Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
09.01.2014 23:21 - СЛЪНЧЕВИИЯТ ВЯТЪР НОСИ КЪМ ЗЕМЯТА МАГНИТНА БУРЯ
Автор: kolevm38 Категория: Изкуство   
Прочетен: 660 Коментари: 0 Гласове:
1


Постингът е бил сред най-популярни в категория в Blog.bg
08.01.2014Г.
Слънчевият вятър носи към Земята магнитна буря image

© Фото: Flickr.com/NASA Goddard Photo and Video/cc-by

Човечеството се готви да поеме удар на космическата стихия – серия от мощни изригвания на Слънцето, станали на 7 януари, в близко време ще предизвикат на Земята силна магнитна буря. „Гласът на Русия” научи от експерти, какви последици ни очакват от магнитната буря.

Според учените, сегашното изхвърляне на слънчева плазма е едно от най-мощните през последните години. На първо място това е свързано с факта, че изригванията станали в централната част на слънчевата повърхност, т.н. ударно място на Слънцето. Както разказа в ефира на „Гласът на Русия” астрономът Игор Никулин, това обяснява интензивността на въздействието на Земята:

- Изригванията, ставащи близо до слънчевия край, рядко оказват влияние на земната магнитосфера. А онези, които стават близо до центъра, най-често предизвикват магнитна буря. При това те въздействат не само на магнитното поле, но и на спътниците, и на биосферата, в това число и на хората.

Облакът със заредени частици, които по различни оценки ще достигне нашата планета в течение на половин денонощие, ще се натъкне на магнитното поле на Земята, което е своебразен щит, защитаващ ни от космическата радиация. Но силата на удара ще бъде такава, че в атмосферните слоеве на планетата ще започнат много силни магнитни смущения. Това може да доведе да неприятни последици, смята ученият секретар от Института по обща физика на Руската академия на науките Степан Андреев:

- Преди всичко ще пострадат спътниковите съобщения. Заредените частици внасят смущения в магнитосферата и стратосферата, които са онази среда, която е свързана с предаването на информация и разпространение на радиовълни. Когато се наблюдаваха най-мощните изригвания на Слънцето, то радиовръзките буквално бяха блокирани за известно време.

Сериозно влияние магнитната буря ще окаже също на хората, зависими от метеорологичните условия. Преди всичко това засяга онези, които страдат от хронични сърдечно-съдови заболявания. Но смущенията в магнитосферата могат да окажат влияние и на напълно здрави хора, отбеляза в беседа с „Гласът на Русия” експертът Александър Мелерзанов:

- Хората започват да чувстват болки в главата, появява се безпокойство, сънят се нарушава. Може да има и други прояви, но това вече е индивидуално. Като правило, увеличава се количеството на посещения на лечебни заведения, преди всичко от възрастни хора.

Експерти твърдят, че магнитната буря е глобално явление и не може да се предпазим от него. Заедно с това те смятат, че смущенията в магнитосферата на Земята могат да предизвикат приятни емоции – напълно е възможно жителите на някои региони на планетата от средните ширини да видят северно сияние – явление, което обикновено може да се наблюдава само отвъд полярния кръг.

Мненията на редакцията и на автора могат да не съвпадат.

Павел Силаев



Гласувай:
1



Няма коментари
Търсене

За този блог
Автор: kolevm38
Категория: Изкуство
Прочетен: 10316158
Постинги: 7858
Коментари: 2111
Гласове: 1991
Календар
«  Март, 2024  
ПВСЧПСН
123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728293031