Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
30.06.2014 22:52 - ВОЕННИЯТ ВЯТЪР ННАД БОЙНО ПОЛЕ УКРАЙНА
Автор: kolevm38 Категория: Политика   
Прочетен: 1695 Коментари: 0 Гласове:
3


Постингът е бил сред най-популярни в категория в Blog.bg
Военният вятър над бойно поле Украйна

юни 30

Posted by infobalkani

            Rate This

imageУкрайна стана поредният етап от световната криза. Превратът и появилата се в Киев хунта, и отговорът на Русия с Крим и с Янукович бяха закономерни, тъй като в Украйна се пресичат икономически, геополитически и военни интереси на различни сили и държави, чийто вектор сочи към ликвидирането на еднополюсния свят и победа на Русия и Изтока във втората Студена война със САЩ и Запада.

Събитията в Украйна са следствие на глобалните проблеми, с които се сблъсква човечеството и които ще продължат да се задълбочават.

Изграждайки нова желязна завеса около Русия и Китай, Западът с изненада откри, че я е изградил около себе си и, че светът се оказа в нова реалност.

Това е същността на ставащото и на дилемите „САЩ или светът“, „нова световна война или край на долара“.

Крахът на САЩ не може да бъде спрян. Значи, онова, което САЩ правят е опит да продължат агонията си поне с един месец, един ден докато се опитват да ликвидират все по-силните си противници с войни, хаос, различни „пролети“, цветни революции и т.н.

Русия и САЩ, Изтокът и Западът, се намират във война. Това е реалност, която трябва да се разбере. Да не се заблуждаваме от липсата на преки военни действия, която се дължи само на присъствието на ядрено оръжие от двете страни. Но те отдавна се намират в състояние на пълна мобилизация и целта на тяхната политика е унищожение на противника.

Така дойде и майданът в Киев, на който се очертаха контурите на залеза на еднополюсния свят.

Паниката на САЩ беше подсилена и от мерките на Москва за излизане от доларовите плащания и започналото изграждане на Митническия и Евразиатския съюз. Това е сигурна смърт за долара.

И, тъй като във Вашингтон никога не са били прекалено изобретателни в своята външна политика, стартираха спрямо Путин и Русия същия сценарий, както срещу Сададам Хюсеин и Ирак, Муамар Кадафи и Либия, Башар Асад и Сирия, Милошевич и Югославия и т.н.

Когато в Украйна ситуацията започна стратегически да се придвижва към Русия и Янукович отказа да подпише споразуменията за асоцииране с ЕС в САЩ срочно трябваше да измислят нови сценарии. И измислиха онова, което правят от години – бардак на централния площад, както в Кайро и Истанбул. Вероятно го готвеха за изборите в Украйна през 2015 г., но ситуацията ги изпревари и трябваше бързо да действат като взривиха Украйна. Този път използваха неонацистите от Западна Украйна, които се съюзиха с украинските ционисти. Това в Москва трябва да се разбира. Такива са подигравките на историята.

В капиталистическото общество основната стока са парите. САЩ досега бяха главният производител на стоката „пари“, които, като всяка друга стока, трябва да имат постоянна привлекателност. И какво може да е по-лошо за тази стока от щастливото и безпроблемно съществуване и развитие на конкурентите – ЕС, Русия или Китай. Значи, трябва да им се създават проблеми без оглед на собствените разходи и поражения. Това е сблъсък на живот и смърт. В буквалния смисъл.

На САЩ въобще не им е нужна Украйна – нито единна, нито разделена, нито федеративна, нито руска, нито бандеровска, нито европейска. На САЩ е нужна територия на перманентен конфликт, на атаки в източно и западно направление, на война под всички възможни флагове и байраци, позволяващи да бъде спрян транзитът на руския нефт и газ към Европа, срещу които Русия получава европейски пари, които са „по-красиви“ от американските.

За САЩ е удобен всеки резултат от ставащото в Украйна освен един – безконфликтният и мирният. За тях е добра и партизанската антибандеровска война в източните райони, и антируските банди в западните райони, война с танкове и самолети, или поне с тояги и камъни. С една дума всякаква – само да няма мир. Защото доларът и САЩ в съвременния свят могат да съществуват само в море от войни, хаос, пожари и т.н.

Бандеровската хунта в Киев беше едноразово явление, позволяващо на САЩ да прикрие временно кризата и проблемите с долара чрез давление върху Русия, ЕС и Китай. Украйна е идеална за провеждане на такава операция – смъртник с вече надут пояс на шахид, 15 ядрени реактора и най-голямата в Европа транзитна газова система.

В САЩ се изплашиха, че влакът може да отпътува без тях. Нарастващата мощ на Русия не може да не привлече обратно Украйна заради геополитика, бизнес, хора. Но за САЩ Украйна е само оръдие. И така е използвана.

Русия през последните 15 години започна да играе „дълга игра“, както прави Китай, който е майстор на „дългите игри“. Онова, което няма да стане при това поколение, ще стане при следващото. Путин започна да играе с десетилетия. Важно е да се помни националният интерес.

В това се състои политиката на Путин. Вероятно той е най-внимателният лидер на Русия в нейната история. Но истина е също, че му се падна най-сложният период от нейното съществуване.

Русия, като партньор на Европа, е кошмар за САЩ, Русия в съюз с Китай е още по-голям кошмар за САЩ. Това е краят на техния световен ред. Заради това американците разиграха украинската криза. Идеалът за тях е война на Русия с руснаци на руска територия. Биха приели и въвеждане на войски на Русия в Украйна, което ще прекрати икономическите контакти на Европа с Русия. Така ще пострада и ЕС, което също е приятно. Разделението на Украйна по Днепър също не е лошо. В западната част американците ще докарат своите ракети от ПРО или ще си построят ново Косово насред Европа, като резерват за терористи и наркотици. Заради това Русия иска единна и федерирана Украйна. Но САЩ командваха хунтата да атакува руския югозапад.

Особено внимание заслужават движенията на Путин. Най-накрая той разбра, че Западът е труп, който вече се разлага. Путин иска да направи Русия силна и велика и по този начин да остане в историята като силен и велик лидер.

За мен лично – въпросът е защо стигна до тази еволюция чак сега и дали ще има време. Защото нещата в света стигнаха до такъв етап, в който за да постигне своите цели, Путин трябва да промени целия световен ред и да му предложи нова концепция, конструкция и визия.

Действията на Путин спрямо Украйна съответстват на тази схема. Ставащото в Украйна е неин вътрешен проблем и тя трябва да го реши, но Русия иска да запази Украйна като съюзник в своята сфера на историческо влияние.

Разбира се, Путин предпочита това да стане по мирен път, но ако е необходимо, ще прибегне и към сила за защита на рускоезичното население.

В своята съвкупност това дава възможност на Путин да сложи край на позорния период в живота на Русия.

Март 2014 г. стана началото на руското възраждане и събитие, което надвишава всичко , което беше в постсъветския период.

На Запад пишат, че мечката се откъсна от веригата. Може и така да е, но тя се връща в своята гора. От тук нататък ще има различни събития и изненади, но векторът ще постоянен – към край на глобалния хаос и еднополюсния свят. Но няма да има връщане и към двуполюсния модел.

Ставащото сега е само етап по пътя към формирането на многополюсен свят, в който няколко основни цивилизационни центрове ще станат опора на новата система на световния порядък. В този смисъл не само Русия, но и целият свят се връщат на мястото си като основен субект на историята.

 

Автор: Красимир Иванджийски

Източник: http://strogosekretno.com

 



Гласувай:
3



Няма коментари
Търсене

За този блог
Автор: kolevm38
Категория: Изкуство
Прочетен: 10361479
Постинги: 7858
Коментари: 2111
Гласове: 1996
Календар
«  Април, 2024  
ПВСЧПСН
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930