Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
30.06.2014 23:31 - ДПС ПРОКАРА ТИХОМЪЛКОМ АНТИБЪЛГАРСКИ ЗАКОН ЗА ЗЕМЯТА
Автор: kolevm38 Категория: Политика   
Прочетен: 1716 Коментари: 0 Гласове:
2


Постингът е бил сред най-популярни в категория в Blog.bg
ДПС прокара тихомълком антибългарски закон за земята Дата: април 13, 2014 В: Политика | Коментар/и : 0

imageМалко преди да бъдат приети промените в Закона за земеделските земи, цената на компенсаторните записи скочи неимоверно. Което означава само едно – имало е изтичане на информация към определени кръгове за готвената законова поправка. Скандалът наистина е огромен!

Вносителят на антибългарската промяна е  никомунеизвестният пловдивски депутат от ДПС Тунджай Наимов. Така докато обикновените хора се чудят какви ги мъдрят Лютфи Местан и Бойко Борисов, пиейки кафе в Кърджали, или как може Делян Пеевски да бъде издигнат за евродепутат, зад кадър се случват далеч по-важни неща.

А ето ги и подробностите:
Досега държавна земя можеше да се продава на търг срещу поименни компенсаторни бонове. Промяната обаче добавя като възможност и търговия с компенсаторни записи, както и с жилищни компенсаторни записи.

Има един тънък момент, който дава възможност на БСП и ДПС лицемерно да твърдят, че всъщност помагат на държавната хазна – въвежда се и изискването 20% от цената при сделката задължително да се плаща кеш. Но какво са 20%, при положение че другата част може да се купи изцяло с непарични средства? Печелят всички, които притежават компенсаторни инструменти.

Наимов внася предложението малко преди последното гласуване в ресорната комисия. Прието е без обсъждане. Пак без дебат минава и одобрението в пленарна зала.
Точно такъв е механизмът на действие при най-лобистките законови поправки – внасят се в последния момент, за да няма време недоволните да реагират. Още една подробност – “опозиционната” ГЕРБ също подкрепя поправката на Наимов. Пак няма изненада – лобистките текстове обединяват уж враждуващите парламентарни партии.

Реакция обаче се появява и тя е от страна на Българската стопанска камара (БСК).

Организацията гневно декларира, че се създават пазарни злоупотреби, корупция и  лобизъм. Как? Ами чрез предварителното изтичане на информация.
Именно БСК предостави публично данни, според които цената на компенсаторните инструменти е скочила двойно в последните три месеца. Нарастването в рамките на една година пък е тройно. Увеличават се търгуваните обеми. Скокът в цената и на количествата няма пазарна логика, единственото обяснение е, че някой е знаел предварително, че се готви поправка в полза на търговията с компенсаторки.

Далаверата е двойна за този, който се е подготвил отрано за законовата промяна – от една страна печели от разликата в цените, т.е. от непрекъснато увеличаващата се стойност на компенсаторните записи; от друга страна печели и заради факта, че притежава такива инструменти  – може да купува земя, за разлика от всички останали, които нямат компенсаторки.

Подобна далавера се прави не за първи път в България (виж карето). БСК от своя страна изрази негодувание срещу Комисията за финансов надзор и БФБ-София, които са призвани да следят за пазарните практики. “Това означава, че или липсва ефективен контрол по изпълнение на разпоредбите на закона, или са налице корупция и търговия с влияние”, заявиха от камарата. Но никой не ги чу.

А сега, вместо заключение, една питанка. Повечето медии разказаха подробно за ограниченията пред чужденците при промяната на закона, но не споменаха позицията на БСК, касаеща друга промяна на същия закон. Замълчаха и съсловни организации.
След като всички се правят на глухи и слепи, след като дори БСК ( мощен фактор в икономиката и политиката, обединява големи работодатели) остава не чута, КОЙ е този, в чиято полза е променен законът. КОЙ? Въпросът не е шега.
Очевидно е много, много силен. Повече, отколкото си представяме.

Из анализа на БСК:

По време на правителството на Ренета Инджова, през 1994 г. с подзаконов акт беше разрешено закупуването на хотел „Витоша“ (сега „Зографски – частно акционерно дружество“ АД) и с финансови инструменти. До момента на подаване на офертите никой от конкурентите не разполагаше с информацията, че брейди облигациите ще бъдат признати като платежно средство в приватизационни сделки. След подаване на офертите е публикувана в бр. 99 на „Държавен вестник“ от 1994 г. наредба, разрешаваща ползването на финансови инструменти в приватизационни сделки.

По това време брейди облигациите се търгуваха по 50 на сто от номинала, което позволи хотелът да бъде закупен за 31.3 млн. USD, за които ефективно са платени около 17 млн. USD.
По времето на правителството на Симеон Сакскобургготски, на 1 декември 2004 г. Агенцията за приватизация обяви, че приватизацията на 35% от капитала на БТК АД ще стане само срещу компенсаторни инструменти.

Правителството на ГЕРБ също не измени на тази порочна практика. На 17 август 2012 г. със заповед на министъра на земеделието и храните беше обявен търг за продажба на 154 хил. дка земя, на който може да се плаща само с компенсационни бонове.
При всички споменати примери е налице очевидно предварително „изтичане“ на вътрешна информация, което е създало предпоставки за пазарни злоупотреби.

Източник: desant.net





Гласувай:
2



Няма коментари
Търсене

За този блог
Автор: kolevm38
Категория: Изкуство
Прочетен: 10362333
Постинги: 7858
Коментари: 2111
Гласове: 1996
Календар
«  Април, 2024  
ПВСЧПСН
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930