Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
30.07.2013 15:18 - БЪЛГАРИЯ ПО НОВ ПЪТ НА УПРАВЛЕНИЕ И РАЗВИТИЕ
Автор: kolevm38 Категория: Изкуство   
Прочетен: 1082 Коментари: 0 Гласове:
1



V

БЪЛГАРИЯ – ПО НОВ ПЪТ  ЗА УПРАВЛЕНИЕ  И РАЗВИТИЕ

За да се смени цялостната система на управление на България, за да се поеме нов път на развитие е необходимо да се премине час по-скоро към редица изменения и допълнения или по-точно цялостно отхвърляне на съществуващия  неолиберален  подход на управление. За това трябва да се започне отначало с изменение и допълнение на избирателния кодекс.

За да се изработи нов избирателен кодекс според мен е необходимо :

-          Избиране на комисия в парламента, която да събира и обработва постъпващите материали. Ако тази комисия се състои от 10 депутати, към тях трябва да се прибавят още  12  от гражданските сдружения.

-          За дискусии по избирателния кодекс да се използват различните форуми, интернет, електронните медии, пресата и други и същите да бъдат разглеждани ,одобрявани, и предлагани в парламентарна зала за  дебати и гласуване.

-          Предлагам да бъдат включени следните предложения :

-          Актуализиране на избирателните списъци след всяка изминала година и преди избори отново да се актуализират. Това е задължения на кметства, общини и райони. Така редовно ще се отстраняват мъртвите и напусналите населеното място лица. Така ще се избегне използването имената на тези лица като редовни избиратели.

-          Да се въведе в избирателните списъци графа „Образователен ценз“. Право на глас да имат  български  граждани навършили 18 години и имат завършено минимум  Vii клас /основно образование/. Нямащите образование с нищо не могат да влияят на местното и държавно  управление. С това ще се намалят до минимум купуването на гласове и от друга страна  ще се провокират малцинствата да изпращат децата си на училище. Въведен образователен  ценз има в много държави по света.

-          Да се въведе по възможност машинно гласуване.

-          Гласуването да стане задължително. Хора, които са в невъзможност да отидат до урните да гласуват да заявяват това  в общините и кметствата за да бъдат снемани от избирателните списъци.

-          Право на глас да имат всички български граждани  навършили 18 години, имащи минимум основно образование и последните 5 години преди  датата на изборите да са живели в България.

-          Всички български граждани живеещи в ЕС да гласуват за страната, в която живеят а не за България.

-          Живеещи български граждани извън ЕС да имат право да гласуват за България само гражданите работещи в чуждите държави на държавна работа за България  и в тези държави  да има една избирателна секция само в посолствата.. Така ще се избегнат злоупотребите с гласове на чуждите граждани.

-          Лишените от граждански права т.е. затворниците да нямат правото на глас, тъй като и нямат граждански права.

-          Лицата с двойно гражданство и не живеещи в България, да имат право да гласуват само за държавата в която живеят, но не и за България. Получава се голям парадокс: Български граждани с мюсюлманско вероизповедание  се зоват повече турци, а заминалите да живеят постоянно в Турция се представят повече за българи. Щом постоянно живеят в Турция нямат законното право да гласуват за БЪЛГАРИЯ.

-          К О М И С И И :

-          Централна избирателна комисия / ЦИК/  в нея могат да вземат участие лица с висше образование  и не членуващи и не симпатизиращи на партии участващи в избирателния процес, т.е. безпартийни. Същите да не се били членове на държавна сигурност.

-          Фирмата, която ще обработва изборните материали да не е обвързана с нито една от партиите участващи в избора.

-          Секционни избирателни комисии: В състава на тези комисии да бъдат включвани само лица необвързани и несимпатизиращи на партии участващи в избора. В избирателните секции могат да присъстват като представители  на партиите участващи в изборите   само с предварително представено писмо от партията , която представя. След приключване на изборния ден и преброяване на бюлетините, тези партийни представители да присъстват при четенето , поставянето и  запечатването на бюлетините в чувала, като съставят протокол подписан от всички наблюдатели, че бюлетините в чувала отговарят на секционния протокол

-          Бюлетините да се печатат само в печатницата на БНБ.

-          Колата, която  ще превозва бюлетините да бъде предварително прегледана и да бъде придружена от органите на МВР.

-          Бюлетини не могат да се пренасят с коли не проверени от МВР.

-          Право на участие в изборите : Право на участие в изборите имат всички партии редовно регистрирани съгласно закона.

-          Предлагам всички съществуващи партии, парламентарни и извън парламентарни създадени до 30 Юни 2013 година да бъдат обявени извън  закона и да бъдат разпуснати, тъй като за тези 24 години малко или много са влияли на обществото за неговото незавидно положение и с действията или бездействията си са допринесли за разединението на нацията. Да се създадат нови партии  с нови инициали, а не с тези , които разсипаха България..  Да се забрани на партиите  да присвояват  отделни цветове, защото това води също до разцепление.

-          Да се спре издръжката на партиите от държавния  бюджет . Ненормално е най-бедната държава в ЕС с най-нисък ръст на брутния вътрешен продукт на глава от населението и да дава най-много пари за един изборен глас от една партия. Това доведе до създаването над 140 партии в България, които се подхранват от бюджета, даже и не парламентарно поставените. Ако се дават средства за всеки глас от бюджета те трябва да бъдат най-малко от всички държави в ЕС, които имат такава практика. Аз съм да не се дават никакви средства на партиите. Всяка партия да се издържа от членския внос и дарения, които могат да получават, но техния размер  да бъде определен от  народното събрание.

-          Необходимо е гражданските сдружения вместо да стачкуват да седнат на масата, да се обединят в една партия  на единомислещи примерно ПБГ / Партия български глас/ или нещо от този род, да я регистрират, да създадат местни структури и така да се включат в управлението. Ако не се създадат такива партии, независимо какъв избирателен кодекс ще бъде изработен, вярвайте ми пак ще се повтори старото статукво..

-          Трябва да се  позволи на народното събрание и правителството да приеме необходимите закони, да помогне на  дребния и среден бизнес, да създаде повече работни места, да намалят  лицензиозните  режими, да се разплатят с фирмите, да се възстанови ДДС на фирмите и още  редица други мероприятия залегнали в програмата на г-н Орешарски.

-          Искането на оставка на този етап е несериозно.

-          Ликвидирането на старите партии и създаването на нови е единственото решение да се смени системата, но в ръководствата на новите партии на републиканско и местно ниво не трябва да бъдат включвани лица от  старите партии. Само тогава народът ще повярва, че може да се промени системата. Това е дълъг процес и за това мисля , че можем да говорим за избори от м.Май  до м. Ноември 2014 година. До тогава трябва да се създадат тези партии, а народното събрание да започне подготовка за избиране на Велико народно събрание, което да бъде избрано не на партиен принцип, а в него да влязат хора специалисти, законотворци  от всички браншове.

-          Да се започне дискусия за изменение и допълнение на конституцията. Да се използват всички форуми, интернет, електронните медии , телевизии и печат. Всеки  гражданин да може да прави предложение за допълнение и изменение на конституцията.

-          Народното събрание да избере компетентна комисия от народни представители, която да включва и компетентни лица от гражданските сдружения, които да обобщават получените материали.

-          Ето и някои мои предложения:

-          Народните представители, министри, областни управители, кметове и председатели на Общински съвети и други изборни длъжности да нямат право да заемат горните длъжности последователно повече от два мандата.

-          Всичките изброени по горе длъжности да могат да  бъдат отзовавани в случай на  недобросъвестно изпълнение на задачите за които са избрани или са замесени в корупционни практики и други не законосъобразни постъпки.

-          Отзоваването да може да се поиска от 1/3 от избирателите  в района или от партията, която го е издигнала в района.

-          Народните представители да имат имунитет само за работата свързана с тяхното участие в НС.

-          Не е необходимо прокурор да иска разрешение от народното събрание за сваляне  на имунитета на  провинил се  народен представител, който трябва да бъде задържан. Така е на всякъде по света. Пресен пример е как полицията в Чехословакия влиза в парламента и закопчава народен представител. Те не са нищо повече от народа и както мен биха закопчали при нарушение, какво народния представител е  нещо повече от мен като ние сме го избрали за народен представител и за това е длъжен да отговаря наравно с нас. Всеки народен представител трябва да участва  в пленарните заседания защото за това сме ги избрали. Не може 40 дни да не влиза в парламента и да му се даде 800 лева заплата. И аз бих станал депутат за 800 лева и да не ходя на работа, когато хиляди в България работят като волове за по 340 лева и от тях им удържат за да има за бюджета да изхранваме и тези които не посещават пленарните заседания . Каква е тази безотговорност, а се гласят пак да управляват. За тях няма ли кодекс. Аз, ако не отида три последователни дни на работа ще ме уволнят дисциплинарно. На такива не трябва да им давате не по 800 лева, нещо повече а за обедите трябва да си плащат защото не са работили. нищо не трябва да получават. Не може да се чувстват като недосегаеми защото да ги оставим една година на 340 лева месечна заплата да ги видим как ще преживяват .

-          Народните представители трябва да си получават само редовната заплата . Това, че работят в различни  и по няколко комисии не трябва да получават допълнително възнаграждение защото това е работа в едно и също време и не е извънреден труд. Получават допълнителни възнаграждения за специалисти за секретарки и  други подобни, които рядко ползват но парите им прибират в джобовете си. Взимат милиони, които не ги заслужават. Тези милиони могат да бъдат икономисани за бюджета. Много бих искал да знам колко е годишния бюджет на народното събрание. Сигурно е много по-голям от бюджета на столична община. Интересува ме също колко милиона  годишно насипваме на всички парламентарни и извън парламентарни партии и за какво се харчат тези пари, сметната палата държи ли сметка  за какво се прахосват. Сигурно е че с голяма час от тях се купуват гласове.

-          Предлагам също всички прокурори и съдии от републиканско и местно ниво да бъдат избирани и отзовавани от избирателите ако не изпълняват съвестно задълженията си или ако са корумпирани. Така искат не искат ще си гледат съвестно  работата  .

-          Комисията, която ще обработва предложенията и допълненията за нова конституция, да разгледа подобни конституции например  на Норвегия,  Дания, Холандия, Белгия,  Унгария и други. От всяка да се вземе най-хубавото и заедно с предложенията и направените допълнения да сътворим един голям проект отговарящ на европейските изисквания, който да бъде предложен за разискване в парламента.

-                 Следва :





Гласувай:
1



Няма коментари
Търсене

За този блог
Автор: kolevm38
Категория: Изкуство
Прочетен: 10376117
Постинги: 7858
Коментари: 2111
Гласове: 1996
Календар
«  Април, 2024  
ПВСЧПСН
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930