Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
20.12.2010 21:22 - Празник на Пелина в село Змейово - Старозагорско
Автор: pitagorid Категория: Туризъм   
Прочетен: 27189 Коментари: 15 Гласове:
21

Последна промяна: 29.10.2012 22:57

Постингът е бил сред най-популярни в категория в Blog.bg
Празник на Пелина в село Змейово - Старозагорско

На 8 км северно от областния град Стара Загора, на два км източно от прохода, свързващ Стара Загора с Казанлъшкото поле през Средна (Сърнена) гора, току в полите на отдавна изгасналия вулкан "Бетера" се намира китното полупланинско село Змейово. Днес селото наброява около 700 жители, но поради близостта си до областния център, много старозагорци имат там вили. Все повече се наблюдава явлението, по заможни жители на града да предпочитат да живеят в Змейово, поради изключително чистия въздух.
Повече за историята на с. Змейово, област Стара Загора можете да научите ако прочетете електронното издание на книгата "Змейово минало" написана от офицера от запаса полковник Стоян Яйджиев Цялата книга можете да видите или изтеглите от тук.
На самия връх "Бетера" се намира малка пещера, известна с името си "Змейова дупка". Легендите разказват, че в тази пещера от векове живее Змей горянин, който в миналото е крадял млади невести. И днес има възрастни хора, които продължават да вярват в това предание и дори твърдят, че са виждали Змея, как влиза в пещерата. Въз основа на тази легенда идва и името на селото - Змейово. До 1902 година селото се е наричало Дервент, което от турски означава проход. Така се нарича и средногорския проход между Стара Загора и Тулово - Дервентски (Змейовски) проход.
В близост до Змейово се намира с. Ягода с прочутите си в миналото минерални извори.
Въпреки че днес много от селата наоколо са западнали, Змейово е запазило своята жизненост. Сега в селото продължава да има читалище, което разполага с активен самодеен танцов състав и библиотека.

image
При нахлуването на Сюлейман паша по времето на Руско-турската освободителна война (1877-1878 г.), Змейово е опожарено и много от жителите му са избити.

image
След освобождението Змейово се възражда за нов живот. По време на войните са дадени също много жертви.

image
Има мемориален паметник с надпис "Българийо, за тебе те умряха" - Иван Вазов, а до него е поставено 76 мм оръдие ветеран от войната.
 
image
В Змейово има условия за селски туризъм - може да се наемат къщи под наем. Също има и два хотела с прилежащи ресторант и механа в стар Български стил.
Празникът на селото е "Никулден". Всяка година на шести декември се прави събор на селото, който е съпроводен с много веселба, вино и задължителната скумрия на скара.
Но наред с прочутата легенда за Змея горянин,Змейово е прочуто и с оригиналния Змейовски Пелин, който се произвежда тук и е прочут в цялата страна. Всяка година в съботата около Игнажден (20.12) се провежда Празник на Пелина. Тази година на 18 декември имах щастието да присъствам на този празник, за който искам да ви разкажа.

image
По традиция на този празник се провежда представяне на най-добрите производители на наложен змейовски пелин от селото.

Вижте краткото видео по-долу.
За да гледате видео клипа на цял екран, щракнете върху него за да влезете в youtube.com. После изберете висока резолюция 720р и щракнете върху бутона за цял екран.




Специално жури от трима дегустатори прави анонимна оценка на пелина на всеки един от производителите и накрая се излъчва победителя.

image
image
image
На таз годишния конкурс се явиха 16 производители. Победител се оказа единствената жена участничка - Златка ЛЕСОВА.

image
Златка Лесова - Победител в конкурса
По време на празника местният театрален състав изнесе кратка програма.

image
image
image
image
В самодейния състав участваше и настоящия независим кмет на Змейово Никола Пеев

image
Кметът Никола Пеев
Пред читалището се разгаряше веселбата. Пелин се лееше и продаваше в изобилие.

image
image
image
image
image
А наоколо миришеше на кебапчета и кюфтета.

image
Имаше и много гостуващи състави от Стара Загора, Хрищени и др. Особено атрактивни бяха гостите от Националното дружество "Традиция" - клон Нова Загора.

Вижте краткото видео по-долу.



Те представиха униформи и оръжие на четниците по времето на съпротивата против турската робия.

image
image
image
Имаше и гърмежи със стари пищови.
Показваха и стари ножове и ятагани.

image
Един от членовете на дружеството Иван Димитров Стоянов специално за мен направи демонстрация, как се зарежда старинен пищов с халосни заряд. (Вижте видеото по-горе!)

image
image
Снимка за спомен с Иван Стоянов

image
Проверка на изправността на пищова

image
Зареждане с барут от роговия барутник

image
Поставяне на "тапа" от вестникарска хартия вместо истински куршум.

image
Внимание!!!

image
Накрая пищова взе, че гръмна!
Трябва да уточня, че всички демонстрирани оръжия са имитации на оригиналите. Това е строго изискване за опазване на уникални старинни вещи.

Накрая искам де ви запозная с оригиналната рецепта за производството на Змейовски Пелин.
Първият наложен пелин в Змейово е направен от Стоян Христов Найденов - местен чорбаджия, собственик на винарска изба, дюкян и пивница. Той е и авторът на оригиналната рецепта за приготвяне на Змейовски пелин. В негова памет е положена паметна плоча на стената на неговия бивш дюкян.

image

Рецепта за приготвяне на традиционния наложен Змейовски Пелин
За приготвянето на традиционен Змейовски Пелин се необходими следните основни съставни части:
1. Старо, домашно приготвено вино от предишната реколта. Виното може да бъде червено или бяло, но задължително условие е да бъде миналогодишно. Това, "Как се приготвя домашно вино?", тук няма да дискутираме. Количеството на виното зависи от съда, където ще се налага пелинът. Но едно трябва да се знае. От качеството на виното ще зависи и качеството на пелина.
2 Бяло или червено десертно грозде, прясно набрано и много добре почистено от нагнили или наранени зърна. Сортът на гроздето не е от особено значение, но се препоръчват ароматни сортове. Да се избягва сортът Болгар (Афуз). От сорта на гроздето ще зависи и ароматът на пелина. Не се препоръчват традиционните винени сортове грозде (памид, димят и др). Но се допуска използването на ароматни винени сортове.
3. Сушени стръкове "бял" (сладък) пелин. Това е билка, която се бере през лятото и се суши на сянка. Трябва да се прави разлика между така наречения "бял" пелин и "горчив" (див) пелин. Белият пелин е с лек горчив привкус, докато дивия пелин е с много силен горчив вкус.

Ботаническа справка:
Обикновеният пелин (Artemisia absinthium), познат още като бял пелин, е тревисто многогодишно растение от рода Пелини. Разпространено из храсталаци, по тревисти и каменливи места. Обикновеният пелин е използван за отблъскване на бълхи и молци, както и за овкусяване на бира и вино. Аперитивът „вермут (от немското „Wermut“ - пелин) е вино, овкусено с ароматични билки, но най-вече с пелин. Използва се в медицината като тонизиращо, антипиретично и противоглистно средство. Обикновения пелин, съдържащ туйон, се използва и за приготвяне на абсент.
Дивия пелин (Artemisia vulgaris) също e тревисто многогодишно растение. Разпространено е из храсталаци и като бурен покрай селища. Отличава се от повечето видове пелин по листата, които отгоре са тъмнозелени, а отдолу сивобяло влакнести. Дивия пелин е изключително горчив.
( За повече подробности вижте тук.)

4. Малка китка сушен горчив пелин.
5. Синапено семе (хардал) или натриев бензоат.
6. Подправката кориандър.
7. По желание пресни дюли и (или) ябълки обелени и нарязани на кубчета.
За приготвянето на наложения пелин се използва специално буре (бъчва) с правоъгълен или кръгъл отвор в горната част на бурето с големина за свободно прокарване на ръка през него. Отворът се използва за налагане на продуктите на пластове на дъното на бурето. Отворът трябва да има капак, който да го затваря плътно.
Започва се като се слага първия пласт от билката "бял" пелин на стръкове върху дъното на бурето. После се налага един пласт от прясно набраното и почистено десертно грозде. Гроздето се полага с чепките. След това се налага втори пласт от белия пелин и отново грозде. Това продължава до запълване на бурето до една трета от обема му. По желание между пластовете може да се поставят нарязани ябълки или дюли в умерени количества. Тези плодове подобряват вкусовите качества на крайния продукт. Също така за подобряване на аромата и вкуса на пелина, се слагат и начукани зърна кориандър в торбички.
Накрая в бурето се долива старо минало годишно вино до пълното му запълване. В малка торбичка се слага китката горчив пелин и се потапя във виното без да се опира в долните наложени пластове от останалите продукти. За да не започне вторична ферментация на виното от наличието на прясно грозде в подложката, в него се поставя по стара рецепта торбичка със синапено семе. В днешните условия може да се използва натриев бензоат, който пресича ферментацията.
Капакът на бурето се затваря и започва зреенето на пелина. За целта задължително всеки ден пелинът се претака в продължение на 40 дни. След четири-пет дни от началото на зреенето, торбичката с горчив пелин се изважда, защото ако остане до края, пелинът ще стане много силно горчив. По преценка след това може да се добавя извлек от горчив пелин в минимални количества, така че да се достигне оптимално горчивия привкус на пелина.
На четиридесетия ден пелинът е готов за консумация. След изчерпване на продукта от бурето, същата подложка може да се използва за второ зареждане с миналогодишно вино, за получаване на вторичен пелин. Качествата на вторичния пелин са по-лоши от първичния, затова трябва дългогодишен опит на майстора, да коригира вкуса на втората партида.

Това е традиционната рецепта на истинския Змейовски пелин.

image
Разбира се различните производители правят разни варианти на оригиналната рецепта, като понякога се стига и до истински ментета.

По времето на социализма заради пелина, Змейово е посещавано от много именити държавни и местни партийни величия. Един от тях е бих Генерал Добри Джуров. Той е идвал лично в селото за да си подбере най-добрия пелин и е "закупувал" безвъзмездно от местното ТКЗС по 80-100 л.

В ония времена се продаваше една много известна безалкохолна напитка "Етър". Тя е била основния "заместител" на истинското старо вино. Имало производители, които наливали в бурето цели каси от това питие, за "подобряване" на вкусовите качества на пелина.
Тогава е било така, но то къде ли днес не се правят ментета!!

Важно е да се знае че:

Технологията на Змейовския пелин е съвсем различна от другия известен в България Осмарски пелин. За приготвянето на Змейовски пелин, се използва като основа специална настройка и старо вино, а Осмарския пелин е истинско специално приготвено вино по "тайна" рецепта.:)))

Ако искате да опитате оригиналния Змейовски Пелин, това можете да сторите само в село Змейово, Старозагорско.

Заповядайте!!

 



Гласувай:
21



1. hristo27 - Браво, Ванка!
21.12.2010 09:39
За всички, които не знаят за Змейовският пелин и за тези, които не са го опитвали - отлично си го представил тук!
цитирай
2. pitagorid - hristo27
21.12.2010 11:16
Благодаря Ицо!
Наистина Змейовския пелин е истински елексир, особено ако е направен по оригиналната рецепта
цитирай
3. kasnaprolet9999 - Благодаря за рецептата. Моля те да ...
21.12.2010 13:30
Благодаря за рецептата. Моля те да прередактираш тази част, която обхваща ботаническата справка, защото не се чете.Иначе постинга ти е впечатляващ, аз съм писала за лечебните свойства на пелина преди два месеца, ще сложа линк към теб, като го прередактирам. Поздрави!!!
цитирай
4. kasnaprolet9999 - Това е моят постинг за белия пели...
21.12.2010 13:34
Това е моят постинг за белия пелин:
http://kasnaprolet9999.blog.bg/hobi/2010/12/21/.635899
цитирай
5. pitagorid - kasnaprolet9999
21.12.2010 13:53
Сърдечно благодаря за коментара и препратката която ми предостави.
Ще редактирам ботаническата справка с по светъл шрифт
цитирай
6. ckarlet - Всичко българско и родно ме радва ...
21.12.2010 15:32
Всичко българско и родно ме радва изключително много, Рitagorid!
Страхотен постинг за празника на Пелина в село Змейово - Старозагорско!
С удоволствие чета и разглеждам всичко, което публикуваш!
Поздрави!
цитирай
7. pitagorid - ckarlet
21.12.2010 15:47
Благодаря за ласкавите думи. Винаги съм се старал да пиша само хубави неща. Освен пътеписите ми из чужбина имам и много чисто български неща за публикуване. Имам идея да напиша постинг за една вековна традиция на българина - Ритуала около клането на Коледното прасе. Макар този ритуал да изглежда в очите на "европейците" доста варварски, той е неизменна част от празника Коледа. Ще ми бъде трудно да избегна не лицеприятните сцени, но иначе около този ритуал има много-о-о традиция и едва ли ще изчезне в близките 10-20 години.
цитирай
8. анонимен - БРАВО
21.12.2010 22:32
БРАВО ЗА СТАТИЯТА
цитирай
9. yuliya2006 - ИСКАМ РАЗРЕШЕНИЕ ДА КАЧА ПОСТИНГА ...
23.12.2010 23:00
ИСКАМ РАЗРЕШЕНИЕ ДА КАЧА ПОСТИНГА КЪМ ПРОЕКТА

"НА БЪЛГАРИЯ С ЛЮБОВ - ГРАДОВЕ И СЕЛА" трета част

С ОБИЧ ДЖУЛИЯ БЕЛ
цитирай
10. tili - Не обичам пелин, но
06.01.2011 18:32
уважавам традициите. Чудесен пост! Дали да не опитам, а:)))

Честита нова година на неуморимите пътешественици!!!
цитирай
11. pitagorid - tili
07.01.2011 16:34
Благодаря за коментара.
За съжаление традициите не са вече това което бяха.
Колкото до пелина, трябва да опиташ за да се влюбиш в него. НО!!! - Само от автентичния Змейовски пелин. Всичко друго е по-различно!!
цитирай
12. cindy - Здрасти,
11.01.2011 14:23
обичам пелин, но май съм опитвала само осмарски пелин.

Откъде може човек да се снабди със змейовски, освен от Змейово? :)
цитирай
13. pitagorid - cindy
12.01.2011 08:08
За съжаление Змейовски пелин може да се намери само в Змейово. Това е така, защото този пелин не се произвежда в промишлени количества, а само като домашно производство. Осмарския пелин е вид Вермутово вино и е регистрирана марка. Но той се различава от Змейовския по технологията на производство. Преди години Змейовски пелин се произвеждаше в ограничени количества във Винпром - Стара Загора, но в днешни времена, това отдавна е забравено. Да благодарим все пак на местните жители на Змейово, че все още пазят традицията и продължават да си правя Змейовски пелин по оригиналната рецепта.
Заповядайте в Змейово и от там ще си купите истински пелин, ако разбира се вече не се е свършил. :))))
цитирай
14. cindy - Докато заповядам със сигурност ще е свършил
12.01.2011 08:51
Далече ми е, за да се засиля дотам заради един пелин, било то и елексир! :)
цитирай
15. анонимен - Много впечатляваща и полезна ст...
04.08.2011 14:45
Много впечатляваща и полезна статия, наситена с пелинова емоция :)))
цитирай
Търсене

За този блог
Автор: pitagorid
Категория: Други
Прочетен: 3339628
Постинги: 158
Коментари: 1059
Гласове: 3831
Календар
«  Април, 2024  
ПВСЧПСН
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930