Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
11.12.2014 21:17 - СЪДИИ ОТ СОФИЙСКИ ГРАДСКИ СЪД ИСКАТ ОСТАВКА НА ПРЕДСЕДАТЕЛЯ СИ
Автор: kolevm38 Категория: Изкуство   
Прочетен: 741 Коментари: 0 Гласове:
1



Съдии от Софийски градския съд искат оставка на председателя си ВСС бездейства, а трябва задълбочена проверка на управлението, твърдят магистратите   image

Съдии се шегуват, че председателката на Софийски градски съд Владимира Янева (в средата) е в неизвестност - към този момент не е изразила публично становище по проблемите в съда.

© Надежда Чипева
  Петнадесет съдии от различни отделения на Софийски градски съд (СГС) поискаха в писмо, адресирано до Висшия съдебен съвет (ВСС), оттеглянето на председателката на съда Владимира Янева, на нейната заместничка и ръководител на Гражданското отделение Богдана Желявска и на зам.-председателя и началник на Наказателното отделение Петя Крънчева.

Поводът е поредният скандал в съда – делото "Белвдере" и действията на съдията-докладчик по него Румяна Ченалова, които провокираха френския посланик да обяви, че в съдебната система има "гнили ябълки".

"Считаме, че ежедневните ни усилия да изпълняваме качествено и почтено своите съдийски задължения заслужават отграничаването им от породилите се съмнения за порочни практики и процеси, станали нарицателни за съдебната система. За да им се противопоставим ефективно, явно не е достатъчно само неучастието ни в такива", пишат в писмото си съдиите, сред които са Златка Чолева, Златина Рубиева, Анжелика Христова, Хрипсиме Мъгъдичян, Андрей Ангелов, Елизабет Петрова, Величка Цанова, Десислава Попколева, Здравка Иванова, Джулиана Петкова и Атанас Атанасов.

Според магистратите в обществото са поставени под съмнение "законосъобразното протичане на дело в Софийски градски съд, в конкретния казус - относно разпределението на търговско дело и дължимото равноправното третиране на страните по него." Съдиите, подписали се под писмото,
подчертават, че "изострянето на общественото внимание върху този случай, както и реакцията на различни институции показаха, че сме изправени не пред изолирано събитие, а пред системен проблем."

Магистратите изразяват становище, че този проблем се дължи на "бездействието, което Висшия съдебен съвет проявяваше, както по отношение на предходни случаи, касаещи други дела и поставящи въпроси за системата за случайно разпределение на дела, така и в рамките на разглеждани дисциплинарни производства, при които не се изясниха въпросите дали съответните нарушения са свързани и с дейността на ръководството на съда."

Бездействие, категорични са градските съдии, проявява и ръководството на градския съд, което "не изразяваше по адекватен начин позиция, когато под съмнение в общественото пространство се поставяха неговите действия или развитието на конкретни дела".

Магистратите акцентират на факта, че "пред сегашното ръководство на съда неколкократно съдии от Наказателно, Гражданско и Търговско отделения са поставяли въпроси, свързани с организацията на работа, без това да е било последвано от проява на загриженост за решаване на посочваните от нас проблеми."

Тъй като "редовите съдии практически не са овластени с механизъм за предотвратяването на подобни процеси" магистратите напомнят, че това е задължение на ВСС. "Настояваме да извършите задълбочена проверка на управлението на Софийски градски съд", пишат юристите и апелират ръководството на съда, което осъществява разпределението на делата, да се оттегли, "защото нямаме доверие в действията му и сме обезпокоени, че авторитетът на Софийски градски съд, в който работим ще се срине непоправимо."

"Тя (Владимира Янева, бел. ред.) е олицетворение на невидимата посредственост, която става много страшна, когато има повод да се види", коментира магистрат от градския съд и добави, че колегите са бесни, защото "не е създадена читава организация за нищо."

Въпреки серията от скандали през последните няколко седмици (първо с делото КТБ, после с делото "Белведере") председателят на съда Владимира Янева не е изразявала публично становище. Две медийни изяви имаше нейният заместник Богдана Желявска, която обаче така и не успя да разсее съмненията за злоупотреби при определянето на съдии на случаен принцип по делата. Съдии от СГС коментираха пред "Капитал", че някои от твърденията на Желявска са открити неистини, като например това, че делата по молби за несъстоятелност се разпределят в деня на постъпването им. Въпреки скандалите ВСС продължава да бездейства дори и по повод отказа на ръководството на СГС да изпълни препоръките, отправени след проверката по делото КТБ.



Гласувай:
1



Няма коментари
Търсене

За този блог
Автор: kolevm38
Категория: Изкуство
Прочетен: 10386623
Постинги: 7858
Коментари: 2111
Гласове: 1996
Календар
«  Април, 2024  
ПВСЧПСН
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930