Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
28.02.2014 22:55 - ОПАСНО ЗА НАС СПОРАЗУМЕНИЕ МЕЖДУ ЕС И САЩ СЕ ГОТВИ ЗАД ГЪРБА НИ
Автор: kolevm38 Категория: Политика   
Прочетен: 2918 Коментари: 3 Гласове:
9


Постингът е бил сред най-популярни в категория в Blog.bg Постингът е бил сред най-популярни в Blog.bg

Опасно за нас споразумение между ЕС и САЩ се готви зад гърба ни 28.02.2014, 15:29 (обновена 28.02.2014, 15:44)
Николай Драганов
image

© БГНЕС

В полусекретен режим и зад гърба на европейските граждани се подготвя споразумение за Трансатлантическо партньорство за търговия и инвестиции (ТПТИ) между Европейския съюз и САЩ, като сериозните анализи на ползите и рисковете се броят на пръсти, сигнализира народният представител от "Коалиция за България" Борис Цветков.

В парламентарен въпрос към вицепремиера по икономическите въпроси Даниела Бобева Цветков се опита да разбере каква е официалната позиция на страната ни, участваме ли в подготовката на споразумението, кой води преговори и с какви организации са се съгласувани нашите становища. Правени ли са разчети как ще отрази то на българската икономика, попита Цветков.

Според "червения" депутат, зад позицията, на когото застава и лявото сдружение "Солидарна България", въпросното споразумение крие огромни рискове за по-малките икономики и ще работи в голяма степен в интерес единствено на големите транснационални компании.

Достъп до пълната документация на споразумението имат основно представители на международните корпорации, като само американските делегации се състоят от над 600 корпоративни адвокати и лобисти на отделни компании, обяви Цветков от парламентарната трибуна. Организират се срещи с подбрани неправителствени организации, но зад закрити врати, не скри той притесненията си.

Големият проблем се крие в това, че се очаква ТПТИ да изземва суверенитет както от националните държави, така и от ЕС, поставяйки се над разпоредбите на национално и европейско ниво, обясни той.

Планирано е създаване на специални трибунали за арбитраж при спорове между инвеститори и държави, които ще се състоят от корпоративни юристи, неподлежащи на граждански контрол, които лесно могат да се превърнат от съдии в защитници на могъщите си клиенти, предупреди Цветков.

Сред целите на ТПТИ е не само отпадането на митата от двете страни на Атлантическия океан, което ще доведе до загуби за националните бюджети и бюджета на Европейския съюз, но и с даването на изключителни привилегии на транснационалните компании.

Тютюневият концерн "Филип Морис" например съди Австралия за закони ограничаващи тютюнопушенето, посочи Цветков и се усъмни, че американските корпорации ще се противопоставят яростно и на още куп нежелани от тях регулации.

С ТПТИ ще се свалят гаранциите за произхода и качеството на храните, ще се заобиколи европейското ембарго върху продукти с недоказана безопасност, включително включващи ГМО, като е вероятно да се преодолее и отхвърлянето на споразумението АКТА.

Ако всичко това успее, то ще се окаже, че демокрацията не само у нас ще става все по-формална и фасадна, каквото и да гласуват избраните от нас европейски народни представители, от тях ще зависи все по-малко, настоя Цветков пред Бобева.

В своя отговор Даниела Бобева обясни, че българската икономика е силно зависима от външната търговия и от гледна точка на България премахването на митата и насърчаването на инвестициите, както и пречките пред търговия би подобрило значително достъпа до пазара на САЩ. Щатите са важен пазар за малките и средни предприятия от ЕС, което сред основните акценти в преговорите, обяви тя.

Между очакваните ползи от споразумението са повишаване качеството на продукцията при уеднаквяване на стандартите, стимулиране на клъстерното сътрудничество, трансфера на иновациите. "Подписването на подобно споразумение би решило значителна част от проблемите, които имаме в търговско-икономическите отношения със САЩ", настоя Бобева.

Тя бе категорична, че споразумението няма как да бъде използвано за връщане на АКТА през задната врата. Премахването на ненужните пречки пък няма да означава премахване на регулациите, касаещи качеството и занижаване на стандартите, обяви вицепремиерът. Бобева все пак обеща, че ще покани Цветков и всички НПО-та на дебат по темата.

"Казахте ползите, които са предполагаеми, но не успяхте да развиете въпроса за загубите, които са много по-реалистични", отвърна Петков и директно даде за пример подобно споразумение между САЩ и Мексико, при което мексиканският пазар е бил залят от стоките на много по-мощните компании от силната икономика на САЩ, което е довело до огромни загуби за Мексико.

По-късно Цветков обяви пред news.bg, че той и "Солидарна България" няма да отстъпят от своята позиция и че много сериозно се съмнява в ползите от споразумението, което не може да се каже за рисковете.

"Червеният" депутат обясни, че в момента преговорите между САЩ и ЕС по споразумението се спрени заради острата реакция в определени европейски страни, като се очаква да продължат след европейските избори.

Цветков се зарече да покани всички медиите на срещите, инициирани от Бобева, за да се държи в течение обществеността и в максимална степен да се защити българския интерес.





Гласувай:
9



1. borjanmljakov - колев,
28.02.2014 23:15
предполагам, имаш пищов и тайна, така ли е?
цитирай
2. socialismus - Материал по същество
01.03.2014 09:05
а ние си чешем езиците с простотии
цитирай
3. danailvdimitrov - докато мъдрите се намъдруват
01.03.2014 11:08
Лудите ..( през океана) се налудуват
цитирай
Търсене

За този блог
Автор: kolevm38
Категория: Изкуство
Прочетен: 10314287
Постинги: 7858
Коментари: 2111
Гласове: 1991
Календар
«  Март, 2024  
ПВСЧПСН
123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728293031