Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
06.12.2014 20:38 - БЪЛГАРИТЕ, КОИТО СЪЗДАДОХА ЕЛАДА
Автор: kolevm38 Категория: История   
Прочетен: 3902 Коментари: 0 Гласове:
2


Постингът е бил сред най-популярни в категория в Blog.bg

image image

                БЪЛГАРИТЕ, КОИТО СЪЗДАДОХА ЕЛАДА

 

 

Това е може би най-провокативното заглавие на мой постинг, но целта ми не е да провокирам, а да изясня някои неща. Да, общоприето е да свърваме Елада и елини с нашите южни съседи. Това го правим не само ние, но и цял свят... просто всеки се е съгласил с дадената му информация. Обаче не всичко, което е прието от всички е верно, точно и справедливо.

 

Един буден човек би трябвало да търси истината и да не спира докато не я намери. Тя може да е потулена надълбоко, а желаещите да я видят почти винаги ще бъдат охулени и нападани...и въпреки това си струва, най-вече за нас българите си струва да разберем някои важни подробности от древната ни история. Този постинг ще покаже донякъде защо с такъв фанатизъм корените ни бяха запокитени в далечната Азия. Ще се разбере каква е била старата ни слава и докъде са се простирали земите ни.

 

Днес всеки грък вярва, че дедите му носят с право името елини и, че то винаги им е принадлежало. Така са били учени хората, те не са виновни за това, че им е дадена неверна и непълна информация. Лъжите са се повтаряли упорито през вековете и са успели да покрият истината с гъста мъгла, която ще бъде разсеяна едиствено и само с безпристрастното разглеждане на фактите. Ето ги и тях:

 

Старият географ Страбон твърди, че в дълбока древност цялата територия на Гърция е била обитавана от варвари [1] VII. 7.1 , т.е. племена напълно различни от гърците. Кои са тези хора пояснява Херодот пишейки, че в отминалите времена Гърция е носила името Пеласгия [2] II- 56. На друго място Страбон допълва, че Атика е принадлежала някога на траките [1], т.е. трако-пласгите са най-старите жители на Гърция. Владели са не само континенталната територия, но също и острови като Крит, Лемнос, Имброс и Лесбос [1] V. 5, 2 – 4.

 

Пеласгите безспорно са били високо развити, не случайно са наречени богоравни [1] V. 5, 2 – 4 . Плиний твърди, че ( не гърците), а пелазгите са занесли първата азбука в Лациум ( родното място на латините) [3] VII. LVI- 192-195. Според Диодор Сицилийски траките Орфей и Линей са писали с пеласгийската азбука [4] стр. 208. 

 

Къде обаче изчезват тези силни, способни, богоравни хора....и най-вече защо? Пак старите извори ще ни помогнат да разберем тази загадка. Страбон разказва за бита на пеласгите и обяснява, че те мигрирали със сезоните [1] V-2-4 ( както правеха българските животновъди от Беломорска Тракия преди тя да ни бъде отнета). Т.е. от ранна пролет до късна есен селищата на пеласгите са били обитавани предимно от жени, деца и старци, които са лесна плячка за пирати и грабители. Разбира древните пеласгийски градове са имали и въоръжена охрана, но след Троянската война голяма част от тази охрана ( военната аристокрация) е загубена, друга част заминава на север и се установява в Тракия. За дошлите от Африка данайци* е било сравнително лесно да се наложат и да асимилират коренното население. Херодот и Страбон обясняват на няколко места, че гърците са успели лесно да претопят пеласгите [1] V. 5, 2 – 4  [2] I-58... а прочетем ли Омир ще разберем, че данаевите потомци са си присвоили дори и името на народа, които са успели да претопят. В XVI-та книга на “Илиада” старият поет споменава едно жреческо племе – селите**.

Те са били служители на оракулът на Зевс в Додона. Първоначално Зевс е пеласгийски бог [1] VII-7-10. По-късно гърците го приемат в пантеона си и днес всеки го счита ( макар и неправлино) за гръцко божество. Понеже името на селите е било символ за святост и уважение, пришълците си го присвояват. От малко жреческо племе на селите  не остава нищо, но пък името им се обезсмъртява.

 

Тъй като езикът на нашествениците е бил различен, сели бива превърнато на ели, а от там и на елини***. Да, заклетите врагове на три български царства носят име, което всъщност е наше. Сели няма абсолютно никакъв смисъл на гръцки, то е свързано с българската дума село и означава заселени. Селите са били жреци и не са скитали заедно с другите пеласги защото е трябвало да поддържат и обслужват светилището на своят бог Зевс.

 

За да прикрият стореното старите гърци създават огромно количество заблуди. Траките бяха най-нагло превърнати на азиатски пришълци, всяко късче информация показваща изконните права на българите върху Тракия, а и Гърция беше укрито. Скри се заслугата на пеласгите по отношение на разпространението на азбуката. Построяването на Коринт, Тиринт, Микена и др. се приписа на южните ни съседи, макар тези названия на величествени древни градове да нямат обяснение на гръцки. Сам Джон Чадуик призна това [5] стр. 1. Това обаче не попречи на безсъвестни личности да обявят пеласгите за не индо-европейски народ ( няма народ – няма проблем). Никой обаче не обясни защо българите имат в речника си пеласгийски думи...чиято етимология е българска! Обяснението е едно – българите са древен европейски народ, чийто предци трако-пеласгите са създали първата високо развита цивилизация, но тези, на които са помогнали почти са успели да ги унищожат. За съжаление обаче истината не оттърва на определена група изключително влиятелни хора. Те се страхуват да не би старите господари на Европа да се пробудят и да възврнат старата си сила, страхуват се и от отмъщението за гаврите с нашата история...
А ако само се бяха вгледали добре в нас, ако знаеха, че ние не само вдигахме робите на бунт, но и бяхме най-ревностните проповедници на опрощението и любовта може би нямаше така да треперят и трескаво да търсят нови способи да продължат старите заблуди...

 

Затова нека винаги показваме истинското си лице, това на честните, добрите, трудолюбивите и горди българи. Всеки може да мъсти, само благородникът е в състояние да прости, нека докажем, че сме такива!

 

 

 

Поднасям извиненията си на всички гръцки граждани, които биха се почувствали засегнати от тази работа. Не желая да обиждам и унижавам никого, само търся истината. Нека тези, които не са съгласни с виждането ми спокойно и културно да поднесат своите аргументи. Рано, или късно истината трябва да дойде на мястото си.

 

 

Използвана литература и пояснения:

 

1.Strabo, Geography, Harvard University Press, London, 1923

2.Herodotus, Histories, Wordsworth Editions Limited, Hertfordshire, 1996;

3.Pliny, Natural History, Harvard University Press , London, 1942;

4. Historical Library of Diodorus the Sicilian, printed by W. Mc Dowell, London, 1814

5.J. Chadwick, The Mycenaean world, Cambridge University Press, Cambridge, 2005

* Гърците не идват наведнъж, а постепенно, първоначално са били дори съюзници на пелазгите. Заселването на данайците в Европа е дълга тема и тя ще бъде разгледана в отделен постинг.

 

** Явно клон на селите е имало и в Тракия, за това свидетелства древният топоним Селимбрия, което означава местото на заселените. Селим отговаря на старобългарското Селям – на селяните, на заселените, а брия означава голямо населено място, събор. Брия идва от брати, т.е. събирам, акумулирам в едно. Думата село е много стара, тя е сродна на санскритската САЛИНА – заселен, живеещ на едно място.

 

*** Гърците изпускат нашето С и до ден днешен, те наричат солта алс.

 

 

 

Нагоре



Гласувай:
2



Няма коментари
Търсене

За този блог
Автор: kolevm38
Категория: Изкуство
Прочетен: 10317074
Постинги: 7858
Коментари: 2111
Гласове: 1991
Календар
«  Март, 2024  
ПВСЧПСН
123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728293031