Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
07.12.2014 22:29 - В КЛИНИЧНА СМЪРТ СДС ЧУКНА 25 ГОДИНИ, ПРАВИ КОКТЕЙЛ ВМЕСТО ПОМЕН
Автор: kolevm38 Категория: Други   
Прочетен: 463 Коментари: 0 Гласове:
1


Постингът е бил сред най-популярни в категория в Blog.bg
В клинична смърт СДС чукна 25 години, прави коктейл вместо помен Последна редакция на 07/12/14 11:29       image

Първите митинги в София

2014-08-21 21:58:00 Провала на Синята идея превръна милиони българи в скептици и носталгици по времето на Живков

Днес се навършват 25 години от създаването на СДС и старта на синята идея, която беше обзела милиони българи.

Преди 25 години антикомунистическата опозиция в България се обединява, за да се противопостави на тоталитарната комунистическа система, БКП и ДС.

Учредители на СДС стават независимия профсъюз „Подкрепа", гражданските сдружения „Екогласност", Независимото дружество за защита на човешките права, Клубовете в подкрепа на гласността и преустройството, Комитета за защита на религиозните права, свободата на съвестта и духовните ценности, Независимото студентско дружество, Движение „Гражданска инициатива", както и възстановените партии БРСДП/о/ и БЗНС „Никола Петков".

Съюзът се изгражда като коалиция, с равни права на всички участници. Непосредствено след учредяването му към него се присъединяват възстановените стари партии Радикал-демократическата партия в България и Демократическата партия, както и новосъздадените Зелена партия, Обединен демократичен център и Нова социалдемократическа партия. Сред личностите, които инициират и реализират това обединение са имената на известни български интелектуалци, репресирани от комунистическия режим стари дейци на забранените по време на комунизма политически партии, както и много млади хора. Редом до тях обаче лидерски места заемат инфилтрирани агенти на ДС и трансформиращата се в БСП – БКП. Компроматите, отлюспванията и разцепването на десницата се превръщат почти в неин родов белег.

За 25 години преход СДС управлява два пъти държавата – с правителствата на Филип Димитров и на Иван Костов, но не успя да извърши реформите, които исторически се очакваха от нея. Вместо трансформиране на тоталитарна България в модерна държава, днес върху СДС висят греховете за неприетите закони за лустрация и пълно отваряне на архивите на ДС, измамническата приватизация с РМД-та, провал в съдебната реформа и битката с мафията. За 25 години много от лидерите на синята идея се превърнаха в символи на мафията и безогледния крадлив преход. Политическото си дъно СДС удари през пролетта на 2013 г. когато за първи път в новата история изпадна от българския парламент.

Днес СДС е най-неуверената и компромисна част от Реформаторския блок и положително извън него едва ли би присъствала в Народното събрание. Реално обаче номенклатурата от „Раковска”134 е част от новото коалиционно правителство и даже имат син министър на икономиката.

От голямата синя идея, която събираше хиляди на митинги сега е останала само празната от съдържание марка, към която вече никой не проявява интерес. СДС просто е в мълчалива клинична смърт.

Затова и юбилеят няма да бъде отбелязан с многохиляден митинг пред „Александър Невски”, а номенклатурно – с тържествен коктейл в ресторанта „Синя лъв” днес. Такова странно съобщение разпространи софийската организация, сякаш за да обори слуховете, че Синята идея е реално мъртва.

Хроничните болести в Синята партия превърнаха за четвърт век милиони българи в скептици и носталгици по времето на Живков.





Гласувай:
1



Няма коментари
Търсене

За този блог
Автор: kolevm38
Категория: Изкуство
Прочетен: 10315611
Постинги: 7858
Коментари: 2111
Гласове: 1991
Календар
«  Март, 2024  
ПВСЧПСН
123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728293031