Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
20.12.2014 09:00 - ангелската сила на сезоните (тед андрюс)
Автор: bven Категория: Регионални   
Прочетен: 1095 Коментари: 0 Гласове:
5


Постингът е бил сред най-популярни в категория в Blog.bg

Окултното значение на Коледа

За ортодоксалните християни подготовката за Коледа започва четири седмици преди зимното слънцестоене. Този период от време е известен като Коледни пости. В много от тайните учения последните четири седмици на есента - преди зимното слънцестоене - са време на усилено пречистване и подготовка. Полагат се последни усилия за пречистване, преди да се даде живот на Божественото женско начало. Вече разгледахме в първата част на книгата Седемте женски тайнства на християнството. Три от тях са свързани с последните подготовки за енергията на зимното слънцестоене. Те могат да отворят възприемчивостта на индивида към нови откровения за духовното му развитие.
Благовещение

През първата седмица на Коледните пости духовният ученик на Христовите тайнства трябва да насочи вниманието си към развиване на чистотата като сила. Физическата, емоционална, ментална и духовна чистота ще разгърне висшите възможности за отваряне към Божественото женско начало. Тази чистота ще помогне на човек съзнателно да долови небесните царства и божествените същества, които са там през светите дни на зимата. Благовещение е моментът, когато Мария усетила присъствието на Габриел и той й съобщил ролята, която тя ще играе в Христовите тайнства. Ако развиваме чистотата като сила, това може да ни отвори към подобно откровение.

Непорочното зачатие
Второто от Седемте женски тайнства трябва да бъде център на вниманието през втората седмица на коледните пости. Трябва все повече да осъзнаваме, че всички ние можем да приемем Божествената женска мъдрост и любов в собствения си живот. Когато постигнем необходимата чистота, ние се отваряме към обещание за постижение. Тайнството носи божествено обещание за постижение във всичко. Това включва пълно осъзнаване на Аза като отражение на Божественото, но от нас зависи да подготвим и да възприемем изявата на божественото в уникалните условия на собствения си живот.

Светото раждане
Третото от Женските Христови тайнства трябва да бъде център на вниманието през третата и четвърта седмица на постите - последните две седмици преди фактическото зимно слънцестоене. Това е сърцето на Христовите тайнства. Раждане се осъществява само чрез съединяването на мъжкото и женското. Едно без друго те не могат да заченат и да дадат живот. Това е символ на започващия процес на издигане на Божественото дете във всеки от нас от яслата на нисшия Аз до полагаемото му се място в живота ни. От друга страна, това е издигане на енергиите по канала на гръбначния стълб към сърцето и към главата – до третия вентрикул на мозъка, където се осъществява висшето раждане. В това се състои Женското тайнство - да се научим да следваме Звездата на висшата си природа!

Това ни води до времето на Мистичното среднощно Слънце - зимното слънцестоене. От този момент астралното ниво и ангелската йерархия започва да отварят шлюза, за да напоят Земята с ангелската сила на Христос. Това нахлуване на енергия достига връхната си точка в полунощ на Коледната вечер и продължава да залива Земята все така усилено тринадесет дни - до 6 януари, времето на Богоявление. В по-традиционните мистични системи Богоявление е било време на кръщение в нов живот и посвещение. По това време прелестната песен на ангелите пробужда женските сили в целия живот на планетата.

В египетските и персийските мистерии в полунощ (на това, което ние наричаме Бъдни вечер) жреците събирали най-верните си ученици и учителите на своя народ и им разказвали за великата мистерия - победата на Слънцето над мрака. Обяснявали им Мистерията на безсмъртната душа, победила животинските сили на природата, и ги учели как отново да събудят съзнанието.
Това било честване на вяра, доверие и надежда. Известно било като "Да видиш слънцето в полунощ" Свързаните с това енергии, появяващи се върху Земята, се задвижвали с началото на зимното слънцестоене и достигали пълната си сила в полунощ на 24 декември. Твърде интересно е, че в традиционното християнство този ден е посветен на Адам и Ева. Отново откриваме значението на Тайнството на полярността в християнските учения. Както беше споменато, те действат със същата сила в продължение на тринадесет дни, когато приливът им спира, но енергията остава до края на сезона.

Има специални медитации, които могат да бъдат използвани през тези дни, за да се достигне до истинско проникновение за Христовата енергия в живота. Ако се практикуват през това време до последния ден, Христовото въображение ще започне да се пробужда и ще се развие осъзнаване за това, какво още трябва да бъде извършено. През това време душата може да премине през дълбоки, дори катарзисни преживявания и внимателно следене на сънищата ще ви дари с проникновение.

Проникновението, постигнато посредством съсредоточена работа през това свято време, може да доведе до осъзнаване на това, какво трябва да изтърпи човечеството в своята еволюция. Често това става чрез стимулиране на въображение. Индивидът може да осъзнае какво той лично трябва да направи, за да изнесе Светлината навън в условията на живота си.

Дванадесетте дни на Коледа
За всеки от тези свети дни има по един Апостол, който се стреми да повлияе на човечеството, както и група от ангелската йерархия на един от знаците на зодиака. Така че всеки ден от Коледа до Богоявление е ден, в който ангелската йерархия от всеки знак на зодиака ще се прояви и ще влее значителна енергия.

26 Декември - Ангелската йерархия, работеща чрез Овен, засилва енергийното си влияние върху Земята с помощта на Яков, брата на Йоан. Това е ден, в който трябва да насочим вниманието си към това, да станем духовни инициатори и да преминем към нови нива на ученичеството. Медитацията върху следната фраза ще ви помогне да сте съзвучни с енергията на този ден: "Ето, всичко ново творя." (Откр. 21:5)

27 Декември - Ангелската йерархия, действаща чрез знака на Телец, усилва енергиите си върху Земята на този ден с помощта на Апостол Андрей. Това е ден за съсредоточаване върху развиването на смиреност. Медитацията върху следната фраза ще ви помогне да станете съзвучни с небесните енергии в този ден: "Бог е любов, и който пребъдва в любовта, пребъдва в Бога, и Бог - в него." (Първо послание на св. ап. Йоан Богослов 4:16)

28 Декември - Ангелската йерархия, действаща чрез знака на Близнаци, усилва енергиите си на този ден с помощта на Апостол Тома. Това е ден за съсредоточаване върху преодоляването на съмнението, за да се прояви истинска Христова сила. Медитацията върху следната фраза ще ви помогне да станете съзвучни с небесните енергии на този ден: "Застанете и познайте, че Аз съм Бог." (Псал. 45:11)

29 Декември - Ангелската йерархия, работеща чрез знака на Рак, усилва своите енергии в този ден с помощта на Апостол Вартоломей. Този ден е за съсредоточаване върху развиването на мистицизма без мисъл за измама. Медитацията върху следното ще ви помогне да станете съзвучни с небесните енергии на този ден: "Ако ли ходим в светлина, както и Той е в светлината, имаме общение един с други." (Първо послание на св. ап. Йоан Богослов 4:16)

30 Декември - Ангелската йерархия, работеща чрез знака на Лъв, увеличава енергиите си в този ден с помощта на Апостол Юда и/или Матей. Това е ден за съсредоточаване върху преобразяващата сила на любовта. Медитацията върху следната фраза ще ви помогне да станете съзвучни с небесните енергии на този ден: "Любовта е изпълнение на закона." (Рим. 13:10)

31 Декември - Онези от ангелската йерархия, които работят чрез знака на Дева, усилват енергиите си с помощта на Апостол Яков Праведният. Това е ден за съсредоточаване върху чистотата на характера и себеотрицанието. Медитацията върху следното ще ви помогне да станете съзвучни с енергиите на този ден: "Но по-големият между вас да ви бъде слуга." (Мат. 23:11)

1 Януари - Онези от ангелската йерархия, които работят чрез знака на Везни, усилват енергиите си с помощта на Апостол Тадей. Това е ден за съсредоточаване върху красотата, която е във всички души и всички хора, независимо от външния вид. Медитацията върху следното ще ви помогне да станете съзвучни с небесните енергии на този ден: "И ще познаете истината, и истината ще ви направи свободни." (Йоан 8:32)

2 Януари - Онези от ангелската йерархия, които работят чрез знака на Скорпион, усилват енергиите си на този ден с помощта на Апостол Йоан Възлюбленият. Това е ден за съсредоточаване върху енергиите на трансформирането. Медитацията върху следното ще ви помогне да станете съзвучни с небесните енергии на този ден: "Блажени чистите по сърце, защото те ще видят Бога." (Мат. 5:8)

3 Януари - Онези от ангелската йерархия, които действат чрез знака на Стрелец, усилват енергиите си на този ден с помощта на Апостол Филип. Този ден е за съсредоточаване върху развиването на висши ментални способности на Христовия ум. Медитацията върху следното ще ви помогне да станете съзвучни с небесните енергии на този ден: "Вие сте светлината на света." (Мат. 5:14)

4 Януари - Онези от ангелската йерархия, които действат чрез знака на Козирог, усилват енергиите си на този ден с помощта на Апостол Симон (брат на Яков и Тадей). Това е ден за съсредоточаване върху пробуждането на енергията, която ще превърне съпротивата в пълна преданост. Медитацията върху следното ще ви помогне да станете съзвучни с небесните енергии на този ден: "Докле се изобрази във вас Христос ." (Гал. 4:19)

5 Януари - Онези от ангелската йерархия, които действат чрез знака на Водолей, увеличават енергиите си на този ден с помощта на Апостол Матей. Това е ден за пробуждане на енергиите, които ще ви помогнат в отричането от физическия свят заради духовното просветление. Медитацията върху следното ще ви помогне да станете съзвучни с небесните енергии на този дей; "Вие сте мои приятели." (Йоан 15:14).

6 Януари - Онези от ангелската йерархия, които работят чрез знака на Риби, усилват енергиите си на този ден с помощта на Апостол Петър. Това е време за призоваване на сила, която ще позволи на пробудените женски енергии да станат твърда основа на вашия живот. Медитацията върху следното ще ви помогне да станете съзвучни с небесните енергии на този ден: "И сътвори Бог човека по Свой образ." (Бит. 1:27)

Ако работите през всеки от тези дванадесет свети дни, следвайки празника на Христовата литургия, през останалата част на зимния сезон във вас ще се пробуди растящо проникновение и осъзнаване на вътрешните възможности, които можете да проявите в живота си. Това е време за ново раждане!

Други окултни символи в зимните тайнства

В свещените писания за Коледа се таят много скрити значения. Ако някой иска да осъзнае по-ясно истинските Христови тайнства, е важно да разбере тези значения.

Пещерата (пещера или обор)
Това е нисшият Аз, в който душата живее. Трябва първо да изразим нисшето, преди да постигнем висшето. Пещерата е и древен символ на утробата, поради което символизира и женските енергии.

Яслата
Често слънчевият сплит е наричан "Яслата". Това е мястото на нисше раждане, или на физическо раждане. Висшата ясла е в точката между хипофизата и епифизата. Издигайки енергиите си, ние само пораждаме висшето. Трябва да се научим да напускаме яслата на нисшите си чувства заради нова ясла, оформена от Мистичния Брак на Мъжкото и Женското начало.

Звездата на Изток
Изтокът е символ на изгряващото слънце - Христовата светлина, изгряваща знаменателно над Земята. Този символ отразява и насоката, която трябва да следваме - собствената си звезда - към нашата висша душа. Вътрешната светлина води тялото, ума и душата ни. Символът отразява и търсенето на Христос на онзи, чрез който би могъл да се инкарнира и да слезе на земното ниво.

Влъхвите
От една страна Влъхвите представят трайното посвещение на тяло, ум и дух на духовното търсене. Три има важно значение поради това, че е числото на полярност и на произлизащото от истинската полярност раждане. От друга страна според Рудолф Щайнер, тримата влъхви отразяват семената на трите големи Корена на човешките раси, които ще бъдат хармонизирани и обединени в цялото човечество чрез Христовата изява на древните мистерии:
Каспар - олицетворяващ семената на човешката ера от времето на Лемурия
Балтазар - олицетворяващ семената на човешката ера от времето на Атлантида.
Мелхиор - олицетворяващ семената на началото на Арийската ера на човечеството.
Даровете на влъхвите

Тамян - пречистващ и просветляващ, той представя космическия етер, в който живее духът и който влияе на единението ни с божественото.
Смирна - символ на победата на живота над смъртта, на висшето над нисшето.
Злато - символ на алхимичния процес и на външното, изпълнено с мъдрост същество.

Помощта на Габриел в Христовите тайнства

Габриел е архангелът на любовта и надеждата. Той е господар на зимния сезон и работи с Христос в ангелското влияние върху планетата през този сезон. Задачата на Габриел е да помага в пречистването, издигането И възвисяването на човечеството. Той е инициаторът на тайнствата на Любовта - първичната съзидателна Любов.
Той предизвиква в новопокръстения преживявания на любовни чувства чрез нисшите емоции и чувства, които все пак излизат извън рамките на приятели, семейство и благодетели. През това време на годината той работи, за да стимулира по-голямо вникване в Божествената същност на всяко нещо. Работи за развитието на силата на любовта в живота на човек - сила, в която няма емоционална или чувствена тръпка. Това е силата на Любовта, която трябва да се постигне и да стане характерно качество.

Габриел помага на онези, които работят, за да станат съзвучни с ритмите на зимния сезон, като им разкрива значението на "Тайнствата на раждането" като крачка към посвещението. В най-важната през годината нощ на тайнствата той разкрива нежната сладост на ангелската песен и активизира женското начало във всички същества на планетата, тъй като е поел отговорността да се грижи за всичко в природата.
Габриел е пазител на светите води на живота - семената и яйцата на мъжкото и женското. Той наблюдава и знака Рак - пряко противоположен на Козирог, който слага начало на зимния сезон.
Символът е лилия и той е свързан и с Мария. Понякога бялата роза я замества, тъй като обикновено те са взаимно заменяеми. Мария показва пътя на всички майки и бащи - пътя за съединяване на мъжкото и женското, така че вътре да се роди Божественото дете. Задача на Габриел е да помага в този процес.
Лилията е символ на чистота и самоконтрола, изискване за всеки истински ученик на всяка тайна традиция. Тя е символ, който призовава ангелското въздействие - и по-специално това на Габриел - през този сезон. Тя стимулира енергията на гърлената чакра и на всички центрове в главата, така че творческата сила на "Словото" да може да се разгърне и изяви в личния живот на всеки.


image

Едно великолепно упражнение е да се визуализира лилия, формираща се в тялото. Тя се разгръща нагоре по гръбначния стълб, и в точката на гърлото Цветето се разтваря, като обхваща главата. Това активира Тялото от светлина, или както би могло да се Нарече "Лилията от светлина" в живота на човек. Това постепенно ще пробуди истинския смисъл на Непорочното зачатие, ключ за прекратяване на болестите и на другите ограничения на раждането. Това упражнение активизира като сила възможността за зачеване с Любов.



Гласувай:
5



Няма коментари
Вашето мнение
За да оставите коментар, моля влезте с вашето потребителско име и парола.
Търсене

За този блог
Автор: bven
Категория: Поезия
Прочетен: 14868335
Постинги: 2718
Коментари: 13249
Гласове: 39042
Архив
Календар
«  Март, 2024  
ПВСЧПСН
123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728293031
Блогрол
1. българия отвръща на удара
2. Умма: Дали да се имунизирам
3. коледна приказка
4. Кръстова гора
5. Дивна8: Без извинение, г-н премиер!
6. истинската история на българите и александър
7. трите колена на българския род
8. мудри на новото време
9. подкрепете бъдещето на децата ни!
10. Българите от Казан - да вземем пример!
11. Българите са в сърцето на велика цивилизация!
12. Кармичната мисия на рода Дуло
13. Тайната на свещения български език
14. свещена българска земя
15. истинската българска история
16. ти си чудесна!
17. 10 знака, че вече сте с пробудено съзнание
18. Българите - богосъздаденият народ
19. златото на българите
20. тайните строители на българия
21. българското първо началие на Човечеството
22. ал джазира за българската земя
23. СВЕЩЕНОТО ПОЗНАНИЕ НА КАТАРА
24. и ще се разбере кои са българите!
25. защо сме още по-бедни?
26. България е най-древната държава