Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
23.07.2013 21:29 - "АКУЛИТЕ НА КАПИТАЛИЗМА" В БЪЛГАРИЯ
Автор: kolevm38 Категория: Изкуство   
Прочетен: 2410 Коментари: 0 Гласове:
1



v 29.05 13:20 - “Акулите на капитализма” в България http://worldtodaybg.com Автор: nikikm Категория: Политика   image
1

imageРодната икономика – “трофей” на частни (наши или чужди) инвеститори

Само при наличието на богато въображение нашата икономика може да се нарече “общонародна”, т.е. “българска”. Тя е “общонародна”, т.е. “българска” само по причина, че фирмите осъществяват производствената си дейност на територията на Република България, занимавайки се с експлоатация на природните ресурси и гражданите на нашата държава.

За преките и непреки методи за ограбване икономиката от частния капитал

Всички финансови резултати от производствената и търговска дейност в България (простично казано, печалбата) на едрия и средния бизнес се изнасят извън страната. Много от тези фирми дори не плащат данъци в българската хазна. При това едрия и среден бизнес често имат особен юридически статус, те са извън рамките на българската съдебна система, имат мощен съдебен “тил” извън България.

imageДнес практически целия едър и среден бизнес в “българската” икономика може да се раздели на две групи: а) такива, които са собственост и се управляват от чуждестранни инвеститори; б) такива, които принадлежат на олигарси, които си самоотгледахме и които управляват от високата на офшорна юрисдикция.

Границата между двете споменати групи е достатъчно условна. Така например, зад термина “чуждестранни инвеститори” достатъчно често се крият наши богати сънародници, които са подставени лица или лобисти на компании (най-често в офшорки), които по нелегални канали са извели извън граница капитали от България, а после отново стоварват тези капитали в държавата ни под “‘чуждо знаме”. В същото време действително чуждестранните инвеститори често пристигат в България не направо от такива държави като САЩ, Германия или Великобритания, а от офшорки.

Неслучайно правя това деление – за да покажа двата основни механизма на разграбване от “чуждестранния” капитал на родната ни икономика, която би трябвало да е общонародна собственост. Защо общонародна? Защото родната икономика би трябвало да обслужва интересите на мнозинството граждани на държавата, а това е народа. Родната икономика би трябвало да плаща достатъчно, за да й се позволява да експлоатира природните ресурси, принадлежащи по Конституция на целия български народ. Прави ли го? Разбира се, че не! Ограбва ли частния едър и среден бизнес народа си по този начин? Разбира се, че да!

Дали чрез термина “‘чуждестранни инвестиции” се прокрадва разграбване на държавата ни в прав текст?

imageРазбира се, че да. Резултатите са вече видни и с просто око. Методът, основаващ се на използването на офшорки и частни едри и средни фирми за управление на активите на България, на пръв поглед, няма отношение към разграбването от страната. Но всъщност това е много ефективен, макар и непряк метод за установяване на контрол над родната ни икономика. Именно чрез него световният финансов елит ще установи (а и май вече го направи) ПЪЛЕН КОНТРОЛ над българската икономика. Именно чрез офшорките и едрите и средни частни фирми, които обслужват стратегическите отрасли в българската икономика, световният финансов елит в най-скоро време окончателно ще ЕКСПРОПРИИРА България!

Сега да разгледаме по-подробно как в прав текст се открадна общонародната ни българска икономика с помощта на родни и чуждестранни инвеститори.

Чуждестранният капитал – “вампирът” в тялото на България

Чуждестранните инвестиции в страната се появиха веднага след края на социалистическа България. За над 20 години “демократичност” в България нашите властници се изприщиха да повтарят една и съща мантра – за необходимостта да привлечем в икономиката чуждестранни инвеститори – като важно условия за провеждането на социално-икономическите реформи, които смятаха, че трябва да извършат по пътя на установяване на капитализма в държавата ни. Чуждестранните инвестиции се привличаха в три основни техни формата:  а) преки инвестиции; б) портфейлни инвестиции; в) прочие инвестиции. Преките инвестиции представляват притежаване на големи пакети акции (част от уставния капитал), което дава възможността да се участва в управлението и да се контролира обектът на инвестициите (завод, фабрика…). Портфейлните инвестиции са вложения в ценни книжа (акции, облигации), които дават право да се получават проценти и дивиденти, но не гарантират контрол над обекта на инвестициите. Прочие (другите) инвестиции са заеми, търговски и банкови кредити.

imageДнес вече всеки може да се разрови успешно в интернет и сам да открие колко е общият обем от частни чуждестранни инвестиции в България, колко са преките, портфейлните и другите такива. А всеки може и да помисли и върху следното – дали пък така наречените “портфейлни инвестиции” (които в същността си са ценни книжа) нямат ярко изразена спекулативна природа?

Ако сте си направили труда да се поразровите по темата, със сигурност ще си помислите, че портфейлни инвеститори (чуждестранни или родни ЧАСТНИ такива) в големия си обем изнасят повече активи от България, отколкото вкарват в нашата икономика. Простичко казано, няма наплив на портфейлни инвеститори, които да не искат да упражняват контрол над родната иконимика, а само да получават дивиденти от работата й. Няма портфейлни инвеститори и сред родните ЧАСТНИ бизнесмени, които мълчаливо експлоатират природните ресурси на държавата. Те тихично си добиват общонародните ни полезни изкопаеми и пак тихичко НЕ искат да получават само процент или дивидент от печалбата, а държат ЦЯЛАТА  печалба (или почти цялата) да се стоварва в личните им джобове.

Защо “демократичната” ни власт вече повече от 20 години е съгласна цялата печалба в стратегическите ни отрасли да влиза в частни джобове, а да не е държавна, всеки може да прецени – ако ‘човек мисли по всички правила на логиката, с които природата е дарила мозъка му. Ако от мисленето някой от нас реши, че всичкото това грабене на общонародната ни собственост се върши “за благото на народа”, значи “мислещият” субект НЕ Е в ред, т.е. болен е.

Не е лошо вече да отбележим, че чуждестранните и родни частни инвестиции в българската икономика фактически се превърнаха в мощен вакуум, който изсмуква материалните и финансови ресурси от страната.

imageСега ви приканвам всеки поотделно да си направи проучването и да изчисли колко по обем са инвестициите от 1995 до 2012 г. После всеки да си изчисли (според публикуваната в пространството информация) колко милиона са изнесени от страната за този период. Аз го направих, но за да не кажете, че ви облъчвам с моите идеологически сплетни, ще ви кажа само, че корем ще ви заболи от откраднатото. Ами да, просто се разровете и проверете какви доходи във вид на дивиденти и проценти е получила държавата ни от експлоатацията на общонародните ни полезни изкопаеми само, както и от жестоката разпродажба на уж неработещите ни държавни предприятия на частни инвеститори – български или чужди. Изчислете колко печалба биха докарали на народа ни тези уж неработещи държавни предприятия при умело държавно стопанисване и какви са загубите за народа ни от пиратското разграбване на общонародната ни собственост. После пак изчислете колко пари са изнесени от държавата. Затова ще ви заболи корем!

Защото ще излезе, че “планината роди мишка”.

И друго имам да ви казвам по темата: а някой да ви е светнал, че ежегодно от държавата ни се изнасят милиони чрез съмнителен експорт на капитал? В тези мръсни сделки участват и родни, и чужди бизнесмени. Не е тайна, че значителна част от печалбата, получавана от чуждестранни или родни инвеститори (разбирай приватизатори) се изнася от страната не под формата на дивиденти и проценти, а чрез прилагане на механизма за занижените експортни цени и завишените импортни цени (например, доставките извън граница на необходимите за производството елементи за комплектоване и пр.) Та родните и чужди инвеститори съвсем не искат да смачкат печалбата си, а да я увеличат, нали знаете. А увеличаването на мечтаната печалба става най-вече чрез ценови и други манипулации. Например, чрез оформяне на договори за получаване извън граница на фиктивни услуги. Както и чрез договори за раздаване на консултантски услуги във и извън България.

Впрочем, за всичките “демократични” години от съществуването на приватизаторите (чужди или родни частни такива) става ясно, че те са такива “пиявици” за народа, че ни е бедна фантазия с колко са ощетили всеки един български гражданин. Дали е истина това, че те работят за обратната страна на народа (т.е. в ущърб на народа), при това с нарастващо ускорение на обратното, преценете сами!

За оценката от присъствието на ЧАСТНИ родни приватизатори в българската икономика може да се съди и по други фактори, съотнесени към наличието на същите по време на т.нар. “социалистическо развитие” на държавата ни. Например, обем на продажбите, численост на заетите в производството, инвестиции в основен капитал… И тук ще ви заболи корем!

Истината е, че пълната кражба на българската икономика от ЧАСТЕН роден или чуждестранен капитал е близо до финала си!

Почти няма вече какво да се открадне. Останалите парченца от българската икономика ще се раздават на други родни или чуждестранни капиталисти в рамките на обявената от правителството финална приватизация на държавните активи. Няма поводи за оптимизъм – всичко ще бъде ошушкано!

Впрочем, властващите за тези над 20 години не се спряха да твърдят, че чуждестранният капитал и ЧАСТНАТА собственост върху заводите, фабриките и прочие…ще модернизират икономиката ни. Никаква модернизация в действителност не се наблюдава: зад инвестициите се скрива строителство на търговски центрове, сгради за офиси и хотелски комплекси…Не мирише на никакви нови технологии, нали?!

Другата истина е, че НЕдържавни фирми завладяха родния ни пазар. Страната ни се наводни с чужди стоки, преодолявайки доскоро бариерите на импортните мита. В частни ръце са вече ВСИЧКИ предприятия, които преработват селскостопанска продукция (държавните бяха умишлено унищожени), ВСИЧКИ предприятия, които произвеждат хранителна продукция (държавните пак бяха умишлено унищожени)…

Няма държавен отрасъл, който да беше оставен да работи нормално.

Няма!

Всички отрасли бяха унищожени – за да се продадат за шепа стотинки на частници, които от следващия ден мощно да финансират благодетелите си.

Има и още една проста истина, която е време всички да осъзнаем – че международните кредитори, към които с непрестанен напоризъм подтикват държавата ни властниците от прехода, са не нещо друго, а обикновени капиталистически “акули“. Те други не могат да бъдат!

А се оказва, че родната ни икономика я подтикват с всички сили към алчната паст на същите тези капиталистически “кредитни акули”.

Е, нима не излиза, че нашите собствени “демократични” властници не изпълняват своята основна функция – да обезпечат ръста на българската икономика и благоденствието на собствения си народ!

Време е да приемем за факт глобалната истина за катастрофата на България: властниците на прехода извършиха ЕКСПРОПРИАЦИЯТА на България!
Т.е. те застанаха на страната на световната финансова олигархия!

Защото обезкръвената българска икономика беше превърната в лека плячка за капиталистическите “акули” – транснационалните банки и корпорации.

И на верния им роден слугинаж!

Това е положението, братчета.

Силно се надявам хард-дискът ви най-после да се е наместил!

Ако продължава да дава накъсо, повредата не е в моя телевизор!

Автор: Петя Паликрушева





Гласувай:
1



Няма коментари
Търсене

За този блог
Автор: kolevm38
Категория: Изкуство
Прочетен: 10314912
Постинги: 7858
Коментари: 2111
Гласове: 1991
Календар
«  Март, 2024  
ПВСЧПСН
123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728293031