не искам да спекулирам за другите с тази тема. Знам за себе си, но нека се разкрият всички тайни сметки, за да се види истината. Един налудничав политик твърдеше, че аз имам 400 млн. в Швейцарски банки, та това са гигантски пари. Но всъщност не изключвам някой да е насъбрал такива богатства.

 -  Каква да бъде санкцията за тези политици?

-  Да бъдат подведени под отговорност, да бъдат съдени за измама, да бъдат санкционирани по най-тежкия начин и  опозорени така пред очите на хората.

 - Може ли главният прокурор да поиска   отварянето на тези сметки, вместо да чакаме       активността на чуждестранни журналисти?

 - Има такава възможност. По мое предложение бившият министър на финансите Симеон Дянков направи постъпки България да сключи договор, какъвто имат САЩ и Германия с Швейцария. Той позволява да се извършат съвместни проверки, за хора, за които има съмнение, че имат укрити данъци. Защото най-често в тези тайни сметки се съдържат пари, които са укрити от данъчно облагане. Така българските институции могат да стигнат до тези хора, защото престъпленията, извършени от тях са две – веднъж, не са декларирали определени суми и втори път, че не са платили данъци. Така че прокуратурата има за какво да ги обвини, ако се стигне до тях и тя може да бъде инициатор за това.

 -  Трябва ли да се разкрият имената на облигационерите, които миналата години участваха в заема от 800 млн. евро, взет от Симеон Дянков?

 -  По този заем са участвали банки. Аз ако съм физическо лице, никога не бих купил от тези облигации, защото са с много ниска доходност, крайно неразумна инвестиции за физическо лице, но са добра инвестиция за банки, защото се паркират пари с много нисък риск на възвращаемост и сигурна доходност. Освен това частни лица не можеха да участва в този заем.

 -  Ще подкрепите ли да се направи одит на олигарсите и богатите в България, както постъпи Качински в Полша?

 -  Да, бих подкрепил такъв одит, но зависи как се прави, стига да има практичен начин, тази идея да бъде реализирана. Реално има хора с рязко нараснало имущество, с рязко променен начин на живот и то за кратък период от време. За мен се изприказваха какви ли не приказки, но аз си живея в къща, построена в „Драгалевци”, преди 1981 г. Направил съм един ремонт и съм си разширил терасата. Тоест, за повече от 30 г. не съм си променил начина на живота, а има хора, които трябва да обяснят от къде имат редица придобивки. Но смесваме нещата – не казвам, че трябва да не се търси сметка и от хора, които са забогатели от спекули и икономически операции, но много по-важно е да се установи строг контрол върху политиците и политическата власт, върху хората, които прилагат властта в държавата и по места. Те трябва да бъдат силно оцветени и да не им се позволява да правят злоупотреби и публично да бъдат наказвани. Те са особена категория, която, ако бъде стерилизирана от корупционни практики, ще има оздравяващо въздействие. Ако бъдат осветени първо политиците, ще последва ефектът и върху другите.

 - Защо никоя политическа партия не предлага  такъв одит в програмите си?

 -  ДСБ поставя тази тема чрез Конституционна и съдебна реформа. Ако се направи конституционна промяна и се реформира съдът, така че да бъде насочен към политиците, той ще си свърши работата. Освен това, да не забравяме, че протестиращите поискаха да бъдат отзовавани политици при всяка осъдителна присъда за общо престъпление. От къде накъде ще се прави на кмет, депутат или министър, ако има присъда.

 -  По време на правителството на ОДС воювахте остро с „Мултигруп”, имаше ли при Бойко Борисов групировки, за които ГЕРБ беше хранителна среда?

-  Да, със сигурност имаше такива групировки. Но проблемът на ГЕРБ не са точно групировките. Срещу някои от тях се поведе парадна война, или по-скоро битка. При кабинета на Боросов проблемът е срастването на управлението със  злоупотребяващите с господстващо положение, с олигарсите, със злоупотребяващите монополи.

 -  Но „Мултигруп” беше също своеобразен монопол в държавата?

 - Да, в някаква степен, но срещна решителна съпротива, докато доведе на власт Симеон Сакскобурготски и направиха правителство с тогавашния говорител на „Мултигруп” Ахмед Доган. А сега ситуацията е друга – срастване на правителството с олигарсите, които са и злоупотребяващи монополисти,  може да се проследи навсякъде. Това е бедата на правителството на ГЕРБ, а самите злоупотреби придобиха гигантски мащаби. Такива са злоупотребите с европейските пари и средствата в Здравната каса. Но най-фрапиращият случай е да се опиташ да продадеш на ескимосите лед, както руснаците постъпиха с АЕЦ ”Белене”. Ние разполагаме с 12 хил. мегавата, а те искат да ни продадат още 2 хил. За какво са ни, но близо два милиарда са потънали в този проект. И като се добавят и неработещите регулатори и ето ви престъпните действия, допуснати пред безучастния погледа на една отслабнала и в невъзможност да се защити държава.

 -  Приемате ли, че това управлението на ГЕРБ е част от една силова групировка?

 - Някъде в историята на Бойко Борисов има дълбоки връзки със СИК. Но явно тези връзки не са останали само в миналото.

 - Анализатори твърдият, че няма значение дали БСП или ГЕРБ ще дойдат на власт, защото и зад двете стои една важна банка – тази на Цветан Василев?

 -  Нещата не са толкова прости, а мисля и че не стоят точно така. БСП е свързана с руските интереси и се стреми да ги реализира у нас. Те минават през Големия шлем на Първанов, там връзката е от друг характер. Ако социалистите се съобразяват с някого, то това е единствено Големият брат. А при ГЕРБ ситуацията е по-сложно. Не мисля, че ще допуснат при мощта и парите, които са създали, някой да ги ръководи, а те да му изпълняват чуждата воля. Това просто не е вярно. ГЕРБ имат собствен план за България и си го реализират.

 -  Разшифровайте този план?

 -  Това е интересен въпрос! По отношение на хората със сигурност е изричането на една постоянна мантра. Тя е като отвличане на вниманието, като създаване на постоянен активен пиар за народа – „Магистрали, магистрали, ленти, детски градини, магистрали, магистрали, магистрали...” Зад тази мантра обаче прозира съвсем друго нещо – прозира малтретиране, рекетиране на бизнеса, изнудване, присвояване на огромна част от чужди имущества под натиск. Много упорито се говори за такива практики. Инак как се появяват шест апартамента, те просто са малка илюстрация за това, че се е случило нещо много съществено. Никой не казва кой контролира контрабандата с цигари, къде се изпари бизнесът с наркотици, как изчезнаха тези проблеми от сцената. Така че, ако се върнем към основния въпрос, аз мисля, че образът на тази банка е митологизиран, за да не се види образът на Русия зад БСП и истинските практики на ГЕРБ.

 -  Говорите за престъпни практики на ГЕРБ, но обяснете лицемерното поведение на ЕНП към формацията на Борисов, суперлативите за управлението им се разминават с вашите оценки, как се идентифицирате?

 -  Това е служебна подкрепа за ГЕРБ. Европейците през начина на говорене действително вкарват голяма доза лицемерие в отношенията си. Истината е скрита във въпроса – има ли ГЕРБ зам. председател на ЕНП? Няма! Но защо няма, това е същественият въпрос. След като са толкова добри в управлението, защо ЕНП не натисна всички министър-председатели на ЕС да вкарат България в Шенгенското пространство – защо, нали са добри? Защо се пишат критични доклади срещу управлението им, защо ЕНП не ги спре? Ясно е, че едно се говори за пред партийния форум, но друга е практиката отзад. Лицемерно е, но в Европа лицемерието е характеристика на възпитания човек, за да спестява на останалите грубите изрази, или грубите действия. А много грубо действие е да не те пуснат в Шенгенското пространство, ако си изпълнил всички условия, както се хвалят Цветанов и Борисов. Това е груб шамар.

 -  Но на бедния и оскотяващ българин това европейско възпитание е непонятно?

 -  Да, така е, но това е в тяхната култура.

 -  А чува ли ЕНП какво им казва ДСБ за ГЕРБ?

 -  Чуват ни и ни разбират. Сега чакаме да видим дали наистина има факти за подслушване, осъществявано по времето на Цветанов и ако се потвърди, ще действаме по нашите канали. Ако не ни чуваха, защо смениха политиката по отношение на Изборния кодекс. Поне всичките наши искания бяха приети от  ГЕРБ, защото в ЕНП ясно чуха сигналите, които изпратихме и ги принудиха да се съобразят.

 - Направили сте неочакван ход, в Кърджали сте издигнали етнически турчин за водач на листата на ДСБ?

 -  Да, кандидатурата дойде от изселническите организации. Но не трябва да се забравя, че ако нещо е направено за етническите турци и през Рамковата конвенция за малцинствата и поднасяне като извинения за възродителния процес е свързано с нас. И винаги сме защитавали интересите им. Но предпочитам да гледаме нещата в друга плоскост, а не кого сме издигнали. Ние сме приели този водач, посочен от изселниците, като начин посланията ни да бъдат предадени, за това, което сме направили и това, което ще направим. Има едно обещание, което дадох 1998 година, че на изселниците ще им бъде признат трудовият стаж, заработен в България и съответно ще имат пенсионни права. Трябва да се изпълни това обещание, тези хора са работели за България, създали са блага и са си заслужили пенсиите. Тези пари не са кой знае какви, но е важен жестът на Родината.

 -  Изолацията на българските турци и монополизирането им от ДПС не е ли проблем на националната сигурност, защо партиите отказвате дебат по тази тема?

 -  Това наистина е огромен проблем, тези хора живеят в политическо гето, което трябва да разбием на тези избори. Ангажирали сме се да изпратим в Република Турция наблюдатели във всички секции, искаме да покрием и всички секции в България, където избирателите са български турци.

 -  Политолози предупреждават, че ако ГЕРБ се върне на власт ни очаква диктатура, реалистична ли е тази заплаха?

 -  Диктаторите обикновено са смели хора! 





Гласувай:
1



Няма коментари
Търсене

За този блог
Автор: kolevm38
Категория: Изкуство
Прочетен: 10365237
Постинги: 7858
Коментари: 2111
Гласове: 1996
Календар
«  Април, 2024  
ПВСЧПСН
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930