Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
30.11.2013 23:17 - ИСКАТ ИМПИЙЧМЪНТ НА ПРЕЗИДЕНТА ЗАРАДИ 1.5 МЛН. ИЗТОЧЕНИ ОТ ПРОЕКТ В СТАРА ЗАГОТА
Автор: kolevm38 Категория: Политика   
Прочетен: 1369 Коментари: 0 Гласове:
1



28 ноември 2013, 13:14 Искат импийчмънт на Президента заради 1,5 млн. източени от проект в Стара Загора image
   
  Споделяне  

Президентът Плевнелиев и Лиляна Павлова подарили 1,5 млн. лв. на запорирани компании, съобщава classa.bg. Според изданието, случаят е във връзка с проект за пречиствателна станция в Стара Загора. Сигналът е подаден до Главния прокурор от Екогласност, а днес се внася искане за започване на процедура по отстраняване на Президента в парламентарната комисия по корупция. Заседанието на водената от Сидеров комисия започва в 14:30 днес.
Ето пълния текст на статията от електронното издание на Класа:
Росен Плевнелиев и неговата наследничка като строителен министър Лиляна Павлова са изплатили над 1,5 млн. лв. на компании със запорирани сметки, въпреки изричната забрана на съда, съобщи председателят на ПП „Екогласност" Емил Георгиев. По този начин е ощетена българска компания, а парите, осигурени от програма ИСПА са изплатени на немска и турска фирма, създали перфектна схема за източване на евросредства.
Според Георгиев държавният глава Росен Плевнелиев и народният представител Лиляна Павлова, в качеството им на министри на МРРБ, са извършили престъпления по служба, свързани със финансови злоупотреби в особено големи размери. От Екогласност съобщиха, че в четвъртък ще внесат официално искане в комисията против корупцията на Волен Сидеров в Парламента да бъде извършена проверка и да започне процедура за отстраняване от длъжност на президента и за сваляне на имунитета на Лиляна Павлова.
Случаят за който Екогласност информира е свързан с проект „Проектиране и строителство на пречиствателни станции за отпадни води в басейна на река Марица – ЛОТ 1 – гр. Стара Загора и ЛОТ 2 – гр. Димитровград", финансиран по програма ИСПА.
През ноември 2004 г. съдружие от две фирми – немската „Хайткамп строителен холдинг"ООД и турската „Маас Арътма Системлери Иншаат Санай Ве Тиджарет", обединени в Консорциум „Хайткамп Маас" спечелват открит международен търг за изпълнител на проекта.

През февруари 2006 г. Консорциум „Хайткамп Маас" привлича българската фирма „Строителна компания Загора" ЕАД (която тогава се е казвала „Стройкомбинат-М"АД/ да построи пречиствателната станция в гр.Стара Загора на обща стойност 2 932 620 лв. В последствие се оказва, че разплащането трябва да премине през фирмата от Истамбул „Интер Иншаат ве Префабрик" АД, с регистрирано място на стопанска дейност гр. Стара Загора в качеството на главен подизпълнител. Още от самото начало на строителството на пречиствателната станция фирма „Интер Иншаат ве Префабрик" се разплаща със закъснение по издадените фактури, като постепенно закъсненията се увеличават. На 17.03.2008 г. плащанията спират при задължения от 802 192 лв. Започва размяна на кореспонденция. Въпреки изчакванията, плащане така и не последва. Това мотивира „Строителна компания Загора" ЕАД да потърси правата си по съдебен ред в Окръжен съд гр. Стара Загора.
С Решение №4 /18.07.2008 г. Старозагорския окръжен съд, Търговско отделение осъжда „Интер Иншаат ве Префабрик"АД да заплати на „Строителна компания Загора"ЕАД сумата от 802 192 лв. плюс договорена неустойка в размер на 195 145 лв. В последствие се оказва, че „Интер Иншаат ве Префабрик"АД е кухо дружество, което не притежава никакви финансови средства, трудови и материални активи, които да позволят избирането за главен или какъвто и да било подизпълнител, в проект осъществяван съобразно изискванията на ЕС и ЗОП. Оказва се също така, че главния подизпълнител е на адрес, който е пощенска кутия. През тази пощенска кутия са преминали повече от 6 млн.евро – средства на българските и европейски данъкоплатци. Поради тези обстоятелства „Строителна компания Загора"ЕАД на 29.07.2009 г. завежда нова искова молба в Окръжен съд гр.Стара Загора срещу фирмите съдружници в Консорциум „Хайткамп – Масс" за извършеното от тях непозволено увреждане.
Старозагорски окръжен съд уважава искането за допускане на обезпечение на предявените искове чрез запор на всички вземания на съдружниците в Консорциум „Хайткамп – Масс" към МРРБ, Изпълнителна Агенция ИСПА в това число и на всички вземания произтичащи от изпълнението на проекта до размера на исковите суми от 1 067 824 лв. Допуснатата обезпечителна мярка е приведена в изпълнение от съдебен изпълнител като за целта е образувано изпълнително дело, а запорно съобщение за налагане на обезпечителната мярка, е връчено на МРРБ на 31.07.2009 год.
Със свое писмо стрителният министър Росен Плевнелиев заявява, че въпреки решението на съда запорът няма да бъде изпълнен. В същия смисъл е и следващото писмо на МРРБ с което отново се оспорва запора, както и подробно се излагат съображения, че Министерството счита финансирането на консорциума за приоритетно спрямо обезпечителната нужда на отделното юридическо лице „Строителна компания Загора" ЕАД.
С Решение № 54/05.08.2010 г. Старозагорския окръжен съд, Търговски състав осъжда „Хайткамп строителен холдинг" ООД и „Масс Арътма Системлери Иншаат Санаи ви Тиджарет" в качеството им на съдружници в Консорциум „ Хайткамп – Масс" да заплатят на „Строителна компания Загора" ЕАД сумата от 802 192 лв., както и 160 583 лв. лихва за забава за периода 17.03.2008 г. до 29.07.2009 г., а също и сумата от 105 049 лв. направени разходи за събиране на главницата от 802 192 лв. в хода на съдебни и изпълнителни производства, както и сумата от 82 306 лв. направени разходи по делото.
Осъдителни присъди следват и от Пловдивски апелативен съд и Върховния касационен съд. При това решенията на съда вече не са само за запориране на плащанията, а за директно превеждане на парите към потърпевшата българска компания. Въпреки това Плевнелиев, а по-късно и неговата наследничка Лиляна Павлова отказват да изпълнят съдебните решения на съда „по целесъобразност". Междувременно сумата вече набъбва с разноски и лихви до 1,56 млн. лв.
Въпреки множеството изпълнителни действия, към настоящия момент по изпълнителното дело са събрани (чрез запор на банкови сметки) суми едва в размер на 5 564 лв., отнесени за погасяване на малка част от разноските за водене на изпълнителното дело.
В същото време след получаване на запорното съобщение, връчено на 31.07.2009 година, МРРБ е платило пряко на длъжниците по изпълнителните дела суми в размер многократно надвишаващ дълга им, в това число с лихвите и разноските. Изплатени са дори и сумите за гаранция за качество на строителството.
От „Екогласност" съобщиха за „Класа", че освен в парламента документите по случая вече са внесени и при главния прокурор. Емил Георгиев съобщи, че предстои и внасянето в Брюксел на сигнал по случая и до Европейската служба за борба с измамите ОЛАФ./starozagorci.com





Гласувай:
1



Няма коментари
Търсене

За този блог
Автор: kolevm38
Категория: Изкуство
Прочетен: 10315638
Постинги: 7858
Коментари: 2111
Гласове: 1991
Календар
«  Март, 2024  
ПВСЧПСН
123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728293031